Sipuli on vuoden vihannes

0

Vuoden vihannekseksi valittu sipuli on monikäyttöinen, maukas ja terveellinen. Hintakaan ei ole käytön este.
Sipuleissa on mistä valita, sillä viljelyssä on 20 erilaista tyyppiä. Talvikautenakin tarjolla on toistakymmentä erilaista.
Eniten viljelty ja käytetty on keltasipuli. Punasipuli lisää kaiken aikaa suosiotaan upean ulkonäkönsä ansiosta.
– Ahvenanmaalla kasvatettu salottisipuli on saanut hyvän vastaanoton sekin. Salottisipuli on maultaan vivahteikas, ranskalaisen keittiön perustarvike varsinkin kastikkeisiin ja liemiin, ruokatoimittaja Pirjo Toikkanen kertoo.
Suomessa sipulia viljellään lähinnä Ahvenanmaalla, Varsinais-Suomessa ja Pohjois-Savossa.
Vuoden vihanneksen valitsevat vuosittain puutarha-alan keskusjärjestö Puutarhaliitto ry ja Kotimaiset Kasvikset ry apunaan muut alan järjestöt, asiantuntijat ja viljelijät.