Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Tuulivoimalan melu tulee sisälle asti

Märynummelle rakennettujen tuulivoimaloiden melu muistuttaa hiljaisella tuulella taivaalla lentävän suihkukoneen huminaa. Kovalla tuulella tuulivoimalan lavat humahtavat parin sekunnin välein, ja ääni kantautuu sisätiloihin. Voimala pitää kääntyessään kitinää. Auringon noustessa voimalan takaa se aiheuttaa välkettä, aivan kuin joku katkoisi kotona valoja.
Näin kuvailee 650 metrin päässä lähimmästä voimalasta asuva Tero Kannisto. Hän on vaatinut muiden mukana kaupunkia järjestämään melumittaukset Märynummen tuulivoima-alueen lähistön asuintaloissa. Salon rakennus- ja ympäristölautakunta käsittelee asiaa keskiviikkona.
Kannisto antoi aikanaan suostumuksensa tuulivoimaloiden rakentamiseen. Hän korostaa, ettei vastusta tuulivoimaa yleensä eikä halua aiheuttaa haittaa tuulivoimayritysten liiketoiminnalle. Melun vaikutukset on hänestä kuitenkin tutkittava.

17 vastausta: Tuulivoimalan melu tulee sisälle asti

 • Kun ja jos nyt aletaan tutkimaan mahdollisia meluhaittoja, niin olisiko myös tutkittava kaupungin päättäjien kytkökset tuulivoimayrityksiin ja niihin sijoittaneisiin tahoihin?

 • Eipä tuossa mitään ihmeellistä ole. Olipa kyseessä naapurin rantasauna, moottoritie, junarata, kerros- tai omakotitalo, rakennustyömaa, metsätie tai sähkölinja, niin kyllä ne rasitteeksi koetaan.

  Saavutettua etua on vaikea menettää, vaikka kyse ei olisikaan suoraan omaan maapalstaan liittyvästä rasitteesta. Sellaista elämä on. Ostamalla maapalstan et osta ympäristöä, se elää omaa elämäänsä.

 • Kaavoitusta suunniteltaessa ja rakentamislupia myönnettäessä on isojen tuulivoimaloiden aiheuttamat infraäänet ja niiden terveysvaikutukset ehdottomasti otettava huomioon. Asia on painoarvoltaan suuri, joten sen vähättely ei ole viisasta.

  Argumenttina terveys on huomattavasti rahaa voimakkaampi.

  Itsessään kannattamattomat tuulivoimalat ovat terveys- ja ympäristöhaittoja.

 • Täysin vastaavia uutisia tulee jokaiselta uudelta tuulivoima-alueelta, mikä on erittäin valitettavaa.

  Päättäjät omilla viimeaikaisilla päätöksillään ovat varmistaneet, että sama meno jatkuu tulevaisuudessa. Se ei ole ainoastaan valitettavaa vaan valitettavan typerää ja välinpitämätöntä.

 • Suomessa tuulivoiman melulainsäädäntö on huomattavasti löysempää kuin Tanskassa, Saksassa ja Ruotsissa. Tanskassa ja Saksassa näin isoja tuulivoimaloita ei rakenneta mantereelle eikä rannikon saariin vaan kauas merelle.

  Tuulivoimalat Tanskassa on keskikooltaan 0,8 MW, eli n. 5 kertaa pienempiä kuin Suomeen nyt rakennettavat. Haittavaikutuksetkin ovat ihan eri luokkaa.

 • Ei Märynummen kolme tuulivoimalaa pidä ollenkaan niin kovaa ääntä kuin puhelinyhtiön Kupparinkallion jääähdytyskoneisto Salon Lukkarinmäessä. Täällä huminahaitta on ollut jo vuosikaudet, ja sen kanssa on vaan elettävä.

  Tuskin Kupparinkalliota ryhdyttäisiin edes yleisön painostuksesta siirtämään muualle tai sulkemaan kokonaan.
  Aivan turhaa on märylaisten valittaa tuommoisesta pienestä huminasta, jonka hädintuskin erottaa liikenteen melusta.

 • Tässä pitäisi erotella vakituinen asutus ja kesämökit toisistaan. Mielestäni kaiken maailman huviasunnoilla ei pitäisi olla mitään rajoittavaa vaikutusta energiantuotantoon.

  Nythän yksi mökinrähjä jossain suolammen reunalla voi estää kokonaisen tuulivoimala-alueen rakentamisen.

 • Ei ole ihme, että humisee. Näissä kun tehdään se niin sanottu melumallinnos, niin paperilla se melualue ovelasti kiertää aina kiinteistön. Eikö ole hienoa!

  Halikon myllyjen melumallinnokset on kaiken lisäksi tehty pienemmillä myllyillä, mitä sinne todellisuudessa tuli. Ja näin ollen myös rakennuslupa on pienemmille myllyille. Nämä pitäisi purkaa. Tai vähintään pysäyttää.

  Esimerkiksi jos saat rakennusluvat 140 neliön ok-talolle, ja teet kuitenkin 300-neliöisen.
  Niin laitonhan se silloin on. Ja tulee purkaa.

 • Saisiko moottorivarjoliitäjien, viritettyjen mopojen ja Harley Davidsonien aiheuttaman melun osalta jotain vastaavaa? Mittauksia, toimenpiteitä, korvauksia? Päristelykielto kenties? En ole edes antanut suostumustani tulla pääni päälle ja kotikadulleni pörisemään, toisin kuin tämä Märynummen kaveri.

 • ”Kun ja jos nyt aletaan tutkimaan mahdollisia meluhaittoja, niin olisiko myös tutkittava kaupungin päättäjien kytkökset tuulivoimayrityksiin ja niihin sijoittaneisiin tahoihin?”

  Keijo K. on hyvä ja kertoo, kenellä meistä päättäjistä on kytköksiä tuulivoimayrityksiin. Ja jos näitä löytyy, millaisia ne ovat. Kytkös ei ole se, että on esimerkiksi ”hyvän päivän -tuttu” jonkin omistajatahon kanssa.

  Jollet löydä, niin kommenttisi on alhaista panettelua. Salanimen takaa on helppoa hyökätä.
  Niinpä ehdotan, että SSS muuttaa tämän palstan sellaiseksi, että omalla nimellä on pakko kirjoittaa.

 • Märynummen voimaloiden melumallinnukset on tehnyt jätevesiasiantuntija. Konsulttien tekemät mallinnukset tehdään niin, että ensin malliin laitetaan asuntojen etäisyydet, jonka jälkeen piirretään käppyrät, jotka mahdollistavat Euroopan suurimpien voimaloiden rakentamisen takapihalle.

  Ranskassa on jo vuodesta 2004 alkaen päätetty minimietäisyydestä tuulivoimalan ja asunnon välillä. Etäisyyden on oltava 2 kilometriä. Jos kyseessä on yli 200 metrin voimala, suojaetäisyys on 5 kilometriä. Skotlannissa on otettu käyttöön 2 kilometrin etäisyys voimaloiden koon kasvun takia. Irlannissa suojaetäisyys on 2 ja Iso-Britanniassa jopa 3 kilometriä. Tanskassa isoja 3 MW – 5 MW voimaloita saa rakentaa vain merelle. Saksassa Baijerin osavaltiossa astui vuonna 2014 voimaan laki, joka määrää tuulivoimalan vähimmäisetäisyyden asutukseen, joka on minimissään 10 kertaa voimalan kokonaiskorkeus eli 200 metriä korkealle voimalalle siis 2 kilometriä.

  Euroopan harvaan asutuimmassa maassa Suomessa voidaan rakentaa teollinen tuulivoimala 650 metrin päähän omakotitalosta. Maailman suurin turbiinin valmistaja Vestaskin ohjeistaa omia työntekijöitään noudattamaan 400 metrin suojarajaa paljon pienemmille voimaloille.

 • Kannattaa tutustua infraäänen aiheuttamiin ongelmiin. Infraäänen kanssa eivät mitkään 2 kilometrin suojaetäisyydet riitä mihinkään.

 • Tuntuu siltä, etteivät tuulivoiman kannattajat ole lainkaan ymmärtäneet, kuinka iso voimaloiden aiheuttama melupäästö on. Kuullun äänen alueellakin päästö on huomattava. Esim. 4,5 MW:n Gamesa melupäästö on valmistajankin mukaan yli 110 dB. Tuollaisilla melutasoilla ei tarvitse puhua mistään kuiskauksista. Ääneen vaikuttavat paljon sääolosuhteet, kuuntelupaikka ja voimalaitoksen käyttöaste. Nopea vierailu kohteessa ei kerro koko totuutta.

  Edellä mainittua paljon pahempi juttu on kuitenkin taajuustasossa kuulokynnyksen alittava matalataajuinen paineaaltoilu, eli ns. infraäänimelu. Tätä voimakasta paineaaltoilua syntyy erityisesti siiven ohittaessa voimalan rungon. Matalan taajuutensa vuoksi infraäänimelu kulkeutuu voimakkaana monia kilometrejä lähes vaimentumatta. Tutkimusten perusteella infraäänen tiedetään aiheuttavan vakavia terveyshaittoja. Pitkäaikainen altistus johtaa väistämättä erilaisiin sairauksiin. Monet ihmiset ovat jo nyt joutuneet jättämään kotinsa terveyshaittojen vuoksi.

  Meluongelma on ollut tiedossa jo vuosia, mutta siitä on vaiettu, koska ottamalla infraäänet mukaan kaavoitusvaiheen tarkasteluun, ei voimaloita voitaisi maa-alueille rakentaa. Kovassa kilpajuoksussa syöttötariffin piiriin on terveyshaitat kylmän viileästi sivuutettu.

 • Eipähän enää valita. Kaikki on taas hyvin. Melu häipyi yhtäkkiä. Onkohan rahalla osuutta asiaan?

 • Just… Ikäni olen asunut lentokentän kupeessa, ja koskaan ei ole haitannut. Täällä asuu myös 15 tuhatta muuta saman kentän ympärillä eikä kellään mitään oireita. Onhan tuo hyvä keino saada talo myytyä ”korvauksena” ja muuttaa sitten muualle. Ja melutaso, myös infraäänet, ovat täällä tuhatkertaisia tuohon verrattuna. Voin olla väärässäkin. Herää vain ajatus, että lopetetaan lentokoneet, junat, autot, kaikki! Myös meri saatava kauemmaksi, koska sekin aiheuttaa infraääntä. Tuuli! Oho, sekin aiheuttaa! Tuuli lopetettava.

  • Sinä olet valinnut asuinalueen jossa on ollut olemassa oleva lentokenttä, tuulimyllyt on rakennettu ja niitä suunnitellaan alueille joissa on jo olemassa olevaa asutusta.

 • Tuulivoimalan meluhan on vaarallista, koska se aiheuttaa kuuroutumisen jopa vuoden altistumisen jälkeen! Märynummen tuulipuiston kohdalla kuuroutuminen on vielä niin salakavala oire, että se saattaa iskeä aivan hetkessä? Täytyy toivoa, että ongelma ei pääse laajenemaan epidemian asteelle ennen kuin kaupungin terveysviranomaiset päättävät tutkia asiaa !


Uutiset
STT
Arkisto