Avaruuteen matkataan entistä halvemmalla

0
Ensimmäinen pystysuoraan laukaistu ja pystysuoraan maan pinnalle palautunut avaruusraketti: Blue Originin New Shepard.

Ensimmäinen pystysuoraan laukaistu ja pystysuoraan maan pinnalle palautunut avaruusraketti: Blue Originin New Shepard.

Yksityiset avaruusrahtarit ja -yhtiöt tekivät viime vuoden suurimmat uroteot avaruusteknologian kehittämisessä. Marraskuussa Blue Origin -yhtiön New Shepard -avaruustaksi piipahti kiertoradalla – ja toi kantorakettinsa ehjänä takaisin maahan lähelle laukaisupaikkaa USA:n Texasissa. Joulukuun 21. päivä samaan pystyi SpaceX-yhtiön huomattavasti massiivisempi avaruusrekka Falcon 9, joka kaiken lisäksi vei kiertoradalle 11 tietoliikennesatelliittia.

Kun avaruusraketeissa päästään eroon kantorakettien kertakäyttöisyydestä, halpenevat satelliittien rahtauskustannukset, mikä mullistaa tietoliikenneyhteyksiä kaikkialla maan pinnalla. Samalla kehitys nopeuttaa massaturismivaiheen alkamista avaruusmatkailussa.

Lue koko kahden sivun juttu 24.1.2016 lehdestä