Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Carunan sähkönsiirron hintaan kova korotus – Energiavirasto seuraa siirtoyhtiöiden tuottoja

Myrskyt ovat osoittaneet, kuinka haavoittuvainen nykyinen sähköverkko on.

Ilmajohtojen vaihtaminen maakaapeleiksi tuo tuntuvia korotuksia sähkön siirtohintoihin. Caruna Oy on ilmoittanut nostavansa hintoja keskimäärin 27 prosenttia maaliskuun alussa.

– Caruna taitaa olla ensimmäinen korottaja, mutta muutkin verkonhaltijat nostavat varmasti hintojaan, analyytikko Mikko Friipyöli Energiavirastosta uskoo.

Energiavirasto on arvioinut, että siirtohinta saattaa joissain yhtiöissä nousta vielä jopa viisikymmentä prosenttia.
Pari vuotta sitten voimaan tullut sähkömarkkinalaki vaatii verkonhaltijoita panemaan verkkonsa kuntoon vuoteen 2029 mennessä. Sähkönjakelusta vastaavia yhtiöitä on Suomessa kymmeniä, ja Caruna on niistä suurin.

– Caruna Oy:llä on varmasti merkittäviä investointipaineita, johtaja Veli-Pekka Saajo Energiavirastosta arvioi.

Energiaviraston mukaan maamme sähkönjakeluverkko vaatii yli kahdeksan miljardin euron investoinnit. Caruna kertoo uudistavansa ja kehittävänsä omaa sähköverkkoaan noin 170 miljoonalla eurolla vuodessa.

Keskiverron kotitalouden sähkölaskusta siirron osuus oli tammikuun alussa 30 prosenttia ja sähkön osuus 36 prosenttia. Veroja laskussa oli 34 prosenttia. Carunan hinnankorotus voi tietää sähkölämmitteisen omakotitalon asukkaalle liki kolmensadan euron lisälaskua vuodessa.

Energiavirasto valvoo, etteivät siirtoyhtiöt käytä monopoliasemaansa väärin ja peri ylihintaa asiakkailtaan. Se määrittää kullekin yhtiölle kohtuullisen tuoton ja varmistaa, että tarvittavat investoinnit tulevat tehtyä.

 

Lue lisää perjantain Salon Seudun Sanomista

 

 

54 vastausta: Carunan sähkönsiirron hintaan kova korotus – Energiavirasto seuraa siirtoyhtiöiden tuottoja

 • Nyt se Ruotsin malli käyttöön. Sijoittaminen on riskien ottoa ja nyt, kun investoinneista syntyvät kustannukset maksetaan osingoista, niin sijoittajatkin minimoivat riskit sekä tasaiset osinkotulot tulevaisuudessa.

  Näin kaikki pääsevät osallistumaan taloustalkoisiin ja saavat päälle vielä ilmaista onnellisuutta.

 • Täyttä roskaa tuossa jutussa esitetyt väitteet. Valtavat palkat johtajille ym. Kun myydään jatkuvasti tuottava energian siirtoon keskittyvä yhtiö, joka on alueella monopoliasemassa, tietää tyhmempikin miten siinä käy, kun ostajana on kansainvälinen pääomasijoitusyhtiö.

  Jyrki Katainen ja Jan Vapavuori siunasivat kaupan ja vakuuttivat, ettei hinta nouse. Nämä henkilöt ovat palkkiovirassa Euroopassa. Nämä henkilöt pitää saada vastaamaan myynnistä. Miettikää hyvät ihmiset ketä äänestätte.

  Suomi on Euroopan tyhmin maa.

 • Ylikiimingissä nousi siirto kuukaudessa 54 prosenttia, ei röyhkeydellä ole mitään rajaa.

  Tämmöistä se on, kun poliitikoista ei ole mihinkään, kun pitäisi kansan etua ajaa.

 • Minäkin seuraan siirtoyhtiöiden tuottoja, ei se mitään auta. Jos ei pekkariset niin kataiset ja vapaavuoret…

 • Onhan se hävytöntä, että sellainen perusinfra, kuin sähköverkko on 80-prosenttisesti ulkomaisessa omistuksessa. Sehän on sama, kuin rata- tai maantieverkko myytäisiin ulkomaalaisille sijoittajille.
  Kyllä sähköverkko pitää saada valtion omistukseen, kuten muukin infrastruktuuri. Sitä kun ei voi vaihtaa kuten sähkön myyjää!
  Ihmetyttää myös se, mihin sähköveron tuotto käytetään, kun verkon kunnostamiseen pitää kerätä lisää rahaa siirtomaksuja hävyttömästi korottamalla.

 • Sähkönsiirto kilpailutettavaksi!

  • Mieletön korotus eläkeläisen maksettavaksi ja kun ei pääse vaihtamaan edes siirtoyhtiöta monopolin vuoksi.

 • Millä Caruna perustelee hinnankorotustaan 27 % kun asun alueella jossa johdot on laitettu jo vuonna 2012 kesällä maan alle, ja veloituksetta. Ei pelkkä ylläpito voi olla korotuksen arvoinen.

 • Onhan Salossa monin paikoin sähkölinjat maakaapeloitu, esimerkiksi kaikki uudet asuinalueet,
  mutta ei kai laskua eritellä sen mukaan. Nyt kaikki osallistuvat siihen, että korpituvan tanelikin
  saa varmaa sähköä. Ehkä se on oikein?
  Olisi kyllä mielenkiintoista tietää miten tuo ”keskimääräinen” 27% on laskettu. Oma korotusprosentti näkyy olevan 38%. Tuntuu, että kaikilla, jotka ovat laskeneet prosenttinsa, se on yli 27%.

 • Kyllä korpeaa edellisen hallituksen moka. Kokoomus, demarit ja vihreät tämän sai aikaan vasemmistoliiton avustuksella. Kannattaa miettiä, ketä äänestätte ensi vaaleissa.

  Sipilällä olisi ollut tarjota timanttinen vaihtoehto, jossa olisi perustettu valtion omistama Infra Oy, jonka omistukseen verkot olisi ostettu. Keskusta ja perussuomalaiset oli oikeassa tässäkin asiassa, eli oikeat puolueet nyt hallitusvastuussa ja heille rutkasti ääniä myös ensi vaaleissa.

  Sinänsä ymmärrän Carunan korotukset, bisnes on bisnestä ja totta kai sijoittajat haluavat maksimituoton mitä laillisin keinoin voi saada. Näin meistä tekisi jokainen, vaikka täällä nyt kovasti hurskastellaan.

 • On tainnut Caruna pyöritellä sekaisin kuluttaja-asiamiesten ja muidenkin päät prosenttikikkailulla. Kaikki ovat tyytyväisiä, kun perusmaksu laskee uuden sopimuksen mukaan 25%.

  Oma perusmaksu on nyt 18,65€ / kk. Uhkasivat nostaa uudeksi 28,75€/kk.
  Nyt laskevatkin 25%, mutta eivät nykyisestä hinnasta, vaan suunnitellusta korotetusta hinnasta.

  Uusi hinta on Carunan hinnaston mukaan 21,56€/kk.
  Siis nykyinen perusmaksu ei laske, vaan nykyinen verollinen hinta nousee 16%.

  • Carunahan antaa, kuluttajaviranomaisten väännön jälkeen , 25%:n alennuksen hinnoista, joita ei ole käytetty koskaan. Jos joku muu yritys antaa alennusta hinnasta, jota ei ole ikinä käytetty, on kuluttaviranomaiset kimpussa.

 • On käsittämätöntä, miten myydään tuottaisat yritykset ulkomaille. Perusteluna Renh sanoo: tarvitaan rahaa investointeihin.Tämä heidän mielestä syy myydä. Nyt kaikki varma tuotto menee ulkomaille ja paljon enemmän tulee menemään, mikä on myyntihinta.
  En voi muuta sanoa kuin, että Suomessa on Euroopan tyhmimmät poliitikot. Nuolevat USA:n ja Saksan takapuolta sekä myyvät Suomen ulkomaille.
  Soinikin huonoin ulkoministeri mitä on koskaan ollut.

 • Mikä prosentti. Luulek sää ett hinta sit laske ku johro ova maas.Sun linjas laitetti ens ja muitte sit peräs. Luulek sää ett sun maksus loppu sit ku tyät on tehty ja viimise maksava koko aja. Älä ny hassui kuvittel.

 • Media kertoo Carunan Oy:n nostavan siirtohintoja keskimäärin 27% maaliskuun alusta. Mistä tuo keskimääräinen 27%:n siirtohintojen korotus muodostuu? Olen verrannut Carunan 1.3.2016 voimaan tulevia verkkopalvelunhintoja saman yrityksen vastaavaan tiedotteeseen, joka on astunut voimaan 1.4.2014 eikä minun laskimesta saa lähellekään keskimäärin 27%:n lukua. Onko joku saanut tuon keskimäärin 27%:n arvon ja mahdollisesti miten. Onko Carunalla omissa laskuissa ollut mukana myös henkilökunnalle mahdollisesti annetut alennetut hinnat? Asia kiinnostaa siinä mielessä, että uuden keskimäärin alle 15 % -luvun tultua julkiseksi haluaisin tietää, että kuinka korkeaksi meidän hinnankorotus sitten loppujen lopuksi muodostuukaan. Onko se mahdollisesti 30% vai 45%?

 • Toivottavasti tämän pienemmän korotuksen neuvotteluista saadun ratkaisun tuloksena ei ole tullut sähköyhtiöille korotusautomaattia, jonka myötä tietyin väliajoin tulee sitten maksimikorotukset, kun siihen on kait annettu lupa. En ole mistään mediasta löytänyt korotusautomaatin kieltävää lausuntoa.

 • Nykyinen yleissähkön siirtohinta on 2,95 c/kWh
  Uusi yleissähkön siirtohinta on 3,98 c/kWk.
  Korotus 35%

  Siis Caruna korottaa iitselleen tulevaa osuutta 35%.

  Sähkön siirtohinta sisältää Carunan osuuden lisäksi myös sähköveron 2,7937 c/kWh.

  Nykyinen verollinen siirtohinta on 5,74 c/kWh
  Uusi verollinen siirtohinta on 6,77 c/kWh

  Korotus verolliseen siirtohintaan 18%.

  Siis jos uutisoidaan, että Caruna korottaa, niin Carunan korotus on 35%.

 • Caruna ilmoitti tammikuussa rajuista siirtohinnan korotuksista. Asiaan ottivat kantaa monet eri tahot, muun muassa energiavirasto, monet politikot ja lopulta syntyi hämäykseksi ”hyvä sopimus”. Siitä heti näki, että kyseessä on maailmanhistorian surkein silmänkääntötemppu, johon lankesivat meidän ”huippuälykkäät” poliitikot ministerejä myöten ja sanottiin, että Caruna tuli reilusti vastaan ja nyt on hyvä meininki. Saatiin 25% alennus vuodeksi perusmaksuun. Nyt tuli ensimmäinen korotettu lasku, joka on karua luettavaa. Helmikuun siirtohinta 2,95c/kwh ja maaliskuun siirtohinta 3,98 c/kwh. Joka tarkoittaa, että hinta on helmikuuhun nähden 133,89 prosenttia. Eli hinta 3,98c/kwh on 33,98% suurempi 2,95 tai jos käytettään taas silmänkääntötemppua on korotus vain 25.68% (eli jos laketaan että lähtöhinta 2,95 oli 100%).


Uutiset
STT
Arkisto