Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Identtiset, mutta yksilöt

Viisikymppiset identtiset kaksoset Veli-Pekka ja Veli-Matti Toivonen toteavat, että heidän yhdennäköisyytensä on ollut muiden mielestä hauskempaa kuin heidän omasta mielestään. He ovat kuitenkin tottuneet siihen, että heidät sekoitetaan keskenään.

– Kaupassa tulee usein joku juttelemaan, enkä yhtään tiedä kuka se on. Samoin joku vieras voi morjenstaa. Mutta sitten vaan juttelen ja morjenstan takaisin, Matti Toivonen toteaa.

Miehet toteavat, että samannäköisyys ei ole tehnyt heistä vähemmän yksilöitä. Identtisyys ei ole jättänyt toista toisen varjoon.

2-vuotiaiden Jimi ja Helmi Jalosen äiti Sanna Kuvaja tietää monien vanhempien vihaavan sanontaa ”kaksi lasta menee siinä missä yksi”, mutta hän ei ole kokenut kaksosten hoitamista vaikeaksi. Hänelle kaksosten vanhemmuus on arkea, eikä hän osaa edes kuvitella, millaista olisi olla yhden kanssa.

Kuvaja itse on identtinen kaksonen, ja hänen äidinisänsä on myös kaksonen.

Suomessa syntyy keskimäärin 800 kaksoset vuodessa. Tuorein tilasto vuodelta 2014 kertoo, että Varsinais-Suomessa kaksosia syntyi tuolloin 53 paria. Salon synnytysosastolla kaksosia syntyi viime vuosina keskimäärin viidet vuodessa.

Helmikuun toisena päivänä vietetään valtakunnallista kaksosten päivää. Vuonna 2010 perustetun päivän tarkoituksena on kertoa kaksos- ja monikkoperheiden elämästä ja tarjota monikkoperheille yhteistä tekemistä.

Lue lisää kaksosista sunnuntain Salkkarista.

 

Veli-Pekka ja Veli-Matti Toivonen eivät ole tehneet jäyniä kaksosuutensa perusteella. - Mutta jos joku luulee toista toiseksi, emme ole sitä korjanneetkaan, Pekka virnistää.


Uutiset
STT
Arkisto