Maakuntahallinto on vasta lähtökuopissa

0

Uuden maakuntahallinnon rakentaminen on vielä alkutekijöissään. Perustaa uudistukselle kuitenkin tehdään kovalla kiireellä.
Hallituksen tavoitteena on viedä uudistus maaliin tällä vaalikaudella. Vaalikautta ja samalla hallituskautta on vielä jäljellä pitkästi, mutta niin iso on urakkakin, että aikaa ei ole hukattavaksi. Niinpä selvitysmies Lauri Tarasti sai aikaa vain muutaman viikon laatia ehdotuksen uusille maakuntahallinnolle siirrettävistä tehtävistä.

SELVITYS syntyikin. On helppo arvata, että ehdotus ei ole valmis pantavaksi toteen. Kaikkien aikojen mittavinta hallintouudistusta Suomessa ei ole mahdollista raamittaa valmiiksi muutaman viikon tehokkaallakaan työllä.
Asian keskeneräisyydestä kertoo sekin, että Tarastin ehdotuksesta käynnistyi välittömästi poliittinen vääntö. Koko uudistusta hallituksessa junaileva kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinenkin (kesk.) sanoi Tarastin esityksen olevan hyvä pohja jatkovalmistelulle.

JO Tarastin raportissa on ehdotuksia, joista hallituspuolueiden keskenkin on ristivetoa. Selvitysmiehen toimeksiannon ulkopuolelle oli jätetty kokonaan kaksi ydinaluetta, itse asiassa koko uudistuksen suurimmat ja kiistoille altteimmat asiat: sote-uudistus ja maakuntahallinnon rahoitus. Molemmat ovat kysymyksiä, joissa sovittelun tarve on vielä paljon isompi kuin nyt käsillä olevassa maakuntahallinnon tehtävälistassa.

TAVALLISELLE kansalaiselle hallinto on etäinen ja parhaimmillaan aika huomaamaton asia. Erityisen etäinen se on silloin, kun hallinto toimii tarkoitetulla tavalla: verot kerätään säädetysti ja palvelut saadaan tarpeen mukaan. Toimimaton hallinto sen sijaan näkyy ja tuntuu arjessa. Räikein kuva toimimattomasta hallinnosta tulee näkyviin korruption mädättämissä yhteiskunnissa.
Aivan tuore selvitys korruptiosta eri maissa antaa Suomelle puhtaat paperit: Suomi on Tanskan jälkeen maailman vähiten korruptoitunut maa.
Tämä ei ole vireillä olevan hallintouudistuksen kannaltakaan mikään epäolennainen asia. Meillä hallintoa voidaan uudistaa ilman, että siihen pitää sisällyttää mitään suurien ongelmien suursiivousta. Ilman tätäkin haastetta riittää.