Viisikymppiset parhaassa työiässä

0

Säästöliekillä kituvat työmarkkinat ovat paljastaneet työnhaussa ongelmia, jotka kiihkeän talouskasvun vuosina ovat jääneet piiloon. Yleinen ongelma on yli 50-vuotiaiden heikot mahdollisuudet saada uutta työpaikkaa.
Kun työtä on niukasti tarjolla, on työnantajille varaa valita parhaat päältä runsaasta hakijajoukosta. Hyvin tavallista on, että aivan tavalliseen työhön ilmoittautuu nykyisin satoja hakijoita, kun vielä ennen finanssikriisiä ja pitkää taantumaa sama työtehtävä herätti vain muutaman kymmenen työnhakijan kiinnostuksen.

KÄYTÄNTÖ on osoittanut, että 50 vuotta täyttäneiden on entistä vaikeampi löytää työpaikkaa. Tämä näkyy myös työttömyystilastoissa. Yli 50-vuotiaiden työttömien määrä on viime vuosina tasaisesti kasvanut samoin kuin pitkäaikaistyöttömien määrä.
Sama tilanne heijastuu työnhakijoiden käytännön kokemuksista. Suomalaisen työn liiton tekemän tutkimuksen mukaan suomalaiset arvioivat yli 50-vuotiaiden työllistymismahdollisuudet huonoiksi. Mitä vanhempi vastaaja, sitä vahvemmin hän uskoo ikääntyneiden huonoihin työmahdollisuuksiin.
Tutkimuksen tuloksista voi päätellä, että kysymys ei ole vain mielipiteistä vaan myös vastaajien omakohtaisista kokemuksista.

MITÄÄN asiasyytä työsyrjintään ei ole. Viisikymppinen on usein parhaassa työiässä. Ruuhkavuosien huolet muun muassa pienten lasten ja työn yhteensovittamisessa ovat yleensä jo takana, ja sitoutuminen työhön on vahvaa.
Nykypäivän 50-vuotiaat ovat enimmäkseen myös erittäin hyväkuntoisia ja jaksavat kiireisessä ja hankalissa työtehtävissä siinä missä nuoremmat työtoverit. Sairauspoissaoloissa ei näy piikkiä viisikymppisten kohdalla.
Monet ikääntyneet työntekijät hallitsevat myös tietotekniikan yhtä hyvin kuin nuoremmatkin. Uuden oppiminen ei ole ikäkysymys vaan pikemminkin asennekysymys.
Oman arvonsa koko työyhteisöön tuo myös vuosikausien kokemus, jota viisikymppisillä tekijöillä on kertynyt työstä ja työelämästä.

IKÄSYRJINTÄ on ilmiö, josta on syytä päästä eroon. Todennäköisesti ikäsyrjintä ei ole edes tietoista, vaan valintatilanteissa nuoremmat henkilöt ajavat vain helposti edelle.
Parhaisiin tuloksiin päästään työyhteisöissä, joissa on eri ikäisiä ihmisiä. Nuoren innokkuuden lisäksi tarvitaan myös kokemusta.
Koko yhteiskunnan kannalta on tuhoisaa, jos ikääntyvä ja täysin työkykyinen ryhmä jää työelämän ulkopuolelle. Siihen ei ole varaa tilanteessa, jossa työtä tekevien määrä on väestön ikääntymisen vuoksi kovaa vauhtia vähenemässä.