Ylämenu
Menu
Uutiskirje

TS: Parpo yhdistäisi Varsinais-Suomen ja Satakunnan

Antti Parpo Turussa Yliopistonkadulla. KUva: TS/Marttiina Sairanen.

Koko maakunnan sote-uudistusta valmisteleva muutosjohtaja Antti Parpo lukeutuu niihin, joiden mielestä 18 itsehallintoalueen perustaminen Suomeen on aivan liikaa. Tuloksena on niin pieniä alueita, että ne eivät aidosti pysty harjoittamaan itsehallintoa, kertoo torstain Turun Sanomat.

Suurempia alueita vaatisi myös erikoissairaanhoiton koordinointi, kun nykyinen erva-yhteistyö päättyy.

Parpo yhdistäisi Varsinais-Suomen ja Satakunnan yhteiseksi itsehallintoalueeksi.

Kysymykseen Varsinais-Suomen ja Satakunnan fuusioinnin poliittisesta realistisuudesta Parpo vastaa, että ”soten osalta ei kannata ennustaa yhtään mitään”.

Parpo arvelee, että ensi alkuun sote-uudistus lisää sosiaali- ja terveydenhuollon kustannuksia.

– Tulee palkkaharmonisoinnit, joita harvoin tehdään alaspäin. Tietojärjestelmien perustaminen maksaa.

Pidemmän päälle tuloksena voi olla säästöjä. Se edellyttää kuitenkin, että itsehallintoalueiden hallinnoksi ei luoda hierarkkisia pyramideja vaan alemmallekin tasolle annetaan vastuita ja vapauksia.

 

Parpo aloitti työnsä Turun muutosjohtajana helmikuun alussa.

 

 

Lue tästä Turun Sanomien artikkeli aiheesta

 

 

 

4 vastausta: TS: Parpo yhdistäisi Varsinais-Suomen ja Satakunnan

 • Perinteitä ja alueellista kulttuuria on syytä kunnioittaa. Varsinais-Suomi on ja pysyy yksin ja yhtenäisenä. Parempi palata vuosikymmenten taakse yhdeksän maakunnan malliin. Oli Savo, oli Häme, oli Karjala, oli Pohjanmaa jne.

  • Kyllä täytyy pystyä toteuttamaan asiat niin, että näitä keskushallintoja (itsehallintoalueet) on vähemmän, mutta silti turvataan paikallistason toiminnot – ja kulttuurikin, kuten mainitsit. Muutoin meillä tuhlataan hirmuinen määrä rahaa näihin hallintohimmelien esikuntiin ja muuhun keskushallintoon. Pelkäänpä, että itsehallintoalueiden keskuksiin perustetaan monia hienolta kalskahtavia suuripalkkaisia virkoja.

   Suurempi ongelma tässä on mielestäni se, että turhan suuri osa palveluista ja toimipisteistäkin keskitetään itsehallintoalueen keskuskaupunkeihin, vaikkapa Turkuun. Sivummalla olevat yksiköt, vaikkapa sairaalat Salossa ja Loimaalla jäävät vähemmälle huomiolle, eikä niihin haluta investoida kuin äärimmäisen pakon alaisena.

   Mahtaako muuten kaupungeissa esimerkiksi kaupunginjohtajien palkka laskea kun SoTe-uudistuksen myötä suuri osa kaupungin henkilökunnasta siirtyy pois kaupungin palkkalistalta itsehallintoalueelle? Salohan voisi olla tässä esimerkkinä kun nykyiselle kaupunginjohtajalle valitaan seuraaja hänen pian eläköityessään.

 • Uutisesta ja uutiskuvasta päätellen Turkukin sai joukkoihinsa varsinaisen hupimiehen ?

 • Kun Jyrki Kataisen (kok.) ja Jutta Urpilaisen (sd.) hallitus teki ”sote-itsehallintouudistusta”, niin se perustui sataan kuntaan.

  Nyt 18 sote-itsehallintoa on liian suuri luku Parpolle. Kataisen 100 on yli 5 kertaa suurempi luku kuin 18.

  Kuinka elinvoima riitti 100 alueella, mutta ei 18 alueella?

  Perustuslaki ei lähde liikkeelle itsejallinnon suuresta asukasluvusta, palvelujen leikkaamisesta sillä, että alueet tehdään kansanvallan vastaisesti suuriksi. 15 sote-aluetta ei noudata asukkaille oikeutettua päätösvaltaa oman soten rahoituksesta, järjestämisestä ja tuotannosta oman maakunnan valtuustossa.

  – Omassa maakunnassa päätetään maakunnan sisällä oleviin kuntiin tulevista palveluista, koska aikaisemmin niistä päätettiin samojen kuntien valtuustoissa. Kysymys on asukkaitten itsehallinnosta ja demokratiasta.

  Parpon logiikka ei herätä luottamusta. Mistä näitä muunnetun totuuden ”johtajia”, jotka kiertävät perustuslakia, vedetään esiin?

  Satakunnan asukkaat päättävät omiin kuntiin tulevista sote-palveluista oman maakunnan valtuustossa. Muiden maakuntien asukkaitten kuntien palveluista ei päätetä.


Uutiset
STT
Arkisto