Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Jää siemenet ostamatta, jos ei ole rahaa – katso video viljelijöiden mielenosoituksesta Senaatintorilta

Somerolaiset Juha Jokiniemi (vas.) ja Timo Paija matkalla Senaatintorille mielenosoitukseen.

Somerolaiset Juha Jokiniemi (vas.) ja Timo Paija matkalla Senaatintorille mielenosoitukseen.

Viljelijäin taloudellinen ahdinko voi pahimmillaan johtaa siihen, että jäävät siemenet ostamatta. Näin muotoilee asian Somerniemen tuottajayhdistyksen puheenjohtaja Timo Paija.

Paija osallistui viljelijöiden suurmielenosoitukseen Helsingissä perjantaina. Somerolta tuli lähes täysi bussilastillinen tapahtumaan, jossa oli tuhansia viljelijöitä ympäri Suomea viemässä viestiä päättäjille. Senaatintori on täpötäynnä traktoreita, jotka eivät kaikki edes mahtuneet torille.

– Rahat rupeaa loppumaan, olisi jonkun ratkaisun paikka.

– Työttömistä puhutaan, että on vaikeaa, mutta niin on meilläkin, Paija sanoo.

Moni velkainen maatalousyrittäjä on joutunut neuvottelemaan pankin kanssa. Vaikeuksia viljelijöiden talouteen ovat aiheuttaneet nyt tukimaksatusten viipymiset Mavissa (Maaseutuvirastossa).

9 vastausta: Jää siemenet ostamatta, jos ei ole rahaa – katso video viljelijöiden mielenosoituksesta Senaatintorilta

 • Olen välittömästi valmis maksamaan 1€/kg lisää liha-ja viljatuotteista!! Jos raha menee suoraan tuottajille, eikä kaupan herrojen kukkaroon.

 • Ostin eilen kananmunia 1€/rasia. Tästä tuskin tuottajalle paljon jää. Olisin kyllä valmis maksamaan 3€/rasia jos saan hyvälaatuisia tuotteita ja tuen paikallista tuotantoa.

 • Suomen maatalouden ongelma on sen pystyyn lahoavissa rakenteessa, ei muualla. Vain rakenteita reilusti uudistamalla voidaan kilpailukykyä lisätä, kaikki muu pitkittää vain ongelmaa. Mallia voi hakea naapurimaista.

  • Kymmenien tuhansien eurojen vuosituloja tienaavat maanviljelijät ajavat luksustraktoreilla Hesaan asti. Mitäs me muut yrittäjät 20.000 euron vuosituloilla. Meillä ei ole lomitusjärjestelmää eikä investointi- tai eu-tukijärjestelmää. Ei meillä olis varaa arkipäivänä olla töistä poissa ja kuluttaa renkaita Hesareissuja varten.

   • Juuri tulin kirjanpitäjältä, maatalouden tulos on reilusti tappion puolella, joten en voi edes laskea siitä itselle palkkaa! Joten tuo 20 000€/vuosi kelpaisi kyllä minullekin. Traktori on uusi, mutta pankin oma. Pakko pitää kalusto kunnossa, koska nykyaikaiset viljelytekniikat vaativat isoja koneita.

    Jos luulee, että maajusseilla on helppoa, niin osta itse maatila. Tällä menolla vasaran alle jää yksi jos toinenkin maatila. Sitten voi itsekin ostella niitä isoja hienoja traktoreita….velaksi!

    Miten joku voi ajatella, että jäisi jotain ylimääräistä. Kun maksat niistä vähistä viljatileista siemenet, apulannat, myrkyt, polttoaineet, koneiden korjaukset, vakuutukset ym. ym. on tili aika tyhjä. Sitten pitäisi rahaa riittää perheen elättämiseen, ruokaan, talon lämmitykseen, sähköön yms. Ja kaiken tämän päälle lainanlyhennykset, niin kukkaro on aika tyhjä.

    Aikaisemmin tuilla on saanut maksettua jotain isoja menoeriä kuten apulannat, mutta nyt kun tuet myöhästyi, niin on saanut käydä pankissa juttelemassa lainanlyhennysvapaata, kun raha ei yksinkertaisesti riitä. Jos tuottamastaan ruuasta saisi edes omat takaisin, olisi hyvä, mutta kun ruuan pitää olla halpaa, tuet kompensoi tätä.

    Miks tämä on ihmisille niin vaikea käsittää? Jos yrittäjä saisi itse määrätä tuotteidensa hinnan, niin ei olisi mitään ongelmia.

   • Maanviljelijä varmasti mielellään käyttäisi edullisempia koneita, mutta ei paluu museokalustoonkaan ole ratkaisu. Koneet pitää olla tätä päivää, jos edes yrittää pärjätä.

  • Voisitko hieman tarkentaa, mitkä rakenteet nyt lahoavat pystyyn. Tuollaiset ylimalkaiset heitot eivät kauheasti auta. Kerro meille mitä pitää tehdä, jos kerran tiedät.

   • Maatalouspolitiikka tarvitsee suurisuuntaisia ja kansainvälisille markkinoille istuvia muutoksia, nykyisellä MTK-vedätetyllä mallilla kärsivät niin viljelijät kuin kansa. Käytännössä kaikista kansallista tuista ja kiintiöistä on luovuttava sekä annettava maatalousyrityksille vapaus itse päättää tuotannostaan.

    Muutos lisää työttömyyttä, mutta kokonaistaloudellisesti valtio säästää hurjasti.

    Käytännössä maatalousyrittäjän kannattaa itse nähdä oma tulevaisuutensa muiden yrittäjien tapaan ja tehdä johtopäätökset mahdollisimman aikaisin. Vain aktiivisesti tehdyillä ratkaisuilla voi selvitä.

 • Pieni tila tekee vähän tappiota ja iso tila tekee paljon tappiota. Miten rakenteita pitäisi muuttaa?


Uutiset
STT
Arkisto