Ylämenu
Menu

Kannattaako pääsiäiskauppa?

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someone

Hallitus vapautti alkuvuodesta päivittäistavarakauppojen, partureiden ja kampaamoiden aukioloajat. Laki tuli voimaan jo ennen loppiaista, mutta uutta vapautta kokeillaan kaupoissa toden teolla ensimmäisen kerran tänä viikonloppuna.
Aikaisemmin suuret marketit oli lain mukaan pidettävä kiinni pitkänäperjantaina ja kumpanakin pääsiäispäivänä. Nyt kaikki pääsiäisen pyhät ovat niiden väliin jäävän lauantain lisäksi mahdollisia kauppapäiviä.

SALON seudun suurimmista päivittäistavarakaupoista Suur-Seudun Osuuskaupan Halikon Prisma on auki pääsiäisenä joka päivä. Salon K-Citymarket on pyhäpäivinä suljettu.
Kauppakeskus Plaza Salon keskustassa on kiinni pääsiäispyhät.

PÄÄTÖS kauppojen aukiolojen vapauttamisesta oli historiallisesti merkittävä, sillä sääntelyllä on pitkät perinteet. Viimeisten vuosikymmenten aikana kauppoja on pidetty sunnuntaisin ja muina pyhäpäivinä auki poikkeusluvilla.
Aukioloaikoihin vaikuttivat myös myymälän koko ja sijainti. Taajamien ulkopuolella sai käydä kauppaa sunnuntaisin, kaupungeissa ei. Pieni kauppa sai olla auki, mutta supermarket ei.
Kaiken tämän seurauksena kaupoissa oli ruuhkaa pyhien alla niin kuin esimerkiksi kiirastorstaina. Pyhäpäivinä taas jonoa oli pikkukaupoissa, kioskeissa ja liikennemyymälöissä. Asiakkaiden tarpeet eivät noudattaneet lailla säänneltyjä aukioloaikoja.

KULUTTAJAN kannalta on hyvä, että aukioloa on pidennetty arkisin ja että kaupat voivat olla auki myös pyhäpäivinä ympäri vuoden. Valinnanvapaus lisääntyy, ja tarve tavaran hamstraamiseen vähenee.
Pyhätyö on arvokasta. Sunnuntaina tai kirkollisina juhlapäivinä tehtävästä työstä pitää lain mukaan maksaa kaksinkertainen palkka. Pääsiäisen uudet kauppapäivät tuovat joillekin työntekijöille lisätuloa, mutta samalla ne kasvattavat kauppiaan kuluja.
Miten kaupat tulevaisuudessa palvelevat, riippuu siitä, tuovatko uudet aukioloajat kassaan uutta rahaa. Jos normaalit arkiostokset siirtyvät pyhäpäiviin, uudistuksesta on iloa kuluttajalle, mutta ei kauppiaalle.

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someone

1 vastaus: Kannattaako pääsiäiskauppa?

  • Kunnioitan Citymarketin johdon tekemää päätöstä pääsiäisen aukiolojen suhteen ! S-ryhmä tuntuu halpuuttaneen aukiolojen mainostamisenkin jonka luultavasti kuluttajat maksavat tuotteiden hinnoissa ! Toivottavasti S-ryhmän ylin johto on buukannut pyhiksi pitkät työvuorot itselleen !!

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *Muualla
Arkisto
Blogit sss.fi

 

Mediakortti