Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Maksasairauksien syynä yhä useammin ylipaino

Maksasairauksiin sairastuneiden määrä kasvaa Suomessa. Varsinkin elintapoihin liittyvät sairaudet lisääntyvät.
Maksasairautta sairastavia on Suomessa noin 100 000. Heistä puolella on maksakirroosi, suurella osalla tosin lievä. Elintavoista johtuvat maksasairaudet yleistyvät jatkuvasti, niitä on entistä enemmän myös nuoremmilla.
Arviolta 90 prosenttia maksakirrooseista on alkoholin aiheuttamia. Jopa viidesosalla suomalaisista on rasvamaksa. Sen taustalla voi olla runsas alkoholinkäyttö sekä yhä useammin ylipaino ja tyypin 2 diabetes. Ylipainoisista joka kolmannella on rasvamaksa.
– Maksasairaus heikentää toimintakykyä ja voi aiheuttaa usein pitkiä poissaoloja työelämästä tai jopa työkyvyn menettämisen. Maksasairauksien ennaltaehkäisy, hyvä hoito ja sairastuneen kokonaisvaltainen tukeminen on järkevää sekä ihmisen että yhteiskunnan kannalta, sanoo Munuais- ja maksaliiton toiminnanjohtaja Sari Högström.

Ylipainoisista joka kolmannella on rasvamaksa. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo.

3 vastausta: Maksasairauksien syynä yhä useammin ylipaino

 • Virallisissa selvityksissä unohtuu edelleen aina mainita, että rasvamaksaa aiheuttaa terveellisenäkin pidetty hedelmäsokeri eli fruktoosi. Se pilkkoutuu maksassa samalla tavalla kuin alkoholi eli etanoli.

  Yleisimmin käytetty ruokosokeri eli sakkaroosi koostuu kahdesta molekyylistä, glukoosi- ja fruktoosimolekyylistä. Suomalaiset syövät päivittäin keskimäärin noin 100 grammaa sokeria, josta yli puolet on fruktoosia. Halpaa fruktoosia on lisätty surutta lähes kaikkiin elintarvikkeisiin antamaan makua. Näin on tehty erityisesti rasvattomiin tai vähärasvaisiin terveellisiksikin väitettyihin ”kevyttuotteisiin”.

  Jokainen ajatteleva ihminen ymmärtää, mitä noin kuuden ravintola-annoksen suuruinen etanolia vastaava fruktoosiannos merkitsee maksalle ja terveydelle vuosia jatkuessaan. Miksi tutkiva journalismi ei kerro tätä?

  • Huh huijjaa, kuka tuollaisia sokerimääriä ja valmistuotteita syö. Meillä ei syödä valmistuotteita, ja yli puolivälin oleva kilon sokeripussikin on kestänyt yli kaksi vuotta.

   En yhtään ihmettele, miksi niin monet ovat ylipainoisia ja sairaita. Kannattaisi tosiaan katsoa, mitä kaupasta ostaa.

  • Meillä ei ole ollut yli kymmeneen vuoteen mitään sokeria kotona. Ei ole ollut missään vaiheessa sokerin tarvetta. Aivan turha tuote ja epäterveellinen.


Uutiset
STT
Arkisto