Ylämenu
Menu

Metsät tärkeitä veden kierrättäjiä

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someone

Tämän vuoden maailman metsien päivänä teemana ovat metsät ja vesi. Metsät ovat tärkeitä veden kierrättäjiä ja suodattajia.
– Metsistä kulkeutuu, etenkin eroosioherkiltä alueilta, valuma- ja kuivatusvesien mukana kiintoaines- ja ravinnekuormitusta vesistöihin. Sen seurauksena vesistöissä voi tapahtua haitallisia muutoksia.
– Kiintoaineksen kulkeutumista ja siten haitallisia vaikutuksia vesistöihin voidaan kuitenkin vähentää hallitsemalla valumavesiä. Siksi metsätaloudessa kiinnitetään entistä enemmän huomiota valumavesien hallintaan ja kiintoaineksen pysäyttämiseen jo ennen vesistöä, toteaa MTK:n kenttäpäällikkö Hannu Ripatti.
Yleisimmin toteutettuja vesiensuojelumenetelmiä ovat suojakaistat, pintavalutuskentät, laskeutusaltaat sekä erilaiset kosteikot ja padot. Rakenteiden tarkoituksena on hidastaa veden virtausnopeutta ja pidättää siinä olevaa kiintoainesta.

Metsistä tulevien kiintoaineisten pääsyä vesistöihin voidaan estää muun muassa kosteikkojen avulla. Tämä ksoteikko sijaitsee Kosken kartanon metsässä. Kuva: SSS-arkisto/Kirsi-Maarit Venetpalo

Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Pin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someone

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *Muualla
Arkisto
Blogit sss.fi

 

Mediakortti