Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Piha & puutarha -messut Turussa ensi viikonloppuna

Ranskalainen keittiöpuutarha eli potager on kovassa nosteessa puutarhaharrastajien keskuudessa. Visuaalisesti näyttävä puutarha voidaan toteuttaa suomalaisenkin omakotitalon pihaan. Aiheeseen perehdytään tämän vuoden Piha & Puutarha -messuilla Turun Messukeskuksessa 1.-3.4. Potager on yksi kärkiaiheista messuilla.

Messujen potagerin suunnittelusta vastaava suunnitteluhortonomi Kati Jukarainen kertoo, että puutarhassa oleellista on mm. kasvien sijoittelu, ja se miten ne asetellaan lavoille. Kyse ei ole tavallisesta lavaviljelystä, sillä se on harppaus hiukan pidemmälle:

– Potagerissa on kulkuväyliä, leikkauksia ja visuaalisia kiintopisteitä. Oleellisia ovat myös rakenteet. Potagerissa on pergoloita, seinämä ja koristeellisuutta. Kokonaisuus muodostuu niin näyttäväksi, että sen voi sijoittaa pihan paraatipaikalle, jossa aurinko on otollisin kasvinviljelylle, Jukarainen neuvoo.

Turun Messukeskuksen Piha & Puutarha -messuilla nähdään malliesimerkki potagerista. Sen toteuttaa Kati Jukaraisen suunnitelmien pohjalta Kauppapuutarhaliiton Varsinais-Suomen piiri.

– Teemme messuille viisi erilaista keittiöpuutarha-aluetta, jossa kotimaiset yrtit, kukat ja vihannekset ovat pääroolissa. Mukana ovat sora-, yrtti-, kasvihuone- ja terassipuutarhat. Teemana on Unelmien potager, kuvailee Kauppapuutarhaliiton Varsinais-Suomen puheenjohtaja Hanna Helenius.

Piha & Puutarha -messutapahtuma järjestetään  Turun Messukeskuksessa 1.-3.4. Messujen ohjelmassa ovat mukana mm. Aarno Kasvi, Minna Toivanen, Paula Ritanen-Närhi, Kati Jukarainen, Päivi Rahikka ja Saila Routio.

Messujen kohokohtia ovat mm. Lounais-Suomen Puutarhayhdistyksen kasvitori, josta voi ostaa rajoitetun erän harvinaisia taimia. Minipersikoita, harvinaisia vuokkoja ja mm. kolayrtti pääsevät nopeiden ostajien kasvimaille. Messujen yleiskoristelualueella nähdään oikeat häät lauantaina.

Pehr Kalmin perintö ja mm. harvinaiset omenalajikkeet esittäytyvät myös yleisölle.

Turun Messukeskus toteuttaa Piha & Puutarha -messut yhteistyössä Lounais-Suomen Puutarhayhdistyksen, Ammattiopisto Livian, Kauppapuutarhaliitto Varsinais-Suomen piirin sekä Suomen Kukkakauppiasliitto Varsinais-Suomen piirin kanssa. Potagerin toteutuksessa on mukana myös Kekkilä.

 










Uutiset
STT
Arkisto