Belgialaislehti korjaa: Brysselin lentokenttäiskun epäiltyä ei pidätetty

0
Sotilaat ja poliisi partioivat Brysselissä, North Stationin edustalla keskiviikkona. Lehtkuva / AFP / Belga / Nicolas Maeterlinck.

Sotilaat ja poliisi partioivat Brysselissä, North Stationin edustalla keskiviikkona. Lehtkuva / AFP / Belga / Nicolas Maeterlinck.

Brysselin lentokenttäiskuun liitettyä kolmatta epäiltyä ei ole pidätetty, kertoo belgialaislehti DH. Aiemmin lehti kertoi, että epäilty Najim Laachraoui olisi pidätetty Anderlechtissa.
Viranomaiset julkaisivat eilen valvontakamerakuvaa yhteensä kolmesta epäillystä, jotka työnsivät matkalaukkukärryjä lentokentän lähtöselvitysaulassa. Kahden heistä epäillään räjäyttäneen itsensä, mutta yhden päässeen karkuun.

Belgialaislehti DH korjasi uutistaan

Viranomaiset julkaisivat eilen valvontakamerakuvaa yhteensä kolmesta epäillystä, jotka työnsivät matkalaukkukärryjä lentokentän lähtöselvitysaulassa. Kahden heistä epäillään räjäyttäneen itsensä.

Median mukaan Brysselin lentokentän eilisen itsemurhaiskun tekivät veljekset Ibrahim ja Khalid el-Bakraoui. Heitä oli epäilty Pariisin terrori-isku taustavoimien piilottelusta.

Brysselin iskuissa kuoli ainakin 35 ihmistä, kun kaupungissa iskettiin lentokentälle ja metroasemalle. Kaksi pommia räjähti lentokentällä ja yksi metroasemalla. Äärijärjestö Isis on sanonut tehneensä iskun.
Viranomaiset julkaisivat valvontakamerakuvan yhteensä kolmesta epäillystä, jotka työnsivät matkalaukkukärryjä lentokentän lähtöselvitysaulassa. Kahden heistä epäillään räjäyttäneen itsensä.
Poliisi uskoo, että karkuteillä olevan epäillyn pommi jäi räjähtämättä. Miehen nähtiin pakenevan kentältä iskun jälkeen.

Kynttilät paloivat Brysselin keskustassa läpi yön

Syvästi järkyttyneeseen Brysseliin on julistettu kolmen päivän suruaika. Uhrien muistoksi on sytytetty kynttilöitä, jotka ovat palaneet koko yön läpi, kertoo uutiskanava BBC.
Myös ensimmäisiä uhreja on alettu tunnistaa. Ensimmäinen tunnistettu uhri on 37-vuotias perulaisnainen, joka oli menossa lennolle aviomiehensä ja kahden tyttärensä kanssa. Muu perhe selvisi hengissä iskusta.
Iskussa haavoittui lievästi kolme suomalaista, kertoo ulkoministeriö.

http://edition.cnn.com/2016/03/22/europe/brussels-explosions/index.html

Ei suomalaisia

Brysselin pommi-iskuissa loukkaantuneiden suomalaisten määrässä ei ole eilisen jälkeen tullut muutoksia, ulkoministeriöstä kerrotaan. Ulkoministeriön konsuliyksikön päällikön Teemu Turusen mukaan ministeriöllä ei myöskään ole yhtään omaistiedustelua auki eikä ketään tavoitella.
Eilen kerrottiin, että kolme suomalaista loukkaantui lievästi iskuissa. Kaksi loukkaantui lentokentällä tapahtuneen iskun lähellä ja yksi metroasemalla.
Brysselin eilisissä iskuissa kuoli ainakin 35 ihmistä. Äärijärjestö Isis on sanonut tehneensä iskun.

Taksinkuljettaja auttoi poliisia

Brysselin lentokentän pommi-iskuista epäiltyjä kuljettanut taksinkuljettaja on auttanut poliisia tutkimuksissa, kertoo CNN.
Kuljettaja on kertonut iskuja tutkiville poliiseille muun muassa, mistä haki kolme epäiltyä kyytiinsä. Kuljettajan mukaan epäillyt eivät antaneet hänen käsitellä matkatavaroitaan. Kaikki miesten matkatavarat eivät mahtuneet taksiin, joten osa jätettiin pois matkasta, kuljettaja kertoi.
Poliisi teki kuljettajan kertoman perusteella ratsioita. Yhdestä tutkitusta asunnosta Schaerbeekin alueelta löytyi pommi ja kemikaaleja. Tutkijat löysivät samasta kerrostalohuoneistosta myös Isisin lipun.
Lentokentällä räjähtäneiden kahden pommin epäillään olleen piilotettuina matkalaukkuihin.

”Laajuus yllätti”

Belgian sisäministeri Jambon sanoi, että viranomaiset yllättyivät Brysselin terrori-iskujen laajuudesta. Jambonin mukaan viranomaiset tiesivät, että jonkinasteista ääritekoa valmisteltiin Euroopassa.
Belgia on pyytänyt EU-ministerikokouksen koolle Brysselin terrori-iskujen vuoksi, kertoo Hollannin oikeusministeri Ard van der Steur Twitterissä.
Hänen mukaansa kokouksen järjestää EU:n tämänhetkinen puheenjohtajamaa Hollanti. Kokous saatetaan pitää huomisaamuna.

FBI lähettää tiimin tutkimaan

Yhdysvaltain liittovaltio poliisi FBI lähettää ryhmän tutkimaan Brysselin terrori-iskuja, koska uhrien joukossa on myös yhdysvaltalaisia. Ryhmään kuuluu FBI-agentteja ja etsiviä New Yorkin poliisista sekä mahdollisesti terrorisminvastaisesta yksiköstä.
Yhdysvaltain Mormonikirkko ilmoitti, että kolme amerikkalaista lähetyssaarnaajaa haavoittui Brysselin lentokentälle tehdyssä pommi-iskussa. He olivat matkalla Ohioon.
Yhdysvaltojen keskeisillä lentokentillä ja joukkoliikenteen solmukohdissa on nostettu turvatoimia Brysselin iskujen jälkeen.

http://edition.cnn.com/2016/03/22/europe/brussels-explosions/index.html

https://twitter.com/ardvandersteur

 

STT