Puolet linja-automatkustajista käyttää turvavyötä

0

bussi turvavyöt
Noin puolet linja-autoilla matkustavista kertoo kiinnittävänsä turvavyön aina tai lähes aina, ilmenee Liikenneturvan nettikyselystä. Turvavyötä on käytettävä myös linja-autossa, jos vyö on asennettu istuinpaikalle.

Yhteensä 52 prosenttia Liikenneturvan kyselyyn vastanneista linja-autolla matkustavista kertoi kiinnittävänsä turvavyön aina tai lähes aina, jos istuinpaikka on varustettu vöin. Kolmasosa bussilla matkustavista raportoi, ettei käytä turvavyötä koskaan tai hyvin harvoin.

– Turvavyön käyttöä busseissa ei välttämättä koeta matkustusmuotoon kuuluvaksi tai se mielletään muutoin hankalaksi. Niistä vastaajista, jotka eivät aina käytä turvavyötä, puolet kertoivat turvavyön käyttämättömyyden syyksi juuri sen, ettei ole koskaan aikaisemminkaan käyttänyt turvavyötä linja-autossa, Liikenneturvan koulutusohjaaja Ari-Pekka Elovaara selventää.

Liikenneturvan kyselyn toteutti TNS Gallup Oy. Aineisto kerättiin joulukuussa 2015. Kaikkiaan haastateltiin 1658 henkilöä, joista linja-autossa matkustavia oli 1289.

 

turvavyon_kaytto_busseissa_infograafi

Turvavöiden käyttöpakko linja-autoissa tuli voimaan vuonna 2006. Nykyisin kaikissa linja-autoissa on käytettävä turvavyötä tai muuta turvalaitetta, jos sellainen on istuinpaikalle asennettu.

Uusissa linja-autoissa (M3) on pitänyt olla turvavyöt asennettuina kaikilla istumapaikoilla jo vuodesta 1999 lähtien. Vaatimus ei kuitenkaan koske kaupunkiliikenteeseen suunniteltuja linja-autoja, joissa on paikkoja seisoville matkustajille.