Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Sanmina aikoo lopettaa Salon tehtaan

Sanmina työllistää Salossa noin 80 ihmistä.

Sanmina Corporation aikoo lopettaa tehtaansa Salossa. Tehtaanjohtaja Riikka Hallikainen-Broens vahvistaa Salon Seudun Sanomille, että yt-neuvottelut on Salossa aloitettu.

Pienmekaniikan ja ohutlevytuotteiden valmistus Joensuunkadulla työllistää noin 80 ihmistä.

Sanmina Corporation on yksi maailman suurimmista elektroniikan valmistuspalveluiden tarjoajista. Se toimii yli kahdessakymmenessä maassa ja työllistää yli 40 000 ihmistä.

Yrityksen pääkonttori on San Joséssa Kaliforniassa.

11 vastausta: Sanmina aikoo lopettaa Salon tehtaan

 • Mitenkä nämä uutiset aina sattuu Saloon? Piti tulla kännykän tekijä ja parantaa kaupungin työllisyyttä. Lisäksi jo olemassakin oleva yritys potkaisee työttömäksi noin 80 henkeä.

  • Jos olet uutiset lukenut, niin olet varmasti myös huomannut, että suomalainen työ on liian kallista ja ei pärjää kansainvälisillä markkinoilla. Se on vain niin, että yrittäjät ovat puun ja kuoren välissä, ja rationaalisina toimijoina osaavat tehdä omat johtopäätökset. Jotta asiat paranisivat, niin toivoisi, että kansalla ja poliittisilla päättäjillä olisi samanlaista ymmärrystä kuin yrittäjillä.

   • Niin että 2€ tunnissa ois se duunarin palkka. Suksi porvari sinne vinku-Intiaan ja äkkiä

   • Suomessa eläminen yleensäkin on liian kallista johtuen korkeasta hintatasosta. Täällä ei yksinkertaisesti pysty tulemaan toimeen Aasian maiden palkkatasolla, jos sitä tässä haikaillaan. Perustyön tekeminen ja teettäminen ei täällä kannata. Mikä neuvoksi? Onko oikea ratkaisu leikata koulutuksesta, vai pitäisikö koulutukseen lisätä panoksia? Eikö Suomessa pitäisi pyrkiä laatua ja jalostusarvoa lisäämällä pääsemään sitä kautta oikealle kasvun uralle, jossa halpa hinta ei ole ensimmäinen tarkastelun argumentti? Emmekö yksinkertaisesti pysty siihen, vai emmekö halua sitä riittävästi? Sitä sopii miettiä.

    • Toivottavasti ei haikailla työntekoa Aasian kustannustasolla; se ei onnistu, piste.
     Kyllä Suomen menestyminen perustuu erilaisiin ”fiksumpiin” ratkaisuihin, ainakin valmistavan teollisuuden osalta. Eli jos on jotakin fiksua ja ostajaa kiinnostavaa myytävänä niin hinta jää vähemmän tärkeäksi ostamisen kriteeriksi. Tarvitaanko tähän fiksuuteen lisää ja parempaa koulutusta? Ehkä, ehkä ei. Tarvitaanko uskallusta ja riskinottokykyä? Kyllä. Tarvitaanko epävarmuuden sietoa ja halua heittäytyä myös tuntemattomaan? Kyllä. Jos jäämme jumiin saman vanhan tekemiseen ja tekemisen tapoihin niin hukka perii.

     Sanminan kaltaisen alihankintatoimijan tilanne menee vaikeaksi jos päämiehet kaikkoavat Suomesta ja sitä myöten kysyntä tuotteille ja palveluille. Uudet Saloon tulevat yritykset toki ovat positiivisia uutisia, mutta useassa tapauksessa – ainakin aluksi – sen verran pieniä toimijoita, että niillä ei esimerkiksi Nokian tilauskantaan jättämää aukkoa hevin paikata, ja yritystä pelasteta.

   • Kyllä se perusduunarikin on melko ahtaalla, kun pitäisi se asuminen ja peruseläminen muutoinkin kustantaa. Jotenkin nuokin asiat pitäisi saada halvemmaksi, että täällä voi pienemmillä palkoilla elää.
    Asiaan liittyen on toki ymmärrettävää, että yrityksissä tehdään ratkaisut yrityksen parhaaksi kussakin tilanteessa. Niin ikävää kuin se työntekijöille ja kunnalle onkin.

   • Höpö, höpö. Tällä Sanminan ratkaisulla ja suomalaisen työn hinnalla ei ole keskenään mitään tekemistä. Tässä tapauksessa kyse on yli 40 tuhatta henkilöä työllistävästä globaalista yrityksestä joka sulkee 80 henkilöä työllistävän Salon tehtaansa.

    • Itse kyllä höpö höpöjä puhelet etkä taida kansainvälisten korporaatioiden toiminnasta hirveästi tietää. Se että yrityksellä on useampi tehdas ympäri maailmaa ei tarkoita sitä että toisten maiden kannattavat tehtaat pitävät Suomen kannattamattomia tehtaita pinnalla. Jokainen tehdas on vastuussa omasta tuloksestaan ja kannattavuudesta. Niin että kyllä Suomessa toimivalla ulkomaisessa omistuksessa olevalla tehtaalla ja Suomen kustannustasolla on tekemistä keskenään hyvinkin paljon.

    • Sanminan tavoite on 10% kasvu per kvartaali, että eipä siinä tarvitse edes tehdä tappiota, kun pistetään pillit pussiin. Ja Sanminalla painostetaan työntekijöitä painamaan hullunlailla loppuun asti, että ylin johto saisi bonukset. Kyllä Suomessa palkat ovat liian korkeita, mutta vain ylempien toimihenkilöiden ja johtajien palkat. Jos keskipalkka on 3500 € kk niin voisihan sitä sieltä yläpäästä leikata.

 • Kun tuotantoa siirretään kaukoitään miksei nykyisille työntekijöille tarjota työtä sieltä jos kerran kuitenkin käytännössä tuotanto jatkuu ja siirtyy sinne kalliiden työvoima kustannusten takia?Työn perässä on nykymaailmassa melkeinpä pakko muuttaa niin miksei sitten sinne kaukoitään?

 • Joskus aikoinaan kun Nokia oli voimissaan, oli salolainen työntekijä ylpeä. Kerran kun asennettiin konetta Nokian tehtaalle, oli huoltomies unohtanut asentaa huoneeseen paineilmaliittimen. Pomo meni huomauttamaan asiasta ja siitähän kyseinen mies suuttui: ”Saatana minä en tätä jaksa, menen hakemaan sairaslomaa” ja katosi paikalta. Minä sen liittimen lopulta asensin.


Uutiset
STT
Arkisto