Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Hella: Tehtaan myyminen suomalaisille oli mahdotonta

Tuotanto tehostuu Romaniassa, R&D:n, myynnin sekä tuotehallinnan merkitys Suomessa jatkuu merkittävänä, toteaa Hella-konsernin viestintäjohtaja Markus Richter.

Hellan viestintäjohtaja Markus Richter toteaa SSS:lle, että syyt Perttelin tehtaan lopettamiseen ovat tehokkuuden lisäys logistiikassa sekä tuotantokapasiteetissä ja tuotannon keskittämisestä muutamiin suuriin tehtaisiin saatava synergiaetu.
– Hellan visio on keskittää koko eurooppalainen erikoistuotanto nykyistä laajempiin tehdaskokonaisuuksiin synergian saavuttamiseksi, alhaisen kustannusrakenteen takaamiseksi ja tuotantokapasiteetin käytön maksimoimiseksi, Ricter kirjoittaa SSS:lle.
Hella lopettaa Salon Perttelissä sijaitsevan Hella Lighting Finlandin tuotanto laitoksensa vuoteen 2018 mennessä ja irtisanoo asteittain kaikki tuotannon työntekijät. Tuotanton siirtyy Romaniaan, Salossa työttömiksi jää 165 ihmistä. Tuotekehityksen ja suunnittelun on sanottu jatkavan Suomessa 2018 jälkeenkin. (ks. SSS 25.11.2016)

Hellan entinen omistaja Taisto Lehti myi Talmuna tuolloin tunnetun yrityksen Hellalle 1983. Kuultuaan lokakuussa tehtaan lopettamisaikeista Lehti yritti kumppaneineen ostaa tehtaan takaisin. Emoyhtiö ei lopulta ollut kiinnostunut jatkoneuvotteluista eikä tehtaan myynnistä.
Markus Richterin mukaan ajatus myymisestä oli mahdoton, koska erikoistuotteiden valmistuksella on Hellan strategiassa suuri painoarvo.
– Siksi ajatus myymisestä suomalaisille ei tullut kysymykseen.
Richter vakuuttaa, että Hella Lighting Finlandin toiminnot suunnittelussa ja tuotekehityksessä, myynnissä ja tuotehallinnassa pysyvät tärkeässä roolissa Hellan globaalissa verkostostrategiassa.

Lue lisää 29.11.2016 lehdestä

11 vastausta: Hella: Tehtaan myyminen suomalaisille oli mahdotonta

 • No ei tarvi kyseisen lafkan tuotteita enää ostaa

 • Voihan suomalaiset laittaa Hellan boikottilistalle. Jotain rotia pitää suomalaisten tehdä näille tehtaan siirroille ja ajatella omaakin kansaa, eikä aina eu:ta tai yhtiötä.

 • ”.. pysyvät tärkeässä roolissa…”. Kuten Microsoftillakin.

 • Suomalaiset voivat äänestää jaloillaan – jättää ostamatta Hellan tuotteita. Jos kerran Suomessa ei haluta valmistaa tuotetta, ei sitä tarvitse asiakkaidenkaan ostaa, reilu peli…

 • Antaa niiden laittaa Hellan kiinni.
  Mikä estää Taisto Lehti ym. Perustamasta uutta firmaa joka alkaa valmistaa/kasaamaan uusia vastaavia tuotteita. On se vaa kumma, kun kaikki pitää lopettaa rahan takia Suomessa.

 • Jos ne eivät osaa laskea työn kannattavuutta oikein?

  Suomalaisissa tyäpaikoissa on yleensä vedetty aika tappiin suorituskyky, ehkä haluavatkin kopioida sen.

 • 1. Jos tehtaan myyminen suomalaisille on mahdotonta, niin tehköön joku kiinalaisten kanssa diilin, että kiinalainen ostaa tehtaan ja myy sen sitten finskille.

  2. Voiko Romaniaa sanoa jatkossa Halbaniaksi?

 • Täyttä roskapuhetta. Hella myi hollantilaiselle Hellux-nimiselle yhtiölle kesäkuussa aivan samantyyppisenä ehdottamallamme kaupalla non-automotive tuotannon eli samantyyppiset tuotteet, jotka Hella on ilmoittanut myyvänsä kaikkialla ja luopuvansa. Puolet HLF-tuotannosta on näitä, ja niiden perustalle olisi voitu jatkaa n. 100 henkeä työllistävää tehdasta ja ylimenokautena mahdollisesti kehitettävillä uusilla tuotteilla koko henkilökunta.

  Ongelma tähän asti on ollut emo-Hellan ahdistava ja rajoittava ohjaus mitä saa tehdä.

  Ehdotuksemme sisälsi selkeästi sen, että Hella saa viedä pois kaiken sen tuotannon, joka on heidän tulevaisuuden strategiassa tärkeätä. Toinen puoli nykytuotannosta olisi antanut hyvän pohjan kehittää uutta tuotantoa, joka ei kilpaile Hellan kanssa. Siitä ei haluttu edes keskustella.

  • Miksi ylipäätään pitää myydä toimiva yritys? Suomalaiset ovat kehittäneet vuosien saatossa fantastisia menetelmiä ja tuotteita firmoissaan mm. Nokia, Färtsilä, Rautaruukki, Raisio, ja monet muut, syynä myyntiin on yleensä ahneus ei kansantalous tai työllistäminen, ostavat yritykset hankkiutuvat eroon välittömästi Suomessa sijaitsevista työntekijöistä, näin on Salon seudulla ja koko maassa tapahtunut pääsääntöisesti, ja lopputuloksena pilkotuista yrityksistä vain työttömät ja ränsistyvät tedasrakennukset. Ostava yritys saanut patentit ja muut vermeet lähes ilmaiseksi. Tukia saaneet yritykset tulisi asettaa edesvastuuseen ja määrätä maksamaan korvaukset takaisin yritysmyynnin huumassa ehkä se hieman rajottaisi tätä silkkaa ahneutta ja asettaisi kotimaata hieman korkeammalle jalustalle.

 • Hellan johto osoittaa tällä joustamattomuudellaan pelkästään häikäilemättömyyttä ja piittaamattomuutta ihmisten työpaikoista ja kohtaloista.

  Hellan omien laskelmien mukaan tehtaan alasajokustannukset ovat yli 7 m€. Se olisi säästynyt ja lisäksi olisimme maksaneet varastoista ja koneista ja kiinteistöstäkin käyvän hinnan. Nyt koneet romutetaan, kiinteistö jää tyhjäksi ja ihmiset irtisanotaan.

  Kenenkään ei pidä luottaa Hellan lupaukseen tuotekehityksen säilymisestä Perttelissä. Sellaista ei ole missään Hellan johtamissa alasajotilanteissa tapahtunut. Tällaisilla tyhjillä lupauksilla yritetään vain pitää tärkeät avainhenkilöt palveluksessa siihen asti, kunnes asiat Romaniassa ja muualla saadaan järjestykseen. Voiko enää luottaa mihinkään Hellan lupaukseen. Ei voi.

 • Kun Taisto Lehdellä taustavoimineen on rautaista osaamista ja kiitettävää energiaa tuotannon ylläpitämiseksi, olisiko mahdollista toteuttaa aivan uusi yritys tälle tuotealalle? Ei siis emo-Hellan suosiollisella tuella vaan siitä huolimatta? Osavaa porukkaa olisi vielä käytettävissä.


Uutiset
STT
Arkisto