Alkoholilain muutokset lisäävät kaupan selvityksen mukaan vain hieman kokonaiskulutusta

0

Arvioit alkoholilainsäädännön uudistuksen vaikutuksista alkoholin kokonaiskulutukseen vaihtelevat roimasti. Päivittäistavarakaupan teettämän selvityksen mukaan muutokset lisäävät vain hieman kokonaiskulutusta. Arvio eroaa täysin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n arviosta, jonka mukaan alkoholijuomien kokonaiskulutus lisääntyy lain vuoksi 5-6 prosenttia.
THL:n erikoistutkija Pia Mäkelä ei pidä Päivittäistavarakauppa ry:n julkistaman selvityksen arviota kokonaiskulutuksen muutoksesta uskottavana.
Selvityksen mukaan alkoholilain vähittäiskauppaa koskevat muutokset vähentävät merkittävästi nelosoluen sekä saman vahvuisten siiderien ja lonkeroiden matkustajatuontia.
Selvityksen perusteella kuluttajakäyttäytyminen muuttuu lakiuudistuksen seurauksena ja kulutus siirtyy väkevistä kohti miedompia alkoholijuomia. Alkoholin kokonaiskulutus kasvaa 100-prosenttiseksi alkoholiksi muutettuna puoli prosenttia.
Kyselyn tehneen Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Pasi Holm selittää eroa sillä, että THL ei ole ottanut huomioon Alkon myynnin ja matkustajatuonnin pienenemistä eikä ole analysoinut nelosoluen hinnanmuutoksen vaikutuksia. Kaupan selvityksessä on otettu huomioon muutokset vähittäismyyntiin ja alkoholituontiin, muttei muutosta ravintoloiden ja baarien myyntiin.
Taloustutkimus haastatteli selvitystä varten noin kahtatuhatta ihmistä joulukuun alkupuolella. Yli puolet vastaajista piti lakimuutoksia hyvinä.

STT

Kuvat: