Aurinkosähkön kysyntä kasvaa

0

Energian kallistuminen on ohjannut kuluttajia käyttämään vaihtoehtoista energiaa. Omakotitaloihin ja asuntoyhtiöihin asennetaan ahkerasti ilma- ja maalämpöpumppuja, joilla voidaan edullisesti lämmittää asuntoja.
Nyt pientaloissa katseet ovat kääntyneet aurinkoon. Yleensä katoille asennettavien paneelien avulla tuotetaan sähköä ja keräimillä lämmintä vettä. Aurinkoenergialla voidaan korvata merkittävä osa kalliista ostoenergiasta.

Sähkön ja varsinkin siirtomaksujen tuntuvat hinnankorotukset ovat vauhdittaneet aurinkopaneelien yleistymistä. Samaan aikaan paneelien eli aurinkokennojen tekniikka on kehittynyt ja hinnat halventuneet. Pimeässä pohjolassakin aurinkosähkön käyttö on taloudellisesti järkevää.
Aurinkosähköjärjestelmien takaisinmaksuajaksi lasketaan omakotitaloissa nyt 15 – 17 vuotta. Järjestelmän käyttöikä voi olla jopa 30 vuotta, joten investointi on kannattava.
Suomessa ongelmana ovat vaikeat sääolosuhteet. Keskitalvella, kun energiaa tarvitaan kaikkein eniten, on valoa vähiten. Paras hyöty aurinkopaneeleista saadaan niissä taloissa, joissa omaa sähköä voidaan käyttää myös kesällä esimerkiksi jäähdytyksessä tai käyttöveden lämmityksessä.

Sähkön myyntiä varten paneeleja ei kannata hankkia. Ylijäämän voi helposti myydä energiayhtiölle, mutta suurta tuottoa on turha odottaa. Pientuotannon kannattavuus parani kaksi vuotta sitten, kun pientuottajilta poistettiin sähkövero. Lisäksi esimerkiksi siirtoyhtiö Caruna ei peri tämän vuoden aikana pientuottajien ylijäämäsähköstä siirtomaksua lainkaan.
Myyntituotot jäävät joka tapauksessa niin pieniksi, että laitteisto kannattaa mitoittaa vain omia tarpeita varten.
Yritykset ja yhteisöt voivat saada aurinkosähköjärjestelmiin investointitukea

Aurinkosähkö alkaa olla jo niin kannattavaa, että investointia on syytä harkita omakotitaloissa ja pienissä taloyhtiöissä. Viime vuoden aikana sähköverkkoon liitettyjen pientuottajien määrän arvioidaan jopa kolminkertaistuneen.
Salolaiselle osaamiselle aurinkosähkön kysyntä avaa hyviä kasvunäkymiä. Aurinkoenergian laajenemisen uhkana nähdään vain tukien poistuminen ja pientuottajien verottaminen.
Tämä olisi askel taaksepäin. Yhteiskunnan pitää tukea kestävän energian käyttöä eikä vaikeuttaa sitä.