Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Kauppakeskus Plazan kävijämäärä romahti

Salolaisen Kauppakeskus Plazan kävijämäärä putosi joulukuussa peräti 26 prosenttia. Jo marraskuu oli aiempaa hiljaisempi.

– Läpikulkuliikenne väheni, Plazan kauppakeskusjohtaja Anni Rasilainen arvioi.

Rasilainen uskoo, että Plazan ulko-ovien kävijälaskureissa näkyy naapurin Kauppakeskus Linjurin tyhjeneminen – Anttilan konkurssi, Postin loppu ja Alkon lähtö. Rasilainen pitää kävijämäärän laskua dramaattisena, mutta hänen mukaansa se ei välttämättä heijastu myyntiin Plazassa.

Vaateliike Vero Moda ja nuorisovaatteisiin erikoistunut Jack & Jones lopettavat tammikuun lopussa. Kauppias Juha Hirvonen oli toivonut kauppakeskukselta joustoa sekä vuokraan että sunnuntain aukioloaikoihin.

Kauppakeskusjohtaja Anni Rasilaisen mukaan Plazan vuokrataso on kilpailukykyinen. Aukioloja ei hänen mukaansa voi supistaa,  jotta asiakkaat eivät karkaisi verkkokauppoihin eivätkä kilpaileviin kauppakeskuksiin Turkuun ja Raisioon.

Lue lisää keskiviikon Salon Seudun Sanomista.

Plaza on hiljentynyt selvästi sen jälkeen, kun Linjurista on loppunut liikkeitä.

 

32 vastausta: Kauppakeskus Plazan kävijämäärä romahti

 • Empä ois uskonut että mun käynnit vaikutti noin paljon. ..☺..Tosiaan lopetin käynnit siellä Anttilan ja Alkon muuton vuoksi…alakerran ruokakaupan sain vielä korvattua S-marketilla….

  • Anttila ja Alko sekä posti olivat Linjurissa, ei Plazassa.

 • Kyllä siellä kaikki loppuu, uskokaa pois et siihen jää tyhjä kauppakeskus jossain vaiheessa, Salo hiljenee =(

 • Unohdatte sen elektroniikan ja hyperloopit ja alatte panostaa meri-, lääke- ja autoteollisuuteen.

 • Tuttu pienyrittäjä on sanonut ettei hän voi lähteä Plazaan, koska joutuisi pitämään erikoisliikkeensä auki pitkään arkisin ja etenkin sunnuntaisin. Ei kannata vuokratyövoimalla ja itse haluaisi edes yhden vapaapäivän viikossa. Eikö Plaza siis noudata lain säädöstä, jonka mukaan ”…pienyrittäjä saa pitää liikkeensä suljettuna yhtenä päivänä viikossa, eikä tätä oikeutta voi sopimuksella poistaa.” (HE 88/2015)?

 • En ymmärrä miten kauppakeskukselle voi olla kannattavampaa haalia vaan lisää tyhjää liiketilaa ja vähemmän vuokralaisia sen sijaan että joustaisivat vuokrissa ja aukioloajoissa? Silloinhan vasta asiakkaat nettikauppaan siirtyvätkin asioimaan kun kivijalkaliikkeet vaan vähenee. En vaan ymmärrä tuota ajatusmaailmaa joka tuntuu olevan tässä yhteiskunnassa kovin yleinen. No, onhan se nyt nähty mihin se johtaa.. Mutta eipä tuo silti näytä kaikilla silmiä avaavan. Sääli. Todella sääli.

 • Rasilainen on oikeassa siinä, että nämä nykyisetkin Plazan epäyhtenäiset ja lyhennetyt aukiolot varsinkin sunnuntaisin aiheuttavat alati pahenevan kierteen. Asiakas käy kerran plazassa sunnuntaina ja huomaa, että vain osa liikkeistä on auki, osa on mennyt muita aikaisemmin kiinni ja osasta ei saa kaikkia palveluja. Seuraavalla kerralla hän meneekin esim. skanssiin, missä tietää lähes kaikkien liikkeiden olevan auki klo 21 asti. Tästä seuraa se yhä paheneva kierre, että asiakkaita käy plazassa taas entistä vähemmän ja taas kauppiaiden on pakko lyhentää aukioloja ja vähentää myyjiä. Sama koskee myös lauantaita ja myös Linjurin puolta. Vuokrat eivät todellakaan ole Plazassa eikä Linjurissa kilpailukykyisiä. Varmasti tilat olisivat täynnä, jos näin olisi.

 • Todella surkeaa kauppakeskusjohtamista.Jo se että alko ja posti päästettiin menemään,niin autioittaa keskustan puhumattakaan ympärillä olevien yritysten kannattavuutta. Miten tyhjä liiketila voi olla hyvän johtajuuden mittari?

 • Jack&Jones ja Vero Moda lähtee….kyllä nyt valitettavasti matka käy Turkkusen päin kun ostoksille lähdetään meidän perheessä…

 • Tsemppiä ja uutta tulta (=voimaa ja energiaa) kaikille teille, johdolle ja yrittäjille, Plazaan! On upea paikka aivan Salon keskustassa, joka edustaa Salon huikean torin ja iltatorin lisäksi paikkaa, jossa kaikille ikäryhmille, myös huonosti liikkuville, on tarjolla huikeita tapahtumia ja vain oloa kuin jossain katukahvilassa. Lisäksi valtaisa määrä hyviä liikkeitä ja muita palveluja.

  Kaikille kommentoijille, laittakaa ideoitanne Plazan johdolle. Rakentamalla saa enemmän hyvää aikaan, kuin vain kritisoimalla. Olisi todella ikävää, jos Salo tyhjenisi vielä enemmän. Oletteko samaa mieltä?

  Migel, Plaza ja Linjuri ovat kaksi eri kauppakeskusta.

  • Samat asiakkaat kuitenkin kiertävät ja kiersivät eli kävivät molemmissa kauppakeskuksissa. Sitä silmälläpitäen rakennettiin kadun ylittävä katettu siltakin keskuksien välille. Auttamattomasti ensin hiljensi Anttilan poistuminen ja nyt perään Alkon ja Postin lähdöt. Ei apua saada yksinomaan nuorille suunnatuista liikkeistä, kyllä me seniorit olemme huomioon otettava ostovoima.

 • Kilpailukykyiset vuokrat? Joo-o.

  Onko järkeä pitää nykyisistä vuokrista ja aukioloista väkisin kiinni, jos liiketilat tyhjenevät ja niistä tulee se 0 euroa? Jos vuokra olisi esimerkiksi 10e, niin saisi edes sen kympin sen nollan sijasta. Asiakasmäärät nousisivat, tulisi elämää kauppakeskukseen ja sitä kautta sitten voisi tulevaisuudessa nostaa vuokraa. Jos nykyistä meininkiä pidetään yllä, tulos on takuuvarmasti tyhjä kauppakeskus tulevaisuudessa.

  Ja jos asiakkaat haluavat Skanssiin lähteä, ne lähtevät sinne joka tapauksessa, oli Plaza auki sen 4h tai ei. Ja tuohon ensimmäiseen pätkään liittyen, kun vuokrat ovat mitä ovat ja Plaza tyhjenee myös vuonna 2017, niin eivät ne asiakkaat tuon sunnuntain 4h aukiolon takia tule Plazaan, vaan siirtyvät muualle ostoksille, kun kovien vuokrien takia Plazassa ei ole liikkeitä, jossa asioida.

  Herätys siellä johdossa. Koittakaa herätä nykyisyyteen ja kohdata realiteetit. Jos on poikkeuksellisen huono tilanne, niin tarvitaan poikkeuksellisia ratkaisuja, eikä pidetä väkisin kiinni vuoden 1990 kulta-aikojen ajatuksista.

 • Rasilaisella on kohta tyhjä Plaza, jos ei ala joustamaan. Tsemppiä Plazaan ja Saloon! Sitä tarvitaan.

  • Minunkin mielestäni aika outo kommentti Rasilaiselta. Liikkeiden lähtö Plazasta se vasta kiihdyttääkin asiakkaiden matkustamista Turkuun. Kannattaisiko ehkä hiukan antaa periksi vuokrissa? Ei kukaan tule Plazaan katselemaan tyhjiä tiloja. Maalaisjärkikin sen jo sanoo, että kalliit vuokrat näkyvät myös tuotteiden hinnoissa, mikä myös pienentää asiakasvirtaa ja jouduttaa lähtöä.

 • Kuulemani mukaan (entisiltä yrittäjltä) Plazassa on niin järkyttävät vuokrahinnat, ettei pienten liikkeiden kannata edes haaveilla sieltä tiloja. On kyllä hullua, ettei tällaisessakaan tilanteessa niistä jousteta yhtään.

 • Postin loppu ei voi vielä näkyä kävijätilastoissa, kun Posti lopettaa toimintansa Linjurissa vasta tämän viikon perjantaina 13.1.

 • Eikö Plazan johdolla ole mitään käsitystä Salon nykytilasta. Puolet kaupungista on tyhjillään olevaa liiketilaa ja tuskin niitä ulkomaisia ketjuja nyt niin paljon on Plazaan tulossa, että kannattaa päästää vuosia Plazassa ollut yrittäjä lähtemään, kun ei voida tulla yhtään vastaan vuokrissa.

  Periaatteessa kannatan paikallisten palveluiden käyttämistä, mutta kuka siellä puolityhjässä Plazassa viitsii asioida, kun Skanssiin ja Myllyyn ajaa reilussa puolessa tunnissa, eikä Sellonkaan ole pitkä matka. Tai jäähän sinne Plazaan ne ulko-ovien edessä syljeskelevät ja röökiä polttavat teinit, mutta tuskimpa heitä kiinnostaa liikkeissä asiointi.

  Plazan sijasta asioin mieluummin Turuntien kivijalkaliikkeeissä, joita onneksi vielä on muutama jäljellä Salossa.

 • Tiloihin tulee varmaan kirpputori ja toinen kebab kaveriks.

 • Kaikilla ei ole autoa,jolla lähteä sinne Turkuun asioimaan, joten on pakko käyttää paikallisia olemassa olevia palveluja.
  Julkisilla välineillä voi olla hankalaa matkustaa kauemmas ostoksille ja kuljetukset maksavat.
  Tosin helpommin Turkuun pääsee esimerkiksi bussilla kuin paikallisbussilla paikkakunnan keskustaan ostoksille.
  Miten käy kun palvelut supistuu.
  Pitäisi varmaan muuttaa niiden palvelujen perässä sinne jonnekin missä niitä on, vai?
  Sairaiden hoito on samaa luokkaa paikkakunnalla. Missä saa ihminen/potilas vaivoineen asiallista tutkimusta ja hoitoa? Varmaan siellä missä ne kauppakeskuksetkin on auki asiakkaita varten.
  Konkurssikypsä kunta.
  Näinhän tämä Suomi nousee….

  • Puhut asiaa. Esim. eläkeläinen pääsee bussilla Salosta Turun keskustaan kuudella eurolla. Kertalipulla Salossa paikkuritaksa on yli kolme euroa. Ongelmana on tietysti se, että kaikista Salon entisistä itsenäisistä kunnista ei pääse keskustaan bussilla, koska kaupunkia ei kiinnosta palvella kaikkia tasapuolisesti.
   Ketä kiinnostaa esim. ostettu MS-kiinteistö työpaikkana ja Salo mahdollisena asuinpaikkana, kun kaikkien palveluiden annetaan lähteä kaupungista älyttömien kustannusten takia?

 • Jos Plazaan haluttaisiin lisää väkeä, Plazaan olisi kiva saada Rax ravintola, mutta otaksun, että osuuskauppa kauppakeskuksen toisena omistajana pitää huolen sitä, ettei Rax pääse Plazaan kilpailemaan heidän ravintolansa kanssa.

 • Salo kokee nyt rakennemuutoksen. Kaikki toiminnot rakennettiin Nokian ehdoilla. Rahaa tuli ja rahaa meni, koko kaupungin infra rakennettiin yhden suuryrityksen varaan. Nokia sitä ja tätä, kaikki korppikotkat tulivat saaliinjaolle.
  Olen seurannut Salon kehitystä lähes puoli vuosisataa. Asuin muualla 10 vuotta ja tulin takaisin, mikään ei ollut muuttunut. Kaoottinen liikenne, rumat betonirakennukset, hillitön halu tuhota kaikki kaunis vanha ja betonia tilalle. Jo Plazan rakennusvaiheessa todettiin kahvipöytäkeskusteluissa, että mitä järkeä on rakentaa näin pieneen kaupunkiin miljoonaväestön kauppa!
  Amerikkalaistyylinen kompleksi, joka oli vanhanaikainen jo rakennusvaiheessa ja kadonnut myös jenkkien listoilta. Nyt kun ollaan tässä pisteessä että Salo maksaa nyt menneisyyden virheistä, on kierrettä vaikeaa pysäyttää. Jatkuva muuttovirta pois edesauttaa kaupungin autioitumista, tarvitaan 10 000 työpaikkaa ja asunnot päälle, jotta saadaan Salo nousuun. Tyhjenevät kiinteistöt tuottavat jakuvaa tappiota omistajille, ahneus joka täällä vallitsee, on järjetöntä, osana tietysti kunnallispolitiikka ja väärät ratkaisut. Nyt ne korppikotkat, jotka Saloa ryöstivät aikoinaan, elävät leveää elämää aurinkoisissa maissa, ja kaupunkilaiset yrittävät epätoivoisesti saada marttamarkkinoilla ja suvisaloilla Saloa nousuun.
  Matka menneisyyteen on alkanut. Ei satoja tyhjiä liikekiinteistöjä ja asuntoja täytetä kuin vakavaraisilla yrityksillä ja tuhansilla työpaikoilla, ja kuten sanottu, rakennetut tiet ovat nopein tapa ohittaa Salo.
  Miten siis houkutella tällaiseen kattilalaaksoon uusia suuryrittäjiä, kaupan alan tehokkuus on jo nähty, ja tässä ollaan.

  • Loistava tiivistelmä torin varren ”osaamiskeskuksen” saavutuksista! Kiitos!

 • Sitä saa mitä tilaa. Kaupungin johto ja kauppakeskuksen johto on jämähtänyt Nokia aikaan. Maailma muuttuu ja pitäisi nähdä jotain muutakin kuin It ala. Karmivin moka kaupungilta tulee olemaan uusi osaamiskeskus. Näin saadaan loputkin kaupat ja yritykset Salossa lopettamaan. Salo hinnoitteli itsensä ulos maailmankartalta.

 • Näen Salon ihan mukavana ja hyvänä paikkana jolla on mahdollisuuksia kehittyä ja saada lisää toimivia bisneksiä tämänhetkisten laadukkaiden firmojen lisäksi. Kuitenkin taisi kohdallani käydä niin että kun Skanssi rakennettiin ryhdyin ajelemaan useammin sinne kuin Plazaan, 35-40 min kumpaankin. En missään nimessä väitä että meidän Kemiönsaarelaisten käynnit olisivat mitenkään ratkaisevia Plazan kohtaloa ajatellen mutta jonkunlainen vaikutus siinäkin saattaa olla.

 • Vaikea tilanne, mutta olisi luullut, että jonkinlaiseen sopimuksen muokkaukseen olisi mahdollisuus ollut, tietysti sen pitäisi koskea sitten kaikkia yrittäjiä. Ei ole kaupan alalla helppoa. Mikän Salon Seppälän ja Hong Kongin tilanne mahtaa olla?

 • Kyllä Osuuskauppa eli S-market, tekee ison virheen jos koko liike on niin pitkään (5 kuukautta) kiinni! Kyllä siinä ajassa jo muut ruokakaupat tulee niin tutuiksi, ettei enää takaisin haluta tulla, ei ainakaan vakinaiseksi asiakkaaksi! En minäkään!

 • Anttilan poistuminen vaikutti jo viikottaisissa kävijämäärissä liikekeskuksissa joulun aikaan, vaikka parkkitila toikin kävijöitä. Kuulinkin ihmisten sanovan, että eihän täällä mitään ole, ajetaan vaan Skanssiin. Olivat käyneet Plazankin kiertämässä. Anttilasta löytyi kuitenkin monelle ostettavaa kukkarolle sopivaan hintaan. Kahviloissa vielä istuskellaan tuttujen kanssa kupposella, mutta kauppaliikkeillä on hiljentynyt. Kunpa City-Tokmanni muuttaisi Anttilan tyhjiin tiloihin, niin saattaisi tuoda liikkuvia asiakkaita takaisin.

 • Kävin ennen kahvilla Linjurissa Lydmanin kahvilassa. Enää en viitsi mennä, liikaa kokoustavia vanhuksia, jotka varaavat pöydän moneksi tunniksi eikä kaikki osta mitään.

  Uskon, että kahvilakin joutuu kohta lopettamaan kannattamattomana näiden kokustavien vanhusten takia, jotka istuvat ostamatta monta tuntia.


Uutiset
STT
Arkisto