Loukata saa – valehdella ei

0

Vaalikamppailuun on odotettavissa kovempaa kielenkäyttöä. Näin on käymässä, mikäli ehdokkaat noudattavat suomalaisten toivomuksia. Tuoreen tutkimuksen mukaan (SSS 3.1.) äänestäjät sallivat ehdokkaalle loukkaavatkin puheet. Valehtelua suomalaiset eivät ehdokkaalta hyväksy.
Kunnallisalan kehittämislaitos selvitti tutkimuksessaan, miten suomalaiset suhtautuvat ehdokkaiden vaalipuheisiin. Tutkimuksessa korostui halu kuulla suoraa puhetta.
Tutkimuksen mukaan selvä enemmistö eli 77 prosenttia vastaajista pitää hyvänä, että ehdokas uskaltaa sanoa asiat suoraan, vaikka se loukkaisi monia.

Suorapuheisuutta arvostetaan silläkin kustannuksella, että puhe on toisia ehdokkaita loukkaavaa. Käytännössä tämä voi tarkoittaa suomalaisten vaalikamppailun siirtymistä kohti Yhdysvaltojen repivää vaalikamppailua. Hyvä esimerkki rajusta kamppailusta nähtiin viime vuonna, kun Donald Trump taisteli presidentinvaalien voittoon.
Matkaa Yhdysvaltojen vaalitapaan on vielä paljon. Suomessa kovakin vaalikamppailu on käyty pääosin asiallisesti ja keskitytty asiakysymyksiin eikä vastaehdokkaan lyömiseen.

Yhtenä syynä kovemman kielenkäytön hyväksymiseen on sosiaalinen media, jossa suomalaiset ovat tottuneet käyttämään kärjekkäämpää kieltä kuin ennen. Monissa somen keskusteluketjuissa liikutaan kunnianloukkauksen rajoilla.
Kovaa puhetta voidaan tutkimuksen perusteella selittää myös valehtelun vastustuksella. 92 prosenttia vastaajista tuomitsi valehtelun kokonaan tai oli sitä mieltä, että valehdella ei saa ainakaan tahallaan. Suorapuheinen, mutta rääväsuinen ehdokas on siis parempi vaihtoehto kuin kohtelias, mutta totuutta kiertelevä ehdokas.

Ehdokkailla on tapana toimia vaalikampanjoissa tavalla, joka miellyttää äänestäjiä. Tämän tutkimuksen valossa on lupa odottaa, että tulevissa vaaleissa kielenkäyttö kovenee ja hienotunteisuus väistyy taka-alalle. Toivoa sopii, että asiakysymykset säilyvät kuitenkin vaalien pääteemana.
Samassa tutkimuksessa enemmistö vastaajista kaipaa monimutkaisiin asioihin yksinkertaisia ja helppoja ratkaisuja. Asiantuntijoilla on siis painetta tiivistää sanomansa.
Haastetta ainakin riittää, sillä monimutkaisista asioista on usein mahdotonta tehdä yksinkertaisia ja helppoja.