Norja alkoi romuttaa perinteistä radioverkkoa

0

Norja on tänään aloittanut siirtymisen kohti kokonaan digitaalista radiota. Maa on lopettanut valtakunnalliset analogiset lähetykset Nordlandin läänissä maan pohjoisosassa. Perinteiset radiolähetykset korvataan vuoden loppuun mennessä DAB-tekniikalla koko maassa.
Muutosta perustellaan tekniikan kehittymisellä. DAB-radion kuuluvuus on parempi, ja kuulijat voivat kelata taaksepäin kuunnellakseen ohjelmia, jotka menivät ohi, viranomaiset perustelevat. Lisäksi hätätiedotusten lähettäminen on aiempaa helpompaa.
Norjalaiset eivät ole muutoksesta kovin innostuneita. Dagbladet-lehden kyselyssä joulukuussa vain 17 prosenttia vastaajista kannatti uudistusta. Autoista vain noin joka kolmannessa on tällä hetkellä DAB-radio. Radion saa kuulumaan lisälaitteella, mutta sellainen maksaa 1 000 – 2 000 kruunua (110-220 euroa). Vaihtoehto on hankkia kokonaan uusi autoradio.
Norjan hanketta on perusteltu myös maantieteellä. Vuoristoisessa maassa on hankalaa saada radiota kuulumaan kaikkialla hyvin.
Suomessakin on kokeiltu digitaalisia radiolähetyksiä, mutta hanke ei ottanut tulta.

STT

Kuvat: