Oikeusministeriehdokas Sessions torjui rasismisyytöksiä kuulemisessa

0

Yhdysvaltojen oikeusministeriksi ehdolla oleva senaattori Jeff Sessions torjui tarmokkaasti epäilyjä rasismista senaatin kuulemisessa tiistaina. Hän vakuutti kuulemisessa myös, ettei kannata muslimien maahantulokieltoa tai sotavankien kuulustelua vesikiduttamalla. Sessions korosti myös, että oikeusministerin on oltava valmis sanomaan presidentille ei, jos tämä ylittää valtuutensa.
Sessions oli ensimmäinen tulevan presidentin Donald Trumpin ministeriehdokkaista, joka oli senaatin valiokunnassa kuultavana.
Sessions on yksi kiistanalaisimmista Trumpin ehdokkaista. Hänet tunnetaan konservatiivisista mielipiteistä useissa herkissä kysymyksissä, aina abortista kansalaisoikeuksiin. Nyt hän sanoi, ettei pyrkisi ajamaan Yhdysvaltoihin aborttikieltoa.
Tilaisuus keräsi lukuisia mielenosoittajia, joita heitettiin tasaiseen tahtiin ulos salista. Yksi kaksikko oli pukeutunut rasistisen Ku Klux Klan- liikkeen valkoisiin kaapuihin ja huppuihin, muut heiluttelivat Sessionsin vastaisia kylttejä ja huusivat iskulauseita.
Alabamalainen Sessions oli ehdolla korkeaan tuomarinvirkaan 1980-luvulla, mutta hänet hylättiin senaatin kuulemisissa, koska hänen katsottiin käyttäneen rasistista kieltä toimessaan osavaltion syyttäjänä. Nyt hän kiisti sanoneensa asioita, joista häntä tuolloin epäiltiin.
Sessions oli yksi ensimmäisistä näkyvistä republikaaneista, joka asettui tukemaan Trumpin vaalikampanjaa. Hän sanoi, että jos tutkimuksia demokraattien Hillary Clintonin sähköpostipalvelimesta jatkettaisiin, tulisi hän jääväämään itsensä niistä.
Kuulemiset jatkuvat keskiviikkona, jolloin vuorossa on muun muassa Trumpin ulkoministeriksi ehdottama öljy-yhtiö ExxonMobilin johtaja Rex Tillerson.

STT

Kuvat: