Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Outo tilanne Marttilassa

Marttilan kunnassa on ajauduttu outoon tilanteeseen. Kunta rakensi aiemmin keskustan ja Ollilan kylän välille yli seitsemän kilometriä pitkän viemärin.
Viemäri on ollut valmiina yli kaksi vuotta, mutta se makaa edelleen maassa tyhjän panttina. Näillä näkymin tulee menemään edelleen pitkä tovi, ennen kuin viemärissä virtaa jätevettä.

Ollilan viemäri maksoi lähes 270 000 euroa. Asiaan tuo oman värinsä se, että valtio maksoi kustannuksista 60 000 euroa. Nämä ovat isoja rahoja kaivettavaksi maahan, joten rahoille pitäisi saada myös vastinetta.
Varsinais-Suomen ely-keskuksesta on jo muistutettu Marttilan kuntaa siitä, että valtio ei ole halunnut rahoittaa turhia viemäreitä. Muistutuksen ymmärtää, sillä avustuksista käytiin aiemmin kovaa kisaa. Enää valtio ei viemäreitä edes rahoita.

Marttilan kunta on edennyt asiassa todella varovaisin askelin. Kunnanvaltuusto määräsi viemärin lähialueen vesihuoltolaitoksen toiminta-alueeksi jo 2013, joten kunnalla on ollut pitkään mahdollisuus velvoittaa taloudet liittymään putkeen.
Kunta on halunnut luottaa kuitenkin vapaaehtoisuuteen. Kunnanhallitus puuttui asiaan vasta yli vuosi putken valmistumisen jälkeen ja päätti joulukuussa 2015, että viemäriin on liityttävä tämän vuoden syksyyn mennessä.
Tuon päätöksen jälkeenkään asukkaita ei ole kunnan toimesta patistettu toimiin, mikä kertoo pakon olevan kova pala myös päättäjille.

Asian saa seuraavaksi eteensä Marttilan ja Kosken yhteinen ympäristönsuojelulautakunta. Koska Ollilan viemärin alue on määrätty vesihuoltoalueeksi, on alueen noin sadan talouden liityttävä putkeen, elleivät ne saa siitä erikseen vapautusta. Näin sanoo laki.
Viemärin rakentaneen kunnan on nyt vietävä päätös loppuun saakka, vaikka päättäjiltä heruisikin samalla sympatiaa kalliita liittymismaksuja kauhisteleville asukkaille.
Kuntien kyliin rakentamat viemärit ovat Salon seudulla harvinaisia, sillä haja-asutusalueella tekijöinä ovat yleensä asukkaiden perustamat osuuskunnat. Kosken kunta on rakentanut viemäreitä kyliin ahkerasti, mutta siellä Marttilan tapaiselta vastakkainasettelulta on vältytty.


Uutiset
STT
Arkisto