Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Paineita puolueessa

Jyrkästi laskeneiden kannatuslukujensa kanssa kärvistelevä perussuomalaiset on arvoituksellisessa tilanteessa. Puolueen sisällä on kasvavaa painetta linjanmuutokseen.
Vahvimmin tämä konkretisoitui europarlamentaarikko Jussi Halla-ahon kertoessa lehtihaastattelussa viikko sitten, että hän todennäköisesti asettuu ehdolle perussuomalaisten puheenjohtajaksi.

Saako Timo Soini enemmänkin vakavia haastajia, se selviää vasta Soinin ilmoitettua omista jatkoaikeistaan. Puolustusministeri Jussi Niinistö ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho ovat sanoneet, että he eivät ole mukana, mikäli Soini haluaa jatkaa. Toisin on Halla-ahon laita. Halla-aho aikoo haastaa Soinin, mikä on perussuomalaisissa radikaali teko.
Linjakysymyksiin liittyvät paineet ovat suorasanaisesti luettavissa Halla-ahon perusteluissa aikeilleen. ”Laajalle levinnyt tuntemus perussuomalaisten keskuudessa on, että äänestäjille tärkeät asiat eivät korostu perussuomalaisten politiikassa ja ulostuloissa riittävästi”, Halla-aho sanoo Helsingin Sanomien haastattelussa (HS 30.12.).

Olisi iso yllätys, jos Soini tässä tilanteessa jättäisi puolueensa johdon. Luultavasti Halla-ahon ilmoitus varmisti Soinin valmiuden jatkokaudelle. Soini ja Halla-aho ovat samaa puoluetta, mutta niin eri linjoilla, että Halla-ahon johtamana puoluetta on ylivoimaisen vaikeaa sovitella nykyiseen hallitukseen.
Toinen asia on, miten vakaat perussuomalaisten hallitushalut vaalien lähestyessä yleensäkään ovat. Tapahtuu puoluekokouksessa mitä hyvänsä, perussuomalaiset saattavat hakeutua ennen seuraavia eduskuntavaaleja toiveikkaasti oppositioon.

Joka tapauksessa tulevan kesäkuun puoluekokoukseen tulee linjavalinnan asetelma. Jos ja kun Halla-aho on ehdolla puheenjohtajaksi, hänen edustamansa linjan kannatus tulee mitatuksi.
Ennustamatta linjariitoja tai repeämiä kannattaa muistaa ns. Lex Soini, jonka nimenomaan Soini ajoi hallitusohjelmaan.
Lex Soini varmistaa, että mahdollisesti omille teilleen lähtevät kansanedustajat eivät vie mukanaan puoluetukea, vaan se maksetaan puolueelle vaalituloksen perusteella.


Uutiset
STT
Arkisto