Palloliiton Lehtola suhtautuu ”varovaisen myönteisesti” MM-kisojen paisumiseen

0

Palloliiton väliaikaisena puheenjohtajana toimiva Markku Lehtola sanoo suhtautuvansa varovaisen myönteisesti miesten MM-turnauksen laajentumiseen.
Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa hyväksyi tänään Zürichissä miesten MM-kisojen laajentamisen 48 joukkueen turnaukseksi vuonna 2026. Näin Fifan puheenjohtaja Gianni Infantinon esitys meni läpi.
Lehtola näkee asiassa sekä uhkia että mahdollisuuksia.
– Totta kai tämä parantaa Suomen mahdollisuuksia päästä MM-kisoihin. Negatiivisena voi nähdä sen, että mennäänkö tässä niin sanotusti kiinnostusrajan yli? Eli paisuvatko MM-kisat jo liian suureksi? Toisaalta sitä on tässä vaiheessa aika vaikea arvioida, Lehtola pohti.
Lehtola kuvailee laajentumispäätöstä odotetuksi, koska Fifan puheenjohtaja Infantino oli asiaa ajanut.
– Sikäli tässä kohtaa voi vain todeta, että näillä mennään.

Miten vaikuttaa pelin tasoon?

Fifan mukaan 48 joukkueen turnauksessa tulee olemaan 16 lohkoa, joissa kussakin pelaa kolme joukkuetta.
– Tämä on ihan hyvä juttu. Se merkitsee sitä, että kaikki ottelut ovat merkityksellisiä, eikä sellaisia nuhjuisia tasapelejä enää tule, Lehtola tuumi.
Vaikuttaako laajentuminen pelien tasoon?
– Äkkiseltään ajateltuna joukkueiden määrään tulee raju lisäys, eikä ehkä siinä mielessä ole pelillisesti hyvä juttu. Toisaalta ainakin Euroopassa on paljon maita, jotka ansaitsevat paikan MM-kisoissa. Pelillisesti paljon riippuu siitä, kuinka MM-kiintiöt lopulta jakaantuvat, Lehtola vastaa.
MM-turnauksessa on pelattu 32 joukkueen voimin Ranskan MM-turnauksesta 1998 lähtien. Tuolloin MM-turnauksen joukkuemäärää kasvatettiin 24:stä 32:een.
Jalkapallon seuraava miesten MM-turnaus on määrä pelata Venäjällä ensi vuonna. Venäjän-turnauksen jälkeen MM-kilpailut on määrä pelata Qatarissa 2022.
Palloliiton Lehtola arvioi, että MM-kisojen järjestelyjä tullaan todennäköisesti jakamaan useamman kuin yhden maan kesken tulevaisuudessa, koska turnaustapahtumasta kasvaa entistä suurempi.

STT

Kuvat: