Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Salon ja Raaseporin susilaumaan haetaan kahta kaatolupaa

Viimeisin susihavainto on viime viikolta läheltä Salon keskustaajamaa Perniöntien ja Mahtinaisentien risteyksen tuntumasta.

Suomen riistakeskus on saanut poikkeuslupahakemuksen kahden suden kaatamisesta Salon ja Raaseporin alueelta. Seudulla liikkuvassa laumassa on arvioitu olevan kuusi yksilöä.
Riistakeskus aloittaa luvan käsittelyn lisäselvityksiä tekemällä.
– Käynnistämme selvityksen susien määrästä ja niiden tekemistä vahingoista. Selvitämme myös, onko poikkeusluvalle muuta tyydyttävää ratkaisua, eli onko lupa välttämätön, Uudenmaan riistapäällikkö Visa Eronen kertoo.

Hakemuksen on tehnyt yksityishenkilö Tenholan riistanhoitoyhdistyksestä. Poikkeuslupaa haetaan ajalle 14.1.-15.2.

 

12 vastausta: Salon ja Raaseporin susilaumaan haetaan kahta kaatolupaa

 • Täällä Salo Raaseporin alueella ei ole ollut mitään ongelmia susista koskaan.

  • Ai ei vai? Entä ne raadellut lampaat!? Peuroja metsät pullollaan, niin silti pitää lampaita raadella!

 • Vähän oudot painotukset näissä peto-riista-asioissa. Hirvieläimet aiheuttavat yhteiskunnalle vuosittain asiantuntijoiden karkeiden arvioiden mukaan 200 miljoonan euron kulut. Pääasiassa liikenne- ja metsävahinkoina. Esimerkiksi valkohäntäpeurakanta on räjähtänyt kestämättömäksi. Näistä ei paljoa puhuta.

  Jos joku luulee nähneensä suden livahtavan metsään, siitä nousee valtava kohu ja koko sivun juttuja lehtiin. Tämä ylisuuri hirvieläinkanta ne sudetkin tänne vetää, ruokapöytä on katettu.

 • Syytä niitä on karsia isolla kädellä. Muuten leviävät kuin sienet, ja täällä etelässä niitä ei tarvitse olla yhtään tai ei ainakaan monta yksilöä.

 • No johan nyt taas on… susi kuuluu Suomen luontoon! Valittajat voi pitää suunsa kiinni ja tottua! Vois enemmä kytätä nuorisoaan joka riehuu ja rikkoo omaisuutta.

 • Tiesittekö muuten, että yhdessä kananugettiateriassa lapsille syötetään jopa 16 kanan koivet tai siivet. Jos susi napsii lampaita tai lehmiä nälänhädässä niin olkoon vaikka kuinka vaikeaa onkin ne ääniasekarkoitukset ovat onnistuneet, toivottavasti niitä koetetaan emnnen erittäin uhanalaisen lajin eläinten ampumista. Koirantappajasudet eivät ehkä ole ihan terveitä ja on poistettava. Ongelmahan on siinä, että niin moni henkilö teki parhaansa ja kaikkensa, että susikanta saatiin Suomessa pelastettua, ja nyt sitä taas harvennetaan samaa tilannetta kohti, josta ei välttämättä enää selvitä. Tässä.

 • Tappolupien hakijoilla ei ole mikään muu mielessä kuin lopulta koko lajin hävittäminen: ammutaan mitään häiriötä aiheuttamaton lauma hajalle ja vouhkataan sitten se tappolupa lopuillekin, metsästyksen seurauksena liikekannalle ajetuillle eläimille. Tällaista ei voi missään nimessä hyväksyä. Jyrkkä ei uhanalaisen lajin hävitykselle!

 • Susi ei ole millään tavalla uhanalainen laji. Maailman luonnonsuojeluliitto määrittelee lajin ”elinvoimaiseksi”. Sekä lukumäärä että elinalueet ovat kasvussa.

  • Juuri näin. Silti asia on aivan kuten nimim. Ilves kirjoittaa eli hirvieläimet on todellinen vahinkojen aiheuttaja. Ei pelkästään liikenteessä ja metsätaloudessa, vaan ennen kaikkea luonnon monimuotoisuudessa. Lisäksi metsien virkistysarvo on tiettyyn aikaan vuodesta romahtanut hirvikärpästen takia ja ihmisille vakaviakin terveyshaittoja aiheuttava punkkiongelma pahenee kovaa vauhtia. Mutta ei, luontoa tervehdyttäviä susia pitäisi erämiesten ja muiden huolestujien mielestä vähentää. Täysin käsittämätöntä ja edesvastuutonta puuhaa, minkä taustalla ei voi olla mitään muuta kuin lyhytnäköistä oman edun tavoittelua ja tietämättömyyttä tai jopa suoranaista tyhmyyttä.

 • Mikkelle tiedoksi, että on ihmisen vika,jos susi pääsee lampaisiin käsiksi.Jos reviirillä pitää lampaita, ne pitää suojata petoaidalla, niinkuin monessa paikassa on tehtykin. Turha vouhkata,jollei tiedä asioista mitään.

  Hirvieläinkanta lisääntyy alueella enemmän vuodessa, kuin mitä sudet niitä kerkiivät syömään, eli sudet eivät syö” metsästäjien hirvieläimiä”. Tämän on useaan otteeseen tuonut esiin mm. Jörgen Hermansson,Varsinais-Suomen riistakeskuksen päällikkö. Valitettavan paljon kuulee juuri tätä
  samaa paskaa, että hirvet ja peurat ovat kadonneet tai katoavat, kun on susilauma alueella. Ne eivät katoa, eivätkä siirry minnekkään susien takia.

  Itse olen huomannut, että juuri metsästäjät levittävät susista väärää tietoa saadakseen tietämättömät ihmiset pelkäämään niitä. Tätä kautta koitetaan saada kaatolupia sosiaalisen paineen takia. Kuitenkin alueella paljon liikkuneena ja paikallisia tavanneena, olen huomannut, että suuri osa juuri paikallisista ihmisistä suhtautuu susiin myönteisesti ja ovat kiinnostuneita susista ja niiden elintavoista. Tästä voikin päätellä, että tämä sosiaalinen paine sijaitsee niiden verenhimoisten tappajien korvien välissä, jotka levittävät väärää tietoa susista, saadakseen ihmiset pelkäämään niitä ja sitäkautta saataisiin lisää lupia susien nitistämiseen.
  Raaseporin /Salon susilauma ei ole tehnyt mitään lammasvahinkoja eikä vastaavaa viimeiseen vuoteen ja laumakoko ei ole kasvanut. Nyt siitä halutaan kuitenkin tappaa 2 yksilöä. Tässä ei ole järjen häivää. Mielestäni laumasta ei tarvitse tappaa yhtään yksilöä. Metsästäjät voivat keskittyä tappamaan peuroja, koska niitä on todella paljon.

 • Ennen tätä suurta susihysteriaa metsästäjät halusivat vähentää lisääntyneitä ilveksiä. Nekin kun söivät metsästäjien ruokaa, kauriita ym. Onko ilveskanta nyt jo tapettu niin pieneksi ettei niistä ole enää haittaa?

  • Ei ilveksistä ole oikeasti ollutkaan mitään haittaa.Kyllä niitä on maastossa mutta susi on kivampi vainottava metsästäjille, koska suuri osa ihmisistä pelkää susia tietämättömyyttään ja siksi on helpompi levittää niistä kauhutarinoita ja kehittää sosiaalista painetta tappolupien saamiseksi.
   Tämä sosiaalinen paine, jos sitä oikeasti missään onkaan, ei vähene tappolupia antamalla,koska metsästäjät haluavat tappaa kaikki sudet. Se taas ei onnistu ikinä, koska on lait ja direktiivit,joita myös metsästäjien on noudatettava tai metsästäminen loppuu niiden rikkojilta.
   Susia saa pelätä niin paljon kuin kukakin haluaa mutta se ei ole tarpeen. Sudet eivät ole kiinnostuneita ihmisistä vaan pelkäävät meitä, fiksuja kun ovat.

   Laitan tähän vielä tämmösen pikku tiedon. Lähes aina Alfa-naaras kulkee lauman kärjessä ja mm. tästä johtuen joutuu ammutuksi helposti, kun 50 verenhimoista jahtaajaa yrittää päästä ensimmäisenä tappamaan suden, jolle lupa on. Siinä vaiheessa unohtuu helposti, että kannanhoidollisessa metsästyksessä on tarkoitus tappaa nimenomaan alle vuotiaita yksilöitä,eli siis keväisiä pentuja. Kuitenkin, jos sattuu niin, että ammutaan ensimmäinen susi, joka osuu piipun eteen kiireesti, ennen kun joku muu saa sen, niin ei hätää. Alfa yksilön ampumisesta ei tule minkäänlaista sanktiota miltään taholta ja omissa porukoissaan nämä suurmiehet varmasti nauttivat toistensa kunnioitusta, koska etenkin Alfa-naaraan tappaminen johtaa melko varmasti lauman hajoamiseen ja sehän kuulostaa lupaavalta. Kun lauma hajoaa, lähtevät nuoret ja kokemattomat yksilöt hankkimaan ruokaansa kuka mistäkin, esim. ihmisten nurkista, jolloin niistä tehdään pihasusia tai esimerkiksi ihmisiä pelkäämättömiä tai muuta vastaavaa ja saadaan sitten ampua nekin pois…


Uutiset
STT
Arkisto