Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Senaatti aloittaa Trumpin ministeriehdokkaiden kuulemiset

Yhdysvaltojen senaatin valiokunnat aloittavat tänään tulevan presidentin Donald Trumpin ministeriehdokkaiden kuulemiset.
Ensimmäisenä ovat vuorossa oikeusministeriksi kaavailtu senaattori Jeff Sessions sekä kotimaan turvallisuudesta vastaavaksi ministeriksi ehdotettu kenraali John Kelly.
Huomenna keskiviikkona kuultavaksi tulee kolme ehdokasta, joukossa Trumpin ulkoministeriksi ehdottama öljy-yhtiö ExxonMobilin johtaja Rex Tillerson.
Nimitysten kiireinen aikataulu on herättänyt kritiikkiä, koska monet ehdokkaista eivät ole selvittäneet sidonnaisuuksiaan tai omistuksiaan. Monet Trumpin nimeämistä ehdokkaista ovat upporikkaita ja menestyneitä liikemiehiä, joiden taloudelliset kytkyt ovat moninaiset.
– Monilla heistä on valtavat osakesalkut ja harvoilla on kokemusta poliittisista viroista, joten heidän kytköksiään ei ole aikaisemmin selvitetty, huomautti senaatin demokraattien johtaja Chuck Schumer.

Sessionsille vastusta senaatissa

Sessions on yksi kiistanalaisimmista Trumpin ehdokkaista. Hänet tunnetaan konservatiivisista mielipiteistä useissa herkissä kysymyksissä, aina abortista kansalaisoikeuksiin. Alabamalainen Sessions oli ehdolla korkeaan tuomarinvirkaan 1980-luvulla, mutta hänet hylättiin senaatin kuulemisissa, koska hänen katsottiin käyttäneen rasistista kieltä toimessaan osavaltion syyttäjänä.
Demokraattisenaattori Cory Booker ilmoitti aikovansa todistaa Sessionsia vastaan valiokunnassa. Niin ei ole tapana tehdä, mutta Booker sanoo rikkovansa perinnettä vastaan, koska Sessionsin linjaukset ovat hänestä todellinen vaara Yhdysvalloille.
Demokraattisenaattori Richard Blumenthal sanoi, että oikeusministerin mitta on se, onko hän valmis puolustamaan perustuslaillisia oikeuksia ja asettumaan tarvittaessa presidenttiä vastaan.
– Hyvin menee. Uskon, että heidät kaikki hyväksytään, Trump julisti Trump Towerin alakerrassa New Yorkissa.

STT

Kuvat:


Uutiset
STT
Arkisto