Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Suomalaisten mielestä vaalikampanjassa saa loukata, mutta ei valehdella

Suomalaisten mielestä ehdokkaat saavat puhua vaalikampanjan aikana loukkaavasti, mutta valehdelle ei saa. Tämä ilmenee Kunnallisalan kehittämissäätiön (Kaks) tuoreesta mielipidemittauksesta.

Haastatelluille esitettiin väittämä: on hyvä, että vaaleissa joku uskaltaa sanoa asiat suoraan, vaikka se loukkaisi moni ihmisiä. Vastaajista 77 prosenttia oli tätä mieltä.

– Suomalaiset arvostavat suoraa puhetta ja hyväksyvät kovankin kielenkäytön, sanoo kehittämissäätiön asiamies Antti Mykkänen.

Perussuomalaisten kannattajista loukkaavankin suorapuheisuuden hyväksyvät käytännöllisesti katsoen kaikki. Vasemmistoliiton kannattajista taas vain puolet oli samaa mieltä väittämän kanssa. Keskustan, kokoomuksen ja SDP:n kannattajat suhtautuvat vaalipuheiden loukkaavuuteen yhtä myötämielisesti kuin kyselyyn vastanneet yleensäkin.

Loukata saa, mutta totuudessa pitää pysyä. Lähes kaikki vastaajat, 92 prosenttia, tuomitsi valehtelun kokonaan tai oli sitä mieltä, että valehdella ei saa tahallaan.

6 vastausta: Suomalaisten mielestä vaalikampanjassa saa loukata, mutta ei valehdella

 • Tässä taas vedeltiin mutkat suoriksi ja tulkittiin kysymystä ja vastauksia miten haluttiin. Tarkoituksella loukkaaminen ja se, että joku kukkahattutäti vetää jonkun faktan toteamisesta herneen nokkaan siinä sivussa, ovat täysin eri asioita.

  • Ollaanpa nyt varovaisia, ettei loukata täti-ihmisiä jotka pitävät kukallisista hatuista!

 • Joku on sanonut suomalaisten olevan Euroopan eniten amerikkalaisin maa. Siihen nähden suhtautuminen vaalikampanjassa tehtyyn tietoiseen valehteluun tullee tekemään häränpyllyn ja sitä suorastaan vaaditaan ehdokkailta, jos haluaa tulla valituksi.

  Parempi paljon lupaava valhe kuin synkkä todellisuus. Ei sillä, ettei keisarilla ole vaatteita, ole merkitystä värikkäiden sirkushuvien rinnalla. Ja leipääkin saa leipäjonosta.

 • Ennen viime vaaleja ainakin Sipilä ja Stubb ja ehkä Soinikin lupasivat, että koulutuksesta ei leikata. Heti vaalien jälkeen he rupesivat tekemään rajuja leikkauksia.

  Eikö kyse ollut valehtelusta, vai voiko sen ymmärtää loukkaamiseksi?

  • Ei, se oli tilannetajun ajankohtaan sovellettu analyyttinen tulevaisuusennuste suhteutettuna sen hetkiseen ymmärrykseen, perspektiivinä lyhyt tulkinta tarvittavasta oppimäärästä.

   • Heikkona kohtana oli sen hetkinen ymmärrys ja perspektiivin tulkinnan lyhyys tarvittavasta oppimäärästä.


Uutiset
STT
Arkisto