Turvallisuus ja yhteisöllisyys

0

Presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuhe oli juuri sellaista arvojohtajuutta, jollaista presidentiltä sopii odottaa. Turvattomassa maailmassa – tai varjojen maailmassa, kuten Niinistö asian muotoili – puheen keskiöön nousivat turvallisuuteen, yhteisöllisyyteen ja yksilön vastuuseen liittyvät aiheet.
Poikkeuksellista puheessa oli se, että ajankohtaiset talousasiat ja yhteiskuntapolitiikka loistivat poissaolollaan.

Puheesta kantautui huoli Euroopan tilanteesta. Niinistö muistutti, että Eurooppa on ollut demokratian, tasa-arvon ja ihmisoikeuksien vahva puolustaja. ”Euroopan unionia tarvitaan enemmän kuin vuosikymmeniin, mutta se on nyt heikompi ja hajanaisempi kuin koskaan”.
EU:n asema kansainvälisessä politiikassa on heikentynyt, ja etupiiriajattelu uhkaa voimistua. Presidentit Trump ja Putin voivat keskustella Euroopasta yli Euroopan. Niinistön mukaan EU ei voi olla pois niistä pöydistä, joissa tulevaisuutta järjestellään.
Nyt pitää keskittyä siihen, mikä on tärkeintä eurooppalaisille ihmisille. Vastaus Niinistön mukaan on: saada elää rauhassa ja turvassa.

Terrorismin uhka, sodan pelko ja muuttoliikkeen voima luovat presidentin mukaan epävarmuutta. Terrorismin Niinistö näkee yhteisenä vihollisena. Avainasemassa pahan torjunnassa ovat tehokas tiedonhankinta ja -vaihto sekä viranomaisten sujuva yhteistyö.
Pakolaiskriisissä paras apu olisi paikalla annettu apu. Tässä Niinistö näkee parantamisen varaa. Nyt EU:n jäsenmaat ja komissio harjoittavat kukin erikseen kehitysyhteistyötä, kun voimien yhdistäminen tuottaisi vaikuttavampaa tulosta.

Satavuotias Suomi sai presidentin puheessa ison roolin. Hän puhui yksilön ja yhteisön välisestä suhteesta ja vastuusta.
Tavallisilla asioilla on merkitystä syrjäytymisen, koulukiusaamisen ja yksinäisyyden torjunnassa. Kansallistuntoinen yhteisö ei sulje ulkopuolelle ketään, ei syntyperänkään vuoksi, vaan huomioi ja kutsuu osallistumaan. Jokaisen on kannettava vastuunsa.
Niinistö kiteytti satavuotiaan Suomen yhden tärkeän sanoman: ”Sinä voit hyvin, kun kukaan ei voi pahoin”.