Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Tynkkynen: En vaadi ihmisten vaan ajattelun kitkemistä

Perussuomalaisten nuorten entinen puheenjohtaja Sebastian Tynkkynen kiistää syyllistyneensä kiihottamiseen kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomiseen. Hän puolustautui Oulun käräjäoikeudessa sanomalla, että hän itse kuuluu seksuaalivähemmistöön, jota islaminuskoiset hänen mukaansa enenevissä määrin vainoavat.
Syytteet liittyvät Tynkkysen islam-aiheiseen kirjoitteluun Facebookissa. Syyttäjä vaatii hänelle sakkorangaistusta.
Tynkkynen toisti käräjäoikeudessa Facebook-kirjoituksissaan esittämänsä näkemyksen, että islam on ”poliittis-uskonnollinen ideologia, joka ei ole sovitettavissa länsimaiseen elämänmenoon”. Tynkkynen puolustautui myös sanomalla, että hän on vaatinut ”islamin eli ajattelun, ei muslimien eli ihmisten kitkemistä Suomesta”.
Käsittely alkoi yhdeksältä. Tynkkynen kantoi paikalle tullessaan mukanaan Koraania ja luki siitä otteita salin ulkopuolella. Oikeussalin ulkopuolelle oli ennen käsittelyn alkua kerääntynyt runsaasti mediaa ja yleisöä, noin 50 ihmistä.
Tynkkynen pyysi käräjäoikeudelta, että oikeudenkäynnin saisi valo- ja videokuvata. Hän perusteli pyyntöään oikeudenkäynnin yhteiskunnallisella merkityksellä ja sillä, että hänen muualla asuvat omaisensa pystyisivät seuraamaan käsittelyä. Syyttäjä ei vastustanut pyyntöä. Käräjäoikeus myönsi kuvaus- ja tallennusluvan koko oikeudenkäyntiin.
Tynkkysellä ei ole oikeudenkäynnissä puolustusasianajajaa, vaan hän puolustaa itseään.
Tynkkynen kirjoitti Facebookissa viime heinäkuussa muun muassa, että ”islam pitää kitkeä Suomesta”. Tynkkynen kirjoitti myös, että mitä vähemmän Suomessa on muslimeja, sitä turvallisempaa on.
Syyttäjän mukaan Tynkkysen tekstit ovat solvaavaa ja rasistista vihapuhetta, joka kohdistuu kaikkiin muslimeihin.
Tynkkysen mielestä kirjoitusten pitää mennä sananvapauden piiriin eivätkä ne solvaa ihmisryhmää.
Syyttäjän haastehakemus on normaalisti salainen oikeuskäsittelyyn asti, mutta Tynkkynen julkisti syytteensä itse viime torstaina perussuomalaisten nuorten tilaisuudessa Oulussa.
Käräjäoikeus antaa tuomionsa asiassa ensi maanantaina. Tuomio toimitetaan Tynkkyselle tämän pyynnnöstä aamulla ja julkisuuteen iltapäivällä.

STT

Kuvat:


Uutiset
STT
Arkisto