Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Uudistusministeri Vehviläinen haluaisi kuntapäättäjiä maakuntavaltuustoon

Maakuntauudistuksesta vastaavan ministeri Anu Vehviläisen (kesk.) mielestä olisi hyvä, jos kunnissa ja maakunnissa olisi päättäjinä samoja ihmisiä. Kuntavaalit järjestetään huhtikuussa ja ensimmäiset suorat maakuntavaltuuston vaalit ensi vuoden tammikuussa.

Kunta- ja uudistusministeri Vehviläinen puhui keskiviikkona Salossa maakuntauudistuksesta järjestetyssä yleisötilaisuudessa.

– Siirtymä- ja murrosvaiheessa olisi hyvä, jos kunnan valtuutetut olisivat ehdolla myös maakuntavaaleissa. Vuonna 2021 kunta- ja maakuntavaalit pidetään yhtä aikaa. Silloin olisi luontevaa valita, kumpiin vaaleihin osallistuu, sanoi Vehviläinen.

Vehviläinen korosti, että suorilla vaaleilla valitut maakuntavaltuuston jäsenet eivät edusta kotikuntiaan, vaan heidän pitää olla koko maakunnan asialla.

Maakuntauudistus ei toteudu aivan sellaisena kuin Vehviläinen itse olisi halunnut. Hän antaisi maakunnille verotusoikeutta niin, että ainakin osa maakunnan tuloista kerättäisiin kunnallisveron tapaan kansalaisilta ja osa rahoituksesta tulisi valtiolta. Vehviläisen mielestä myös maakunnan ja kuntien välisessä työnjaossa pitäisi olla joustoa enemmän kuin laki on nyt sallimassa.

– Maakunnilla ja kunnilla pitäisi olla valtaa sopia siitä, mitä tehtäviä maakunta siirtää kunnille tai kunnat maakunnalle.

Kunta- ja uudistusministeri Anu Vehviläinen.

 

 

Kommentoi

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *


Uutiset
STT
Arkisto