Yhteistyöstä apua puolustukseen

0

Pohjoismaiset naapurit Ruotsi ja Suomi katsovat toisiaan sillä silmällä, kun piirretään maanpuolustuksen tulevaisuuden suunnitelmia.
Kahdenvälinen yhteistyö sopii kummallekin maalle, sillä puolustuksen periaatteet ovat rakentuneet samanlaisten arvojen ja tavoitteiden mukaisesti.

Yhteistyön tehostaminen on noussut viime vuosina entistä vahvemmin esille, kun jännitteet ovat kasvaneet maailmalla ja myös Itämeren alueella.
Naapurimaat ovat pysytelleet sotilasliittojen ulkopuolella, mutta turvallisuustilanteen muutokset ohjaavat hakemaan lisäapua. Naapurin kanssa puolustuksen yhteistyöstä on helpompi sopia kuin odottaa mahdollista eurooppalaista yhteistyötä.

Ruotsi on tehnyt täyskäännöksen turvallisuuspoliittisessa linjassaan.
Vielä joitakin vuosia sitten Ruotsissa ajettiin puolustusvalmiutta alas ja keskityttiin lähinnä erilaisiin rauhanturvatehtäviin. Nyt tilanne on muuttunut, ja ruotsalaista yhteiskuntaa varustetaan taas kriisitilanteita ja mahdollisen sodan uhkaa varten.
Venäjän aggressiiviset toimet lähialueella, Ukrainan sota ja Itämerellä lisääntynyt uhittelu ovat herättäneet huolta Ruotsissa. Jännitteet näkyvät myös puolustusliitto Naton kannatuksen nousuna.

Yhteistyö Ruotsin kanssa sopii Suomelle. Naapurimaat voivat helposti tehostaa rajojen ja ilmatilan valvontaa. Mikään ei estä viemästä puolustusyhteistyötä vielä pitemmälle. Kahden pohjoismaan puolustusyhteistyö tuskin herättää mitään reaktioita Venäjällä.
Ruotsin nykyhallitus ei näe tarvetta hakea Naton jäsenyyttä. Tilanne voi kuitenkin muuttua, sillä nyt oppositiossa olevissa porvaripuolueissa Naton kannatus on vahva. Naton kannattajat eivät usko kahden pienen maan yhteistyön tuovan riittävästi muskeleita uskottavaan puolustuskykyyn.
Yhteistyö mutkistuu, jos Ruotsi päättää hakea Naton jäsenyyttä. Se nostaisi jäsenyyden hakemisen keskusteluihin myös Suomessa, ja lopputuloksena voi olla kaksi erilaista päätöstä.
Naton laajeneminen Venäjän rajalla ei välttämättä ole enää ilmoitusluonteinen asia. Natoon kriittisesti suhtautunut Yhdysvaltain uusi presidentti Donald Trump tuskin innostuu puolustusliiton laajenemisesta. Trump saattaa myös varoa toimenpiteitä, jotka ärsyttävät Venäjää ja presidentti Vladimir Putinia.