Heinäluoma: Finavian omistajaohjauksessa ei toimittu vakiintuneiden periaatteiden mukaisesti

0

Finavian omistajaohjauksessa ei ole toimittu valtion omistajaohjauksen vakiintuneiden periaatteiden mukaisesti, sanoi tarkastusvaliokunnan puheenjohtaja Eero Heinäluoma (sd.) valiokunnan mietinnön julkistamistilaisuudessa.
Valiokunnan lopputulema on, että liikenne- ja viestintäministeriöllä oli valtioneuvoston sisällä muista eriäviä näkemyksiä kanteiden nostamisesta Finavian johdannaissotkun jälkiselvittelyssä. Tarkastusvaliokunnan mukaan näkökannat kanteiden nostamisesta lentokenttäyhtiö Finavian johdannaissotkusta olivat voimakkaasti jakautuneet.
Mietinnössään valiokunta kiinnittää huomiota siihen, että valtio-omisteisille yhtiöille ei ole erillistä ohjeistusta riskienhallinnasta. Valtioneuvoston tulee sen mukaan antaa asiaa koskeva ohjeistus.
– Valiokunta esittää selkeän kannanoton, että omistajaohjauksen pelisääntöjä täytyy tältä osin selkiyttää, Heinäluoma totesi tiedotustilaisuudessa.
Riskialttiit johdannaiset aiheuttivat Finavialle 34 miljoonan euron tappiot purkuvaiheessa. Yhtiön hallitus perui kannepäätöksensä viime tipassa ennen vuoden 2010 kanneoikeuden vanhentumista joulukuussa 2015. Silloinen hallituksen puheenjohtaja Riitta Tiuraniemi Finaviasta erosi tällöin vastalauseena liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk.) asiattomalle sivustaohjaukselle, minkä Berner on kiistänyt.

STT

Kuvat: