Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Oikea johtopäätös

Lista hallituksen pyörretyistä päätöksistä saa taas jatkoa. Suunniteltuja vene- ja moottoripyöräveroa ei tule.
Jo viime viikolla kerrottiin, että hallituspuolueiden eduskuntaryhmien johdossa moottoripyöräverolle ei olekaan kannatusta. Tämä tarkoitti käytännössä veron kaatumista.
Samalla kun moottoripyörille oltiin panemassa uutta veroa, myös veneistä oli määrä ryhtyä keräämään veroa.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ilmoitti keskiviikkona, että hallitus luopuu sekä moottoripyöräverosta että veneverosta.
Suunnitelmat uusista veroista ovat saaneet takajaloilleen niin motoristit kuin veneilijätkin. Veroilla on ollut käytännössä vain yksi tarkoitus: kerätä rahaa valtion kassaan. Kritiikki on ollut kovaa, niin kuin ennustettavissa oli.
Kun hallitus on kuunnellut sekä palautetta että laskenut veron vaikutuksia, koko hankkeesta on päätetty luopua. Veron tuotto ei eri syistä olisi vastannut odotuksia.
Johtopäätös on oikea, mutta osoittaa koko aikeen alun alkaen olleen heikosti harkittu.

Erikoisimmat käänteet asiassa ovat koskeneet veneveroa. Vielä tiistaina perussuomalaisten puheenjohtaja, ulkoministeri Timo Soini piti tiukasti kiinni veneverosta, josta on sovittu hallitusohjelmassa.
Muut hallituspuolueet näkivät moottoripyörä- ja veneveron kuuluvan samaan pakettiin. Jos toisesta luovutaan, luovutaan toisestakin. Näin nyt on päätetty tehdä.

Soinille ja perussuomalaisille on ollut koko hallitustaipaleen ajan ensimmäisen tärkeysluokan asia, että sovitusta pidetään kiinni. Tällä perussuomalaiset ovat todistaneet hallituskelpoisuuttaan ja saaneet siitä myös ansaittua positiivista palautetta.
Vielä tiistaina Soini muistutti veneverosta puhuttaessa, että hallitusohjelma on sitova. Tiukimmin tulkittuna tuo olisi voinut tarkoittaa vaikka sitä, että hallitusohjelmaan kirjattu venevero on perussuomalaisille hallituskysymys. Näin ei nyt ollut.
Sopimus on sopimus, mutta joskus on myös oltava rohkeutta tehdä uusia sopimuksia menettämättä uskottavuuttaan. Muuten kysymyksessä on joustamattomuus, joka voi ihan turhaan johtaa umpikujaan. Venevero ei ole kynnyskysymyksen mittainen periaateasia.

4 vastausta: Oikea johtopäätös

  • Sana hallitus on tämän toimintakauden aikana kohdannut kohtalaisen inflaation! Kyseessä on ollut ennemminkin ryhmä Pelle Hermannin pellekoulun parhaimmistoa? Historiaan tulee joka tapauksessa jäämään esimerkkinä, miten ei missään tapauksessa pidä toimia.

  • Köyhän autosta menee satojen eurojen erilaiset veroluonteiset käyttöverot, vaikka monelle auto on välttämätön mm. työssäkäynnin takia. Miksei öky moottoripyöristä ja veneistä makseta erilaisia käyttöveroja kuten autoista.

  • Lehtitietojen mukaan sitä veroa on kuitenkin jostain kerättävä.
    Tämä hallitus on ollut yksimielinen ainoastaan vanhusten, vammaisten ja sairaiden etuuksien heikennyksistä. Arvatenkin niihin käsi taas kurkottaa.
    Autoilijoita voisi vielä rokottaa ja tupakkaveron voisi tuplata.

  • Aika jännä päätös taas hallitukselta, ja vielä kuten sss pääkirjoituksessa kirjoittaa, että vero olisi talouden rahoitusta. Mutta onhan kaikki verotus yhteiskunnan ylläpitämistä. Miksei myös vene- ja moottoripyörävero? Saavat taas kovalla metelillä ja rehvakkaasti ökyvehkeillään terrorisoida vesistöjä sekä tiet tukitaan satoja metrejä, kun ajetaan limittäin. Kerätään autoilijoiltakin veroa talouden ylläpitoon, ei siitä palaudu tiestöön kuin osa.


Uutiset
STT
Arkisto