Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Perniössä ammutusta sudesta rikosilmoitus

Suden ampuminen tiistaina Perniössä johtaa rikosilmoitukseen. Rikosilmoituksen metsästysrikoksesta poliisille tekee Salo-Raasepori susireviirityöryhmän jäsen ja luontoharrastaja Jarmo Markkanen.
Ilmoitus perustuu metsästyslain 88 pykälään.
– Suden jäljitys pihapiiristä metsästyspaikkaan ei ole ollut yhtenäinen, Markkanen sanoo.
Lisäksi on varmistunut, että ammuttu susi oli alfanaaras eli lauman keskeinen yksilö.

58 vastausta: Perniössä ammutusta sudesta rikosilmoitus

 • Susiensuojelijat huutaa, että kun alfa on nyt pois pelistä niin koko lauma tuhoutuu. Jo se on kumma, kun vielä on susia ollenkaan maapallolla, kun alfa sattuisi kuolemaan vaikka hirven potkusta, se nyt on päivänselvää, että aina tilalle nousee heti seuraava naarassusi tilalle, joka on jo laumassa ottanut arvojärjestyksessä toiseksi korkeimman johtajuuden alfa emon jälkeen. Kun se olisi niin että kun alfa kuolee, niin sitten tuhoutuisi koko se lauma. No näyttääkö se tämä susien paljous tältä, kysyn vaan. Uskon tässäkin tapauksessa että ihmisarkuutta on saatu heräteltyä etes vähäsen ja jos sitä ei ole vielä tullut niin seuraava lupa hakuun. Siinä voi mennä yksi susisukupolvi ennenkun ihmisarkuutta on saatu riittävästi heräteltyä.

 • Hei, osaako joku kertoa tarkemmin, missä päin Perniötä susi ammuttiin?

 • Perniössä pitää vähentää asutusta, nimittäin näyttää siltä, että ihminen on tarpeettomasti tunkeutunut maiden alkuperäisasukkaiden alueille.
  Maalla-asujia tulisi saada kaupunkeihin sivistyksen piiriin – uskovat näköjään yhä, että susi on ihmiselle vaarallinen. Palvelutalo on oikea paikka rauhallisemmille ukoille ja mummoille, jotka eivät muuten ole ympäristölleen tai itselleen varrallisia. Tietysti aseet poliisille.

 • Meille suojelijoille on muodostunut todella selvä kuva käytännön sudenmetsästyksestä
  täällä Suomessa. Annan lahtauspaikan tarkan sijainnin,kunhan kaikki tahot ovat saaneet tutkimuksensa valmiiksi. Susien ihmisarkuus ei lisäänny tappamalla susia. Reviiri on ja pysyy.
  Nimetön porukka joutuu tappamaan kaikki sudet reviiriltä, ennenkuin ihmisarkuus on heidän mielestään riittävällä tasolla. Olen seurannut lauman tulojälkiä metsistä lahtauspaikalle ja menojälkiä lahtauspaikalta metsiin. Olen tehnyt erittäin mielenkiintoisia havaintoja lauman kulusta liittyen lupaehtoihin. Havainnot tulevat esille rikosilmoituksen/tutkinnan myötä/päätöksen jälkeen.

  Nou hätää pystyy varmasti perustelemaan väitteensä lauman susien koosta? Kannattaa myös lukea jo olemassa olevat kommentit aiheesta, ennen kuin kommentoi. Kommentoin,että Alfa-naaras oli suurin susi kolmesta ampumatilanteessa olleesta yksilöstä.Kolme muuta olivat n50metriä taaempana Alfa-naaraasta ampujaan nähden. Joku mainitsi kahdeksan suden lauman. Meidän laumassa oli kuusi yksilöä,olet varmasti nähnyt unta.

  Salailu on sudenmetsästäjillä tapana. Myös viimevuonna meidän täytyi itse selvittää tapahtumien kulku tutkimalla jahtaajien ja susien jälkiä jahtitilanteissa sekä ampumatilanteessa.
  Metsästäjiltä ei tullut mitään tietoa. Metsästäjät eivät ymmärrä, että heidän salailunsa herättää epäluuloa ja sitäkautta vahvistaa tunnetta, että he tekevät mitä haluavat, riippumatta siitä mikä on ohjeistus. Hauska yksityiskohta on se, että Riistakeskus myöntää luvan metsästäjille, mutta metsästäjien ei tarvitse esittää minkäänlaista tapahtumakulkua Riistakeskukselle edes pyydettäessä.
  Susista saa parhaiten tietoa liikkumalla niiden reviirillä, on myös hyviä kirjoja ja netti, joista löytyy asiantuntijoiden tietoa susien käyttäytymisestä. Asiasta täytyy olla oikeasti kiinnostunut, jos aikoo jotain oppia. Kannattaa myös käydä susikokouksissa, joita on järjestetty useita tälläkin seudulla.
  Metsästäjien susitietous kannattaa jättää omaan arvoonsa, he levittävät susista väärää tietoa tarkoitushakuisesti.
  Itse olen nähnyt suden/susia kymmenkunta kertaa kolmen vuoden aikana. Alfa-naaraan olen tavannut kesäkuussa-15 3-4-metrin etäisyydeltä. Tilanne oli tähänastisen elämäni ehkä hienoin.
  Susi käyttäytyi rauhallisesti,vaikka olikin selvästi peloissaan. Tilanne pääsi syntymään,kun olin koirani kanssa tutkimassa pentujen jälkiä, tuulen alla susiin nähden. Huomasin saapuvan suden ennen, kun se huomasi meidät. Katsoimme siinä toisiamme silmiin tovin ja sitten susi poistui pentujensa luo, jotka olivat n. 40 metrin päässä meistä.

  • Eikö se ole juurikin laissa kielletty seurata susia ja samalla opetatte ne, ettei ihmistä tarvitse pelätä, että siellä se taitaa syy olla miksi sudet on kesyyntyneet, eikä metsästäjiä tarvitse siitä syyttää kun kerran ite olette niitä seuranneet ja kehutta, että kolmemetriä oli matkaa ja se oli hienoa. Annapa olla jos metsästäjät seuraa suden jälkiä, niin heti on syytteet niskassa salametsästyksestä.

  • Olitpa päässyt yllättämään sudet! Eivätkö olleet kiinnostuneita edes koirastasi? Olen samaa mieltä kanssasi, että susista on saatavilla monenlaista tietoa, mutta se, onko tieto aina oikeaa, onkin eri juttu. Faktojen ja ”mututiedon” erottaminen on vaikeaa ja suden tapauksessa etenkin, koska se saa kaikilla jonkinlaisen tunnereaktion aikaiseksi. Tässäkin ampumistapauksessa liikkeellä on monenlaista legendaa, mutta uskon, että poliisit asian selvittävät. Nyt on ennenaikaista tuomita ketään. Jää nähtäväksi miten lauma nyt reagoi ja mitkä mahdolliset seuraukset tulevat olemaan. Itse en ainakaan ilmottaudu minkäänlaiseksi susien asiantuntijaksi, vaikka luonnossa liikunkin ja kaikenlaisista eläimistä olen kiinnostunut. Susia/sutta en ole luonnossa päässyt näkemään ja luulenpa, että kohtaaminen olisi varsin pelottava puolin ja toisin.

 • Susi kuuluu luontoon, kissat ja koirat ei.

 • Jos halvennan, pilkkaan ja arvostelen maahanmuuttajia on kyse vihapuheesta jota lehti ei julkaise.
  Sudenpuolustajat saavat kirjoitella metsästäjistä melko rankasti.

 • Nimettömälle tiedoksi. En ole seurannut susia. Olen seurannut niiden jälkiä. Tässätapauksessa jäljet tulivat tiistaina ja me aloitimme jälkien seuraamisen keskiviikkona,jolloin sudet olivat jo kaukana lahtauspaikalta ja sen ympäristöstä,josta aloitimme tutkimukset.

  Minun tapaamiseni Alfa-naaraan kanssa tuli täytenä yllätyksenä sekä minulle, että sudelle.Siinä ei ollut käynnissä jälkien seuraaminen vaan niiden tutkiminen.Tapaaminen oli hyvää tuuria.

  Sudet eivät ole kesyyntyneet. Sudet asuvat alueella,jolla on jatkuvasti enemmän tai vähemmän ihmisiä liikkeellä. Siellä asuu paljon ihmisiä, siellä liikkuu metsästäjiä,suojelijoita, metsureita,m arjastajia ja sienestäjiä yms.porukkaa ja silti näköhavaintoja tulee tosi vähän,koska sudet pelkäävät ihmistä ja ovat taitavia välttelemään meitä.
  Meidän ryhmästä kukaan ei varmasti ole syyttänyt metsästäjiä susien kesyynnyttämisestä. Vaikka reviirillä asuukin ihmisiä,jotka ampuvat ilmaan säikytelläkseen susia.Tämä paukuttelu toimii kuitenkin siten,että sudet tottuvat ampumisen ääneen ja oppivat, ettei ampuminen tarkoita mitään.
  Itse olen huomannut,e ttei metsästäjiä näy reviirillä muutoin kuin tappamistouhuissa.Ennen lahtausjuhlia näkee autoilla liikkuvia jälkien etsijöitä mutta muuten ei.

  Mistä luulet,että faktatieto meidän laumasta kerääntyy Riistakeskukselle? Me keräämme tiedon Luonnonvarakeskukselle,joka antaa siitä tietoa Riistakeskukselle ja metsästäjille annettava virallinen tieto tulee Lukelta ja Rikeltä.
  Me keräämme tietoa susista liikkumalla reviirillä,eikä ainakaan tähän mennessä ole kukaan sinun lisäksi puhunut rikollisesta toiminnasta.
  Sensijaan metsästäjät ovat toimineet siten, että heidän toiminnastaan tässä jahdissa tehtiin rikosilmoitus. Siinä on kyse juuri siitä,etteivät he ole seuranneet jälkiä,kuten lupaehdoissa kehotettiin tekemään.
  Lupaehdoissa sanottiin myös, että ampua ei saa heti,vaan pitää olla varma yksilöstä ennen kun ampuu. Metsästäjät eivät ole kommentoineet mitään,joten en voi tietää oliko ampuja varma vai ei.

  Vielä tiedoksi, että normaalisti tuoreita jälkiä seurataan tulo, eikä menosuuntaan,tällä tavalla vältetään esimerkiksi päivämakuupaikoille osuminen vahingossa, ettei susien elämää häirittäisi tarpeettomasti.

 • Hei
  Kirjoitit kohdanneesi alfa-naaraan. Miten pystyit sen varmuudella toteamaan juuri alfaksi?
  Toiseksi olisi mukava tietää, mitä sudet sielläpäin syövät, olet varmaan jälkiä seuratessa huomannut niiden jotain tappavan ravinnokseen?

 • Noniin,jäljet ovat sulaneet lumien mukana murhapaikalta. Paikka on Saarenjärventien varressa noin puolessavälissä järveä, Saaren tilan kohdalla,toisella puolen tietä. Siitä lähtee pikkutie, jonka vieressä on puutolppa,jossa talon numero 193. Vein sinne tänään viisi hautakynttilää,koska on juuri sopiva päivä siihen.

  Marjamummolle: Vuonna 2015,ensimmäisten pentujen tullessa olimme jo tutkineet Alfa-parin liikkeitä paljon.Meillä on riistakameravideoita ensimmäisestä pentueesta touhuamassa emojen kanssa sekä videoita yksittäisistä susista,eli Alfoista.On myös still kuvia Alfoista sekä pennuista.
  Silloin ei ollut muita aikuisia susia reviirillä. Kuten koirista,myös susista näkee helposti,onko kyseessä narttu vai uros. Alfa-naaras oli pentujensa kanssa siinä paikassa,joka oli ensimmäinen tapaamispaikka pesältä lähdön jälkeen.Kävimme myöhemmin tutkimassa pentujen oleskelupaikan ja sieltä löytyi uroksen tuoma lihakimpale pennuille.Alfa-naaras on pentujen kanssa pääsääntöisesti. Pystyin toteamaan sen Alfa-naaraaksi tutkimusten ja susitietouden perusteella.

  Sudet syövät pääasiassa peuroja eli valkohäntäkauriita sekä sillon tällön hirven, yleensä hirvet kiinnostavat enemmän, kun pennut ovat isompia ja ruokaa kuluu enemmän. Hirvi on kuitenkin riskialttiimpi saalistettava,koska potku voi tappaa suden tai vahingoittaa pahasti. Sudet eivät ota typeriä riskejä,vaan yleensäkin kokeilevat mahdollistasaalista kiertämällä sitä ja tarkkailemalla,onko mahdollinen saalis kunnossa vai ei. Sudet syövät myös supikoiria, kettuja, jäniksiä sekä erilaisia jyrsijöitä. Ilveskin on päätynyt susien ruokapöytään,tosin Köyliössä.

  Hirvieläinten vuosittainen poikastuotto on alueella suurempi,kuin mitä sudet ja metsästäjät niitä tappavat vuodessa,eli niitä riittää kaikille ja kanta kasvaa silti.

  • Hienoa, että edes joku on susien puolella! Suomessa n. 200 sutta ja hirviä 100 000, mikä on todennäköisyys kohdata susi tai hirvi? Olisi hienoa nähdä susi luonnossa. Ihmettelen tätä ihmisten susipelkoa, itse pelkään punkkia vielä enemmän, koska punkinpurema on nykypäivänä vaarallisempi. Suomessa metsästys on mennyt ihan väärille raiteille, haetaan vaan saaliita, ei ajatella luonnonmonimuotoisuutta ollenkaan.

  • Tämä kaveri tietää mistä puhuu. Kiitos hyvistä kommenteista, tulee vähän tolkkua näihin juttuihin.

  • Vai on susi murhattu. Tuo sana kertoo sen, että et ole todellinen luonnonsuojelija vaan ihminen, joka romantisoi ja suhtautuu suteen kuin epäjumalaan. Jos eläinten kohdalla puhuttaisiin murhista, voitaisiin yhtä lailla tuomita susi vankeuteen niistä lukuisista murhista ja vieläpä erityisen raaoista sellaisista, joita se tekee murhatessaan saaliseläimiään.

 • Hyvä poliisi. Mallikasta toimintaa, vielä saa maalaisjärkeäkin käyttää. Onnistunut luvallinen jahti.

 • Olisi mielenkiintoista kuulla Petri Nippalan kommentit nyt kun totuus on tullut ilmi. Vai eikö enää ole mitään sanottavaa kun ei voi sanoa mitä tahansa mitä itse pitää totuutena? Menikö omasta mielestä niinkuin hyvin? Kyllä pitäisi sen verran kunnioittaa ihmisiä että ei turhaan syytä ennenkuin tietää kaikki faktat.

  • Jarppa voi lukea juuri kirjoittamani kommentin uutisen ”Salon poliisi ei epäile rikosta” perästä.

 • Onko nyt sitten tosiaan niin, kuten lehdestä luin, että olisi ammuttu yksi susi, ja jälkiä oli kolmet? Yhdet jäljet tuon ammutun suden, ja kahdet muut sitä ajaneiden koirien jälkiä? SSS 18.2.2017 antaa artikkelissaan ymmärtää, että kolmien jälkien jättäjät ampumapaikalla olisivat olleet juurikin näin? Jos tämä on totta, niin miten pitäisi suhtautua aikaisempaan uutisointiin ”kokeneen sudenjäljittäjän” väitteistä, että sudenjälkiä oli kolmet? Menikö koirat ja sudet sekaisin, vai mikä on totuus? Menee pahasti usko koko touhuun? Ei mulla muuta.


Uutiset
STT
Arkisto