Ylämenu
Menu
Uutiskirje

SAK, Akava ja STTK: Neuvottelut keskusjärjestösopimuksista jo keväällä

Palkansaajakeskusjärjestöt esittävät, että EK:n purkamista keskusjärjestösopimuksista käydään sopimusneuvottelut jokaisella toimialalla jo tämän kevään aikana. Näin syksyn sopimuskierroksella vältettäisiin lisävaikeudet ja mahdolliset työrauhaa vaarantavat tekijät, SAK, Akava ja STTK kirjoittavat tiedotteessaan.
Elinkeinoelämän keskusliitto EK ilmoitti keskiviikkona luopuvansa yli 20 keskusjärjestösopimuksesta, jotka koskevat muun muassa luottamusmiehiä, irtisanomisia ja lomautuksia. EK perusteli sopimusten irtisanomista viime vuonna voimaan tulleella sääntömuutoksella.
Palkansaajakeskusjärjestöjen mielestä tulevalla sopimuskierroksella ei saisi olla sitä vaarantavia tekijöitä, kun maan taloudessa on tapahtumassa odotettu myönteinen käänne. Järjestöt pelkäävät, että EK:n ilmoitus ei helpota neuvotteluita syksyn sopimuskierroksella.
SAK, Akava ja STTK painottavat, että keskusjärjestösopimuksilla on merkittävä osa useissa työehtosopimuksissa. Monilla sopimusaloilla ei ole työehtosopimuksissa omia määräyksiä tai sopimuksia, jotka liittyvät esimerkiksi koulutukseen tai luottamusmiesten toimintaedellytyksiin. Työehtosopimusten sijaan näitä asioita on hoidettu osin keskusjärjestösopimuksilla.

Ammattiliitot äkeissään

Myös yksittäiset ammattiliitot kommentoivat perjantaina kipakasti EK:n irtisanomia keskusjärjestösopimuksia.
Metalliliitto ilmoitti tuomitsevansa jyrkästi EK:n päätöksen. Metalliliiton mukaan päätöksellä on erittäin kielteinen vaikutus ilmapiiriin työmarkkinoilla ja se tulee heijastumaan syksyn liittokohtaisiin työehtosopimusneuvotteluihin.
– Keskusjärjestösopimuksilla on erityisen vahva symbolinen ja periaatteellinen merkitys. Sopimukset ovat olleet esimerkki siitä, miten suomalaisessa sopimuskulttuurissa on voitu vapaaehtoisesti sopia isoistakin asioista hyvin laajasti ja ohi lakitekstien. EK hyökkää nyt voimakkaasti tätä periaatetta vastaan, Metalliliitto kirjoittaa tiedotteessaan.
Metalliliiton hallitus päätti perjantaina, ettei Metalliliitto käynnistä neuvotteluja uusista työehtosopimuksista ennen kuin kaikille liiton sopimusaloille ja kaikkiin sopimuksiin on saatu sisällytettyä irtisanottujen keskusjärjestösopimusten kirjaukset.
Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi puolestaan sanoi uskovansa, että EK:n irtisanomat keskusjärjestösopimukset turvataan kaikille aloille vaikka joukkovoimalla.
Teollisuusalojen ammattiliitto TEAM varoitti tiedotteessaan, että EK:n päätöksellä tulee olemaan vakavia seurauksia.
TEAMin tavoitteena on, että keskusjärjestösopimukset neuvotellaan kaikkiin TEAMin alakohtaisiin työehtosopimuksiin ennen varsinaisten palkka- ja työehtoneuvottelujen aloittamista.
Uutissuomalaisen haastattelema Teknologiateollisuuden varatoimitusjohtaja Eeva-Liisa Inkeroinen ihmettelee puolestaan kohua, jonka EK:n ilmoitus on saanut aikaan. Hänen mukaansa kyseessä on suuri väärinkäsitys, sillä liittotasolla mikään ei muutu.
– Kaikki jatkuu ennallaan ja työehtosopimukset ovat voimassa, Inkeroinen sanoi Uutissuomalaiselle.
Inkeroinen pitää ay-liikkeen sodanjulistuspuheita harkitsemattomina ja hämmästelee myös SDP:n puheenjohtajan Antti Rinteen lausuntoa, jossa tämä povasi kaaosta työmarkkinoille. Inkeroisen mukaan Rinne herättää lausunnoillaan turhaa rauhattomuutta työmarkkinoilla.

Professori uskoo sujuviin neuvotteluihin

EK:n keskusjärjestösopimusten purkua seuraavista neuvotteluista ei välttämättä tule vaikeita, arvioi työoikeuden professori Seppo Koskinen Turun yliopistosta. Koskinen pitää lakkouhkakuvien maalailua turhan aikaisena.
– Ei niissä välttämättä tule mitään suuria ongelmia tule, koska kyse on perinteisistä asioista. En usko, että neuvottelut olisivat vaikeita näistä yleissopimusten mukaisista asioista. Esimerkiksi luottamusmiesorganisaatiot ovat olleet jo pitkän aikaa, ja niitähän on liittokohtaisissakin sopimuksissa ollut. Ja koulutus, en nyt usko, että työnantajatkaan nyt haluaisivat vähentää koulutusta sillä uhalla, että lakko tulee, Koskinen sanoo.
Koskinen luottaa siihen, että neuvottelijoilta löytyy malttia, vaikka sovittavia asioita on paljon.
– Ei tässä vielä tarvitse hermostua mistään, että katsotaan nyt, miten nämä hoidetaan.

http://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/kotimaa/item/131859-teknologiateollisuuden-inkeroinen-ihmettelee-ay-liikkeen-ja-rinteen-ulostuloja

STT

Kuvat:


Uutiset
STT
Arkisto