Saksa varoittaa Yhdysvaltoja heikentämästä EU:ta

0

Saksan puolustusministeri Ursula von der Leyen varoittaa Yhdysvaltoja murentamasta EU:n yhtenäisyyttä. Von der Leyen sanoi puheessaan Münchenin turvallisuuskonferenssissa, että vahva EU ja yhtenäinen Nato ovat myös Yhdysvaltojen etu.
– Amerikkalaiset ystävämme tietävät, että heidän sävynsä Euroopan ja Naton suuntaan vaikuttaa suoraan maanosamme yhtenäisyyteen, hän sanoi.
Ministeri totesi myös, että terrorismin vastaisesta taistelusta ei saa tehdä yleistä sotaa muslimeja ja islamia vastaan. Parempi tie on hakea kumppanuutta samanmielisten muslimi- ja arabivaltioiden kanssa, hän sanoi.
– Muuten vaarana on, että kaivaudumme vain syvemmälle väkivallan ja terrorin hautaan.
Von der Leyen otti samalla kantaa myös Venäjä-suhteisiin ja totesi, ettei Yhdysvaltojen tule asettaa liittolaisiaan ja Venäjää samanarvoisiksi ja käydä liittolaisten pään yli kahdenvälisiä neuvotteluja.

Niinistö sai viereensä Mattisin

Münchenin turvallisuuskonferenssista näyttää pääsihteeri Wolfgang Ischingerin mukaan tulevan mielenkiintoisin vuosikymmeniin. Hänen mukaansa eurooppalaiset odottavat tapaamisessa tietoa Yhdysvaltain ulko- ja turvallisuuspolitiikan linjasta.
Konferenssiin osallistuu kymmeniä valtioiden ja hallitusten johtajia sekä ministereitä. Suomen presidentti Sauli Niinistö istui kuuntelemassa avajaispuheita eturivissä Yhdysvaltain puolustusministerin James Mattisin vieressä. Myös Yhdysvaltain varapresidentti Mike Pence osallistuu konferenssiin.
Isäntämaasta Münchenissä on mukana muun muassa liittokansleri Angela Merkel.
Julkisten keskustelujen ohella sadoilla konferenssin osanottajilla on ohjelmassaan myös paljon kahdenvälisiä tapaamisia.
Bayerischer Hof -hotellissa pidettävän konferenssin liepeillä aiotaan myös järjestää mielenosoituksia muun muassa sotilasliitto Natoa vastaan.

Schäuble haluaa kansainvälisesti aktiivisemman EU:n

Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble arvioi tänään, että Euroopan unionista täytyy tulla aktiivisempi kansainvälinen toimija.
Hän kirjoittaa Saksan olevan valmis kantamaan vastuutaan kansainvälisen järjestelmän suojelemisessa mutta tarvitsevan siihen kumppaneita. Tässä muiden EU-maiden myötävaikutus on välttämätöntä, Schäuble arvioi.
Epäilevät EU-kansalaiset ja jäsenmaat voi vakuuttaa tuloksilla niin talous-, pakolais- kuin turvallisuuspolitiikassa. Schäuble myöntää haasteiden olevan valtavia ja oikeastaan vaativan koko eurooppalaisen sopimuspohjan uudistamista.
– Mutta koska sen suhteen puuttuu niin aikaa kuin yksimielisyyttä, meidän täytyy olla pragmaattisia ja kulkea edeltä vaihtelevien valtioiden välisten liittoumien tietä, Schäuble kirjoittaa.

https://www.waz.de/politik/schaeuble-fordert-von-eu-groesseres-internationales-engangement-id209637107.html

STT

Kuvat: