Saksan Schäuble haluaa kansainvälisesti aktiivisemman EU:n

0

Euroopan unionista täytyy tulla aktiivisempi kansainvälinen toimija, sanoo Saksan valtiovarainministeri Wolfgang Schäuble.
Hän kirjoittaa Saksan olevan valmis kantamaan vastuutaan kansainvälisen järjestelmän suojelemisessa mutta tarvitsevan siihen kumppaneita. Tässä muiden EU-maiden myötävaikutus on välttämätöntä, Schäuble arvioi.
Epäilevät EU-kansalaiset ja jäsenmaat voi vakuuttaa tuloksilla niin talous-, pakolais- kuin turvallisuuspolitiikassa. Schäuble myöntää haasteiden olevan valtavia ja oikeastaan vaativan koko eurooppalaisen sopimuspohjan uudistamista.
– Mutta koska sen suhteen puuttuu niin aikaa kuin yksimielisyyttä, meidän täytyy olla pragmaattisia ja kulkea edeltä vaihtelevien valtioiden välisten liittoumien tietä, Schäuble kirjoittaa.
Hän osallistuu tänään EU:n tulevaisuutta käsittelevään paneelikeskusteluun Münchenin turvallisuuskokouksessa.
EU:n puolustusulottuvuuden kehittämisessä ”halukkaiden koalitio” voisi tarkoittaa etenemistä Ranskan ja Saksan akselin vetämänä, sanoo Saksan parlamentin ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Norbert RöttgenPolitico-verkkolehdelle. Äärioikeiston voitto Ranskan presidentinvaaleissa tietysti sekoittaisi tällaiset kaavailut.
Ranskan ja Saksan ulkoministerit esittelevät maiden yhteistä näkemystä kansainvälisen järjestyksen sekä Euroopan ja Yhdysvaltain suhteista Münchenin turvallisuuskokouksessa huomenna.

USA huomion kohteena

Sadat kansainvälisen politiikan asiantuntijat ja tekijät kokoontuvat tänään Münchenin vuotuiseen turvallisuuskonferenssiin. Erityisen kiinnostuksen kohteena ovat Donald Trumpin presidenttikauden alkamisen jälkeen Yhdysvaltain edustajat, muun muassa varapresidentti Mike Pence.
Konferenssi alkaa iltapäivällä Saksan puolustusministerin Ursula von der Leyenin ja Yhdysvaltain puolustusministerin James Mattisin puheenvuoroilla. Ohjelmassa on myös paneelikeskustelu Euroopan unionin tulevaisuudesta.
Isäntämaasta Münchenissä on mukana muun muassa liittokansleri Angela Merkel. Suomesta konferenssiin osallistuvat presidentti Sauli Niinistö sekä ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.).
Julkisten keskustelujen ohella sadoilla konferenssin osanottajilla on ohjelmassaan myös paljon kahdenvälisiä tapaamisia.
Bayerischer Hof -hotellissa pidettävän konferenssin liepeillä aiotaan myös järjestää mielenosoituksia muun muassa sotilasliitto Natoa vastaan.

https://www.waz.de/politik/schaeuble-fordert-von-eu-groesseres-internationales-engangement-id209637107.html
http://www.politico.eu/article/angela-merkel-donald-trump-nato-marine-le-pen-defense-europe-us-5-things-to-watch-at-this-years-munich-security-conference/?utm_content=bufferd125f&utm_medium=social&utm_source=twitter.com&utm_campaign=buffer

STT

Kuvat: