Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Salon ja Raaseporin laumasta ammuttiin susi

Salon ja Raaseporin laumasta ammuttiin poikkeusluvalla susi tiistaina Perniön puolella. Ammuttu susi on naaras.

Tarkemmat tiedot sudesta saadaan myöhemmin tutkimusten jälkeen. Susi lähetetään Luonnonvarakeskukseen, jossa selvitetään esimerkiksi se, onko susi lisääntynyt.

Salon ja Raaseporin laumasta ammuttiin myös viime vuonna yksi susi. Se oli nuori uros.

Kuvan susi liikkui lähellä Salon kaupungin keskustaajamaa tammikuun alussa.

29 vastausta: Salon ja Raaseporin laumasta ammuttiin susi

 • Hieno homma,yksi vähemmän,enemmänkin voisi poistaa.

  • Toki noin, jos niin omaisuudelle kuin biodiversiteetille aiheutuvista vahingoista ei tarvitse välittää. Kun ajetaan automarkettiin asfalttitietä ja sähkö tulee töpselistä, kaikki on hyvin. Viis huomisesta ja ympäristöongelmat on kuitenkin kiinalaisten syytä, johon me emme voi vaikuttaa.

   Itse olen silti sitä mieltä, että vahinkoja kannattaisi yrittää ehkäistä, eikä pahentaa. Mutta pelko on tehokas mielipidevaikuttamisen keino ja sitä tietyt intressiryhmät surutta käyttää hyväksi. Kannattaako itsensä noiden porukoiden kohderyhmään asemoida, sitä kannattaa toiseenkin kertaan miettiä.

  • Millä perusteella pitäisi poistaa?

 • Tapahtuikohan taas sellainen hassu sattuma, että valiomiehet avoimella lahtausvaltakirjalla saivat taas alfa-yksilön ammuttua? Niin vaan tahtoo käydä… 🙁

 • Ei ole väliä onko alfa tai ei jos pihoille tunkevat. Poikkeusluvalla sai kuitenkin ampua vain yhden, mitä tehdään niille lopuille, jotka vierailivat useilla pihoilla tiistain vastaisena yönä? Nyt niistä poistettiin vain yksi ja loput jatkaa pihoilla kuljeksimistaan edelleen. Tällä tavalla ei ongelmasta päästä eroon vaan lupia pitää saada jokaiselle joka ihmisasumuksen läheisyyteen tunkee karvakuonoaan. Susi kuuluu Suomen luontoon ja metsään mutta niillä ei ole mitään asiaa ihmisten lähelle.

  • Entäs sitten, kun kaikki metsät on kohta kaadettu, ja niiden elinala vaan pienenee. Syytetään susia, kun ihminen itse supistaa niiden elinalaa.

   Meillä päinkin on niitä nähty, mutta jolkottavat nätisti ohi, eikä suurta ääntä niistä pidetä. Sama on ilvesten kanssa. Toki tappavat peuroja, mutta kai niidenkin on elettävä.

   • Ehkäpä sivistyksessäsi on aukko. Tiedoksi, että Suomi on maailman metsäisimpiä maita: pinta-alasta 71,6 prosettia on metsää.

  • Huonolla ”kannanhoidolla” aiheutetaan se että susia tulee asutusten lähelle. Laumaa kun häiritään, ammutaan alfaparista toinen tai molemmat, ei tehdä kuin hallaa. Annetaan susien mennä ja syödä niitä peuroja, pysyy niittenkin kannat kurissa. Koetetaan tehdä susiaitoja ja pelotella sudet pois. Ei ensimmäisenä tartuta siihen pyssyyn, kun muitakin keinoja on. Peurojen ruokkiminen pitää tapahtua kaukana ihmisistä, että sudet ei niitten perässä eksy pihoihin. Kyllä Suomessa hirvieläimet ja niissä viihtyvät punkit ovat Suomen vaarallisimmat eläinet, eivät sudet. Täytyy sanoa että kyllä nykyihminen on vieraantunut luonnosta kokonaan.

 • Kahdeksan eri sutta samalla yöllä oli käynyt pihassa. No, enää 7 käy pihoissa seka loput yksittäiset.

  Jokainen piha-alueella käynyt susi pitäisi hävittää, muuten noita taotaan vuosi vuodelta näin, ja susi opi koskaan pysymään sivummalla. Kukaan ei hyödy tästä käytännöstä näillä lupaehdoilla.

 • Järkyttävää.

  Susien murhaaminen vain jatkuu, tälle on saatava stoppi!

  • Murhaaminen!? Hah haa! Järki käteen. Kysymyksessä on kuitenkin vain eläin. Nykyihmisiltä meinaa järki sumeta kokonaan. Susia on pyydetty kautta aikojen, jos ne ovat tulleet pyörimään liian lähelle asutusta. Ei se sen kummempi tilanne ole tänä päivänäkään. Poistetaan pihasudet, niin arkuus säilyy ja kaikki ovat tyytyväisiä. Ampumalla ne eivät lopu. Rajan takana on semmoset susivarannot, että uusia tulijoita riittää. Sopivassa suhteessa suojelua ja metsästystä kaikki osapuolet saavat haluamansa. Vai mitä?

   • Suhde on vääristynyt, jos kuluvan vuoden aikana eliminoidaan liki neljännes susikannasta. Metsää voi olla 71 prossaa Suomen pinta-alasta, mutta suurin osa siitä on onnetonta puupeltoa ja muuta, joissa ei susillekaan ole mitään. Ja ihmisasumuksia on kaikkialla, eli ei se kulkeminen läheltä saa aina aiheuttaa ampumista..

    • Suomessa on 34-38 susilaumaa. Keskimääräinen pentutuotto on 4,6/lauma
     eli susien määrä kasvaa. Susien määrän hurjaa kasvua vain hillitään hieman.
     Ole huoletta susien määrä kasvaa yli 100 kpl/vuosi.

    • Meillä on hirvieläinkanta paisutettu suureksi, mistä aiheutuu suurta vahinkoa liikenteen lisäksi myös luonnossakin. Vahinkoa ihmisten terveydelle aiheutuu mm. punkkien määrän lisääntymisen ja luonnon tasapainoa ylläpitävän pieneliöstön yksipuolistumisen takia.

     Hirvieläinten suuresta määrästä johtuen ruokaa susille riittää meidän myös puupelloiksi kutsutuissa talousmetsissämme (siellähän sudet ja hirvieläimet elävät) ja tämä nimenomaan on mahdollistanut susien määrän kasvun. Kaikkien susien määrän vähentämistä kaipaavien pitäisikin siis vaatia hirvieläinten määrän merkittävää leikkausta. Metsästäjät eivät ole kannan alentamiseen halukkaita, koska se heikentäisi harrastamisen edellytyksiä. He mielummin vähentävät petojen määriä ampumalla susia ja ilveksiä, koska ne kilpailevat samoista lihoista. Valitettavasti tästä koituu suurta vahinkoa koko yhteiskunnallemme. Toistaiseksi riistahallintoa ei mikään voima ole saanut kuriin, vaikka toimintaan on puuttunut mm. Valtiontalouden tarkastusvirasto.

 • 34-38 laumaa ei kyllä tarkoitaa 34- 38 lisääntyvää paria, sillä metsien miehet ovat parhaansa mukaan pyrkineet eliminoimaan aikuisia susia.. Puhutaan kannanhoidosta, kyse on kuitenkin tarkoituksellisesta kannan vähentämisestä…

  • Lauma on alfapari + pennut. Siihen ei lasketa mukaan pennuttomia pareja joita on kymmenkunta noiden 34-38 lauman lisäksi. Kyllä susi kanta lisääntyy vähintään 100kpl/vuosi.
   Paitsi, että suomen sudet taitaa olla enimmäkseen sekarotuisia rakkeja

 • Tällä perusteellahan voisi anoa myös erityislupaa kaikkien epämääräisten hiipparienkin ampumiseen, jotka nokkansa toisten piholle tunkee.Susien oikeudet kunniaan.

  • Mutta silloinhan ystäväsi Fin-Bears ry:ssä pahoittaisivat mielensä.

  • Suosittelen vielä pitämään eron ihmisen ja eläimen välillä. Tämä sairas argumentti jolla rinnastetaan ihminen eläimeen, putkahtelee vähän väliä jostakin. Miettikää ihmiset vähän!

 • Vai että alfanaaras, ja erikoisluvalla,
  todellista erämiestaitoa ja metsästys
  osaamista !

  • Harmittavaa, mutta betanaaras ottaa alfan paikan ja lauma jatkaa elämäänsä.
   Tietenkin uusi alfanaaras tekee ensimmäisenä vuonna vähemmän pentuja 2-4, mutta seuraavana vuonna tilanne normalisoituu ja pentuja tulee 4-10.

 • Kyllähän hirvikantaakin pidetään kurissa eli ei saa yksilömäärä noin pedon varsinkaan ollessa kyseessä kasvaa liian suureksi eli hyvä että niitä ammutaan. Länsi-ja Etelä Suomen alueella ovat kyllä avohakkuut vieneet metsäalueet tosi pieneksi. Katselin Varsinais-Suomen alueen ja varsinkin Salon ja Kiskon alueen metsiä tai entisiä metsiä satellittikuvina niin avohakkuut ovat vieneet kyllä suurimman osan metsistä aivan tyhjäksi hakatuiksi
  alueiksi. Joitain pieniä alueita pystyssä olevaa metsää on jäänyt mökkialueiden ympärille ja joidenkin järvien ympärille melkoisen vähäisinä metsäalueina. Ei mikään ihme että ne jäljellä olevat sudet näkyvät jossain peltokuvissa tai näkyvät hölkkäilevän pihojen reunoilla kun ei ole kunnon metsiä
  missä hölkkäillä…Kemiön saaren aluetta tai Paimion aluetta esim en niin katsonut satelliittikuvana että sopii toivoa että ehkä sielläpäin olisi edes vähän pystyssä metsäalueita..? Säälittää kun metsän eläinten pitää avhakkuiden risukko-ja heinäaukeilla
  yrittää elellä.

  • Nykyinen petokanta ei riitä kasvavan hirvieläinkannan (sis. hirvet ja peurat) pitämiseen kurissa, saati alentamaan sitä. Hirvieläinten määriä säännöstellään kyllä metsästyksellä, mutta kaatomäärät ovat liian pieniä, jotta kanta saataisiin kestävälle tasolle ja jossa se ei tukisi susien määrän kasvua.

   Ilmakuvista saamasi käsitys metsien tilasta on väärä. Puuston määrä on jatkuvasti kasvussa ja koska metsiin laskettava pinta-ala vähenee hieman vain maankäyttötavan muutoksen (esim. rakentaminen) takia, metsänhoitomenetelmin ei metsiä ole tyhjennetty ja siten ei myöskään ole syynä susien käytökseen. Mutta säälisi eläimiä kohtan on turhaa. Talousmetsissä on runsaasti ravintoa hirvieläimille ja niiden perässä sudetkin kulkee.

 • Poikkeuslupa oli myönnetty nuorelle sudelle,joka käy pihoissa tai koiratarhoilla. Luvan ehtoihin kuului se,että kyseistä yksilöä jäljitetään katkeamattomasti pihasta tai koiratarhalta mahdolliselle tappopaikalle saakka.

  Näin ei ole tapahtunut.

  Metsästäjät ovat seuranneet koko laumaa ja tappaneet 4-5vuotiaan Alfa-naaraan,jolla
  oli pennut hoidettavanaan ja joka oli tiineenä.

  Ilpo Kojolan kommentti,jossa hän mainitsi,ettei Alfa-uros ehdi löytää uutta naarasta,ennen pariutumisaikaa oli siinämielessä outo,että kyseisessä laumassa pariutuminen oli jo tapahtunut ja kiima-aika oli jo ohi. Pohjoisessa kiima-aika on ehkä vasta tuloillaan mutta täällä meillä se on paljon aikaisemmin.

  On mahdollista,että Alfa-uros lähtee etsimään uutta kumppania ja siinätapauksessa pennut
  jäävät keskenään,josta voi seurata oikeita pihakäyntejä ja tästä taas seuraa lisää susien tappamista.

  On myös mahdollista,että käy kuten pantasusi Aulin tapauksessa.Auli oli myös Alfa,joka lahdattiin. Aulin lauma hajosi ja rippeistä muodostui kolme laumaa,jotka tuottavat nyt enemmän tapettavaa,kuin yksi lauma.

  • Jos naaras oli jo tiineenä, eläin ei ollut susi.
   Hyvä, että koirarakki poistettiin luonnosta, saastuttamasta susikantaa.

  • Auli? Muistaakseni Auli ei ollut susi vaan tutkimuksien mukaan sekarotuinen pystykorva. Luonnon kannalta oli hyvä asia, että kyseinen otus poistettiin luonnosta.

 • Ei taida olla ensimmäinen kerta, kun beettanaaras
  on ottanut alfanaaran paikan Perniön seudulla,
  mistä näin taitavia metsästäjiä muuten tulisi, niin
  kaksi- kuin nelijalkaisissa.

 • Tämähän ei ollut mikään yllätys…
  aika puusilmäisiä ”metsästäjiä”…


Uutiset
STT
Arkisto