Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Salon poliisi ei epäile rikosta Perniön susijahdissa

Salon poliisi ei epäile rikosta Perniön susijahdissa.  Poliisin mukaan jahti on sujunut Suomen riistakeskuksen myöntämässä poikkeusluvassa mainittujen ehtojen mukaisesti.

Poliisin mukaan tutkinnassa on kuultu ilmoittajaa ja jahdissa mukana olleita henkilöitä. Poliisi on saanut myös teknistä aineistoa, muun muassa gps-seurantatietoja.

Poliisin mukaan tutkinnassa on ilmennyt, että kyseessä olevan susilauman kaikki yksilöt ovat olleet niin sanotusti pihakäynnillä useamman vakituisesti asutun asunnon lähistöllä. Tästä metsästäjien suorittama jäljitys on alkanut ja jatkunut katkeamattomana jahdin loppuun saakka.
Loppuvaiheessa yksittäistä sutta on seurannut kaksi tarkoitukseen koulutettua koiraa.
Passilinjaan oli tullut yksinäinen susi koirat perässään. Asiantuntijoiden mukaan pelkästään näköhavainnon perusteella suden tunnistaminen juuri alfanaaraaksi on erittäin vaikeaa jollei mahdotonta.
Tutkintapyynnön mukaan jahdissa olisi rikottu poikkeusluvassa olleita ehtoja ainakin pihakäyntien osalta sekä käynnin jälkeen kohdentamisessa katkeamattomalla lumijäljityksellä kyseessä olevalla kohteella käyneeseen yksilöön.
 Poliisin toimesta asiassa ei tehdä enempää toimenpiteitä.
Tämä susiemo on kuvattu viime vuonna Salon ja Raaseporin susireviirillä eikä Kiikalassa, joka on selkeästi ydinreviirin ulkopuolella.

13 vastausta: Salon poliisi ei epäile rikosta Perniön susijahdissa

 • Ampujalle mitali, yhdellä laukauksella meni monta koirasutta.

 • Hieno homma. Metsästäjät hoitivat homman kaiken taiteen sääntöjen mukaan. Turha varmaan odottaa anteeksipyyntöä kettuilijoilta?

  • Pyytää anteeksi sitä että alfa ammuttiin vaikka sitä piti välttää? Mikäli alfa oli mahdoton tunnistaa niin miksi ampui? Miksi ihmeessä ammutaan tilanteessa jossa ei olla varmoja mitä ammutaan??

   • Alfa naaras on pieni ja näyttää nuorelta koirasudelta

    • Sekoittihan jäljittäjätkin koirien jäljet suden jälkiin kun kävivät kulkemassa metsästys tilanteen läpi. Turhaan tekivät tutkintapyynnön poliisille

 • Ei ammuta yhtään sutta, annetaan niiden määrän räjähtää käsiin. Sitten tapahtuu se ensimmäinen ihmisvahinko sitten 150 vuoteen, ja sitten taas tapetaan laji lähin sukupuuttoon. Siihenhän tässä väistämättä mennään, jos sudensuojelijat päästävät tilanteen sellaiseksi. Kauhea meteli ja teatteri, joka sudesta, rajoittaa järkevää kannanhoitoa. Valitettavasti.

  Susiraukka, koko hieno laji ollaan rakastamassa kuoliaaksi.

 • Ruotsissa on viime vuonna harvennettu kahta asutuksen sisällä olevaa laumaa aivan laillisessa jahdissa 14 suden verran. Kahdesta laumasta oli tapettu alfaparit sekä lisäksi 5 jälkeläistä. Molempiin laumoihin jäi yksi susi. Lauman geenit säilyvät siinä jäljelle jääneessä sudessa. Uutisten mukaan pihakäyntejä ja koiravahinkoja oli ollut. Oli varmaan kohdentaminen ollut helpompaa. Suomessakin on tehty lupahakemuksia kokonaisten, kylien keskellä elävien laumojen poistamiseksi, mutta vain näitä 1-2 suden poistolupia on annettu. Yhden suden poisto saattaa vain lisätä lauman elinvoimaa. Saaliin jakajiahan on vähemmän.

 • Saalista täällä riittää, ravinto ei ole nykytilanteessa susien elinvoimaa rajoittava tekijä. Potentiaalia kannan voimakkaaseen kasvuun on niin kauan, kun valtavaa hirvieläinkantaa ylläpidetään.

  SSS:n paperiversiossa rikosylikonstaapeli Heikki Anttila Salon poliisista sanoo, ettei esiin ole tullut seikkoja, joiden perusteella olisi syytä epäillä rikosta. Netissä sanotaan, ettei rikosta ole tapahtunut. Lapsikin osaa päätellä, kumpi maininta on oikein.

  • Toisaalta tuntuu, että luvanmyöntäjän eli Riistakeskuksen tehtävä olisi ollut tehdä rikosilmoitus, mikäli lupaviranomainen olisi todennut jotakin vääryyttä tapahtuneen. Tieto kaadosta menee poliisille ja luvanmyöntäjälle heti tai viimeistään seuraavana päivänä. Eiköhän nyt käynyt niin, että mielikuvitus alkoi laukata tunnemyrskyssä ja kehitellä laillisesta laitonta. Loppulauma pystyy saamaan hirvieläimiä nurin aivan kepeästi, joten elämä jatkuu.

 • Tutkintapyyntö saattaa tuntua masasta turhalta mutta meillä oli suunnitelmissa saada poliisin päätös
  siitä mitä pihakäynti tarkoittaa,koska sitä ei ole määritetty aiemmin muuta kuin metsästäjien toimesta,eli siitä ei ole mitään virallista päätöstä. Tämän surullisen jahdin aikana pihakäynti on muuttunut piha-alue käynniksi,koska pihakäyntejä ei ole ollut. Sudet eivät ole käyneet yhdessäkään ympärivuotisesti asutun talon pihassa jahdin aikana. Kaikki muut ovat olleet keäpaikkoja paitsi ampumapaikan vieressä oleva tila tila,jota käydään lämmittämässä kerran viikossa.
  On hauska sattuma,että metsästäjien mukaan ampumistilanteessa olleiden koirien etutassun koko oli täsmälleen sama,kuin Alfa-naaraan kanssa liikkuneiden Alfa-uroksen ja urospennun etutassun koko.
  Hallitse ja hajoita nimimerkille: Onko Alfa-naaraan tappaminen mielestäsi järkevää kannanhoitoa? Mielestäni tämä ei ole kannanhoitoa vaan kannan supistamista. On myös yleisesti ottaen mahdollista,että Lauman johtaja uros pariutuu oman tyttärensä kanssa,sen jälkeen,kun Alfa-naaras on nitistetty.Onko se kannanhoidollisesti hyvä asia?

  Tutkintapyynnöllä oli myös tarkoitus saada metsästäjien selvitys tapahtumien kulusta ja se saatiin.Olemme tyytyväisiä tulokseen,tästä on hyvä jatkaa.

  • Eli edelleen väität että susia oli ampumistilanteessa useampia? Vaikka virkavalta on todennut että asia ei ole näin…? Arvatenkaan et myöskään aio oikaista/pahoitella aiempaa kommenttiasi siitä että katkeamatonta jäljitystä ei suoritettu oikein? Sekin on virkavallan puolesta todettu että tehtiin juuri niinkuin pitääkin. Ja kyseenalaistat myös metsästäjien jälkitunnistuksen? Tämäkin asia on virkavallan puolelta todettu että meni juuri niinkuin metsästäjät ovat sanoneet eikä niin kuten sinä väität. Minä nyt vain heittelen näitä ajatuksia tähän. Mutta edelleen olen sitä mieltä että ihmisiä ei pitäisi arvostella tietämättä kaikkia faktoja. Ja varsinkin jos näin on tehnyt pitäisi olla sen verran selkärankaa että myöntää rohkeasti olleensa väärässä ja pahoittelee asiaa. Ja tässä asiassa kyllä pidän metsästäjien poliisille antamia tietoja oikeana ja oikeaksi poliisi on ne myös todennut. Sen sijaan sinun jälkitunnistustaidot eivät anna kovin vahvaa kuvaa oikeellisuudestaan.

  • Oli tarkoitus vain saada poliisin päätös mitä pihakäynti tarkoittaa? Samalla kuitenkin mustamaalasitte kaikki metsästäjät ja nostitte hirveän haloon ja huutelitte omia juttujanne faktana. Kiusanteolta kuulostaa enemmänkin.

 • Kyllä kai ne koirat olivat juuri siitä syystä jäljittämässä, että pysyyvät jäljillä, vaikka olisi kulkenut välillä tietäkin pitkin, eikä siinä ihmissilmä ja varsinkaan -nenä saisi mitään jäljen hajua ja varsinkaan suuntaa selville.

  Eikö tämä ole selvää, miksi koirat jäljittivät. Koirat on koulutettu juurikin seuraamaan jälkeä vaikka sulalla maalla ja pilkkopimeässä, sehän on koirilla periytyvänä kulkenut tuhansia vuosia mukana. Koko koirista ei olisi mitään hyötyä metsästystilanteessa, jos hajuaisti ei pelaisi.

  Sudetkin vielä viisikymmentä vuotta takaperin pelkäsivät jäljittäjiä ja koittivat eksyttää jäljiltään metsästäjät. Samoin hirvi vielä nykyisinkin tekee ketunlenkin ennen kuin asettuu makuulleen.

  Otetaan nyt esimerkiksi kadonneen henkilön etsiminen. Jälkikoirat haravoivat maastoa, etsivät jäljen ja kadonnut henkilö löytyy.


Uutiset
STT
Arkisto