Demareista ykkönen?

0

Salon Seudun Sanomien  teettämän kannatusmittauksen mukaan SDP on kuntavaalien alla Salon suosituin puolue. Viime vaalien voittaja kokoomus näyttäisi menettävän kannatustaan ja putoavan toiselle sijalle. Pääministeripuolue keskusta saisi Salon kuntavaaleissa ääniä kolmanneksi eniten.
Jos vaalien tulos on maaliskuun puolivälissä tehdyn mittauksen mukainen, kaupunginhallituksen johto siirtynee kokoomukselta demareille. Kaikki kolme suurta puoluetta pysyvät kuitenkin suurina, ja ne jakavat valtapaikat keskenään.
SDP:lle kysely antaa 12, kokoomuksella 11 ja keskustalle 10 valtuustopaikkaa.

Kannatusmittauksen mukaan vihreät on saamassa Salossa suurimman vaalivoiton, ja se nousisi perussuomalaisten rinnalle. Valtakunnalisesti vihreiden ollut muita puolueita vaikeampaa muuttaa gallup-kannatus ääniksi. Salossa puolueen aikaisemmat ääniharavat eivät ole enää mukana, mutta toisaalta sen ehdokaslista on selvästi pitempi kuin ennen.
Vihreät ja perussuomalaiset saisivat kuusi paikkaa. Perussuomalaisten kannatus laskisi hieman.
Vihreiden nousu tarkoittaisi, että Saloon jäisi enää kaksi pientä puoluetta: kahden valtuutetun vasemmistoliitto ja yhden edustajan kristillisdemokraatit.

Salon väkiluku on noin prosentti Suomen väkiluvusta, ja kaupungin keskustan ympärillä on laaja maaseutu. Siksi ei ole yllättävää, että puolueiden kannatus on Salossa yleisesti ottaen hyvin samanlainen kuin koko maassa.
Viimeisten valtakunnallisten gallupien mukaan SDP, keskusta ja kokoomus ovat tasaväkisiä noin 20 prosentin kannatuksella. Seuraavaan kastiin kuuluvat vihreät ja perussuomalaiset, joita kumpaakin sanoo äänestävänsä noin kymmenen prosenttia suomalaisista.

Kolmasosa SSS:n gallupiin vastanneista ei osannut sanoa, mitä puoluetta äänestäisi. Myöskään kaikki puoluekantansa ilmoittaneet eivät ole varmoja äänestyskäyttäytymisestään.
Kansalaiset alkavat ottaa lopullisia kantoja ensi viikolla, kun ennakkoäänestys käynnistyy. Kannatustutkimus kertoo poliittisesta ilmapiiristä, mutta lopullinen vaalitulos on äänestäjien käsissä.