Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Halla-aho sähköisti puheenjohtajakisan

Perussuomalaisten puheenjohtajakilpailu sai lisää jännitettä, kun europarlamentaarikko Jussi Halla-aho ilmoittautui ehdolle puheenjohtajavaaliin. Jo aiemmin kisaan ilmoittautunut eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho sai kovan haastajan.
Puheenjohtajapeli avautui reilu viikko sitten, kun pitkäaikainen puheenjohtaja Timo Soini ilmoitti, ettei ole enää käytettävissä tehtävään. Puoluekokous valitsee kesäkuussa uuden puheenjohtajan.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho ilmoittautui mukaan kisaan heti seuraavana päivänä, kun Soini oli ilmoittanut luopuvansa. Hyvin valmisteltu tiedotustilaisuus ja puolustusministeri Jussi Niinistön ja eduskunnan puhemiehen Maria Lohelan nopeasti tulleet tuki-ilmoitukset loivat mielikuvan harjoitellusta kuviosta.
Terho saikin nopeasti leiman puoluejohdon perintöprinssistä. Puolueen suuri mies Timo Soini ei julkisesti ole asettunut kenenkään ehdokkaan taakse. Hän myös kiisti jyrkästi Halla-ahon vihjaukset, että Terho olisi puoluejohdon suosikki.
Tosiasia kuitenkin on, että Sampo Terhon johdolla perussuomalaisten olisi helpompi jatkaa hallituksessa. Sille on merkitystä ainakin Soinille, joka pitää kaksin käsin kiinni ulkoministerin salkustaan.

Halla-ahon ilmoituksen jälkeen perussuomalaisten puheenjohtajuudesta syntyy todellinen kilpailu. Köyhän kansan etua ajavan puolueen johtoon on tarjolla maisteri Töölöstä (Terho) ja tohtori Eirasta (Halla-aho). Molemmat ovat puheissaan korostaneet maahanmuutto- ja EU-kriittisyyttä.
Olisi kuitenkin väärin lokeroida pääehdokkaat samalle arvoasteikolle. Jussi Halla-aho edustaa puolueen maahanmuuttokriittisintä siipeä. Hän on myös saanut kirjoituksistaan tuomion kiihottamisesta kansanryhmää vastaan ja uskonrauhan rikkomisesta.
Tiukalla linjalla hän jatkanee myös vaalikampanjassaan. Halla-aho muistutti heti alkuun, että Suomi ei voi olla mikään globaali sosiaalitoimisto, jonne kuka tahansa voi lampsia sisään.

Alustavissa mielipidemittauksissa Sampo Terho on ollut vahvassa johdossa. Peli on kuitenkin kaikkea muuta kuin selvä.
Ratkaisun tekevät kesäkuun kokoukseen paikalle saapuvat puolueen jäsenet, joiden päätöstä on etukäteen vaikea ennustaa. On syytä muistaa, että Halla-aho on kerännyt komean äänisaaliin monissa vaaleissa.

3 vastausta: Halla-aho sähköisti puheenjohtajakisan

  • Tuo kiihottamissyyte tiedetään jo, tuomio tuli siitä, että kirjoitti satiiriversion, eli vaihtoi vain subjektit toisen hyväksytystä kirjoituksesta ja se osoitti, ettei sananvapautta ole.

  • On vaikeaa nähdä Perussuomalaisten selviävän pysyvästi jakaantumatta uuden puheenjohtajan valinnasta. Toinen puoli on niin maahanmuuttovastainen ja toinen kannattaa hallituksessa pysymistä ja sikäli maltillisempaa linjaa, että odotettavissa on pysyvämpikin ero ja riitely. Soini on arvovallallaan pitänyt joukon kasassa, mutta uusilla ehdokkailla ei sitä karismaa ole – ainakaan vielä. Mitä riitely tulee vaikuttamaan puolueen kannatukseen, ei ole vaikea arvata. Perussuomalaiset kävivät suosionsa huipulla ja nyt on suunta alaspäin. Tulee mieleen entinen SMP, jossa oli sentään kaksi Vennamoa ja nyt on persuilla vain yksi Soini. Eikä kohta sitäkään. Katoavaista on suosio, niin kovin katoavaista.

  • Äänestin perussuomalaisia edellisissä eduskuntavaaleissa. Never again. Maahanmuuttopolitiikassa on ongelmia, mutta kyllä hädänalaisia ihmisia tulee auttaa resussien rajoissa.

    Terhi Kiemungin ja Jussi Halla-Ahon kommentit viittaavat ihmisiin, joiden näköalat ja ihmiskontaktit rajoittuvat kylänraitin ulkoreunalle. Perussuomalaiset tyrivät Timo Soinin siunauksella jatkomahdollisuutensa vaikuttaa isänmaan asioihin seuraavien eduskuntavaalien jälkeen. Soini kutsuu itseään kaupanpäälle legendaksi.


Uutiset
STT
Arkisto