LP Viesti pelaa yhdeksättä kertaa peräkkäin lentopallon naisten SM-finaaleja

0

LP Viesti pelaa yhdeksättä kertaa peräkkäin lentopallon naisten Mestaruusliigan loppuotteluissa ja saavuttaa 12. peräkkäisen SM-mitalinsa. Jo pitkään käytännössä varma asia sai sinettinsä Orivedellä, kun salolaisjoukkue haki neljännen välierävoittonsa paikalliselta Ponnistukselta erin 3-0 (25-14, 25-18, 25-20)

Loppuottelusarja alkaa lähes sadan prosentin todennäköisyydellä Hämeenlinnassa perjantaina 7. huhtikuuta. Tuo kenties joidenkin promillien suuruinen todennäköisyys toiseen skenaarioon elää siinä, että Pölkky Kuusamo tekisi ihmeen. Toisin sanoen voittaisi neljä peräkkäistä välieräottelua Hämeenlinnan Pallokerhoa vastaan. Näistä neljästä voitosta kolme on haettava Hämeenlinnasta, jossa HPK on ollut voittamaton koko kotimaisen naislentopallokauden ajan.

HPK-LP Viesti-skenaariossa toinen osaottelu pelataan kuntavaalipäivänä eli sunnuntaina 9. huhtikuuta kello 16.30 Salohallissa. Kolmas ottelu on vuorossa Hämeenlinnassa tiistaina 11.4. ja neljäs pitkäperjantaina 14.4. Salohallissa. Suomen mestariksi etenee neljällä otteluvoitolla.

OrPon ja LP Viestin neljäs välieräottelu oli vanhan toistoa. Tai itse asiassa tahti oli jopa aikaisempaakin ylivoimaisempaa, eli OrPolla ei ollut minkäänlaisia eväitä horjuttaa salolaisia.

Lentopallo on lopulta melko yksinkertainen peli. Siinä pärjää hyvillä aloitussyötöillä, hyvällä aloitusten vastaanotoilla, hyvällä puolustuspelaamisella, hyvällä passipelillä, hyvällä hyökkäämisellä ja hyvillä torjunnoilla. Nämä kaikki osa-alueet olivat LP Viestillä kunnossa läpi torstai-illankin, OrPolla ei kokonaisuudessaan mikään mainituista seikoista.

LP Viesti tuhosi OrPon heikkoa vastaanottoa aloituksillaan, vastaanotti itse tasokkaasti kotijoukkueen syötöt, passasi Viktoriia Tuchashvilin tyylikkäillä kosketuksilla pallot laatupaikkoihin, lopetti monipuoliset hyökkäykset hyvillä prosenteilla vastustajan kenttäpuoliskolle ja otti torjuntapisteitäkin roimasti vastustajaansa enemmän.

Otetaan nämä asiat vielä tilastojen muodossa. Vierasjoukkue syötti yhdeksän ässää ja kuusi virhettä, kun OrPon luvut olivat kolme ässää ja viisi virhettä. Hyökkäysprosenteissa Viesti oli parempi 46-26 ja vastaanottoprosenteissa 60-41. Kun OrPon ykköslibero Sanna Häkkinen joutui kuumeisena olemaan sivussa tämänkin illan ottelusta, joutui Emilia Putkisaari kovaan paikkaan.

Torjuntapisteet menivät salolaisille. Koko OrPon joukkue jäi tehosaldossa plusmiinusnollaan LP Viestin vastaavan tilaston näyttäessä lukemaa +35. LP Viestin libero Hillaelina Mäntylä puolusti totutun tyylikkäästi, ja vastaanottoprosentikseen hipoi täydellisyyttä.

Tästä koko LP Viestin erinomaisuudesta ja OrPon vaisuudesta huolimatta yksi pelaaja nousi salolaisten riveistä yli muiden. Noora Kososen hyökkäysprosentti oli kahdessa ensimmäisessä erässä yleispelaajaksi häkellyttävästi lähes 75. Osansa tähänkin lukemaan on tietysti Tuchashvilin mestarillisilla passeilla, jotka eivät suoraan tilastopapereista näy.

Anna Czakan pelasi kolmannen välierän tapaan myös neljännen alusta loppuun. Finaalisarjaan päävalmentaja Tomi Lemminkäisellä on kyseisellä ”pelaajaosastolla” mukavasti valinnanvaraa Vera Klimovichin muodossa.

Samaan näppäimistön vetoon on toki todettava, ettei LP Viestiä ole testattu kunnolla lähes pariin kuukauteen eli 13 otteluun. 11. helmikuuta pelattu LP Viesti-HPK-ottelu ratkaisi runkosarjan voittajan, ja sen jälkeen kumpikin joukkue on saanut pudotuspelejä myöten keskittyä lähinnä toistensa kohtaamiseen finaaleissa.

OrPolla oli yksi finaalitason pelaaja eli Janisa Johnson. Välieräsarjalle uskollisesti hän oli joukkueensa selkeä ykköshahmo vielä torstainakin.

4. välierä OrPo-LP Viesti 0-3 (14-25, 18-25, 20-25)

OrPon pisteet/plusmiinus: Niina Ylönen 1/0, Eveliina Smolander 6/+2, Saara Holm 2/-1, Johanna Siuro 0/-1, Anni Toivonen (passari) 1/+1, Saara Lepistö 2/0, Malina Terrell 8/+1, Mechell Daniel 0/-2, Janisa Johnson 10/+4. Libero Emilia Putkisaaren vastaanottoprosentti 48.
LP Viesti: Viktoriia Tuchashvili (passari) 3/+1, Noora Kosonen 15/+10, Nadezhda Gokhshtein 10/+6, Anna Czakan 8/+4, Pauliina Vilponen 12/+8, Ronja Heikkiniemi 8/+2, Taru Alho 3/+3, Saana Lindgren 2/+1. Libero Hillaelina Mäntylän vastaanottoprosentti 92.

 

LP Viesti tuuletti voitettua pistettä välieräsarjassa 330 kertaa. OrPo saavutti lähes sata pistettä vähemmän.