Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Paikallisliikenne hakee muotoja

Salossa joudutaan hakemaan uusia keinoja kaupunkiliikenteen järjestämiseksi. Tilanne on nyt avoin, kun Vainion liikenne ilmoitti lopettavansa Salon keskustan paikallisliikenteen toukokuun alussa kannattamattomana. Paikkurien nimellä tunnetut bussit eivät siis jatka ainakaan nykyisillä ehdoilla vapun jälkeen.
Suurena yllätyksenä sopimuksen irtisanominen ei tullut. Keskustan ja koko Salon joukkoliikenteen järjestäminen on ollut vaikeaa viime vuosina. Syynä on yksinkertaisesti matkustajien puute. Kaupunki on luopunut paikallisliikenteen tukemisesta, eivätkä lipputulot riitä ylläpitämään bussiliikennettä.

Yksityinen yritys ei voi loputtomiin pyörittää tappiollisia vuoroja. Käytäntö on osoittanut, että markkinatalouden ehdoilla Salossa ei ole mahdollista ylläpitää kaikkia joukkoliikenteen reittejä.
Matkustajia on liian vähän, ja joillakin vuoroilla bussit joutuvat ajamaan lähes tyhjinä. On vaikea kuvitella, miten tilanne voisi nopeasti muuttua. Matkustajakato uhkaa myös maaseudun vuorojen kannattavuutta.

Paikallisliikennettä tarvitsevalle matkustajalle tilanne on ikävä. Bussimatkustajia on vähän, mutta heille jokaiselle kulkumahdollisuus on tärkeä. Jos korvaavia keinoja ei löydy, joutuu jokainen miettimään muita vaihtoehtoja liikkumiseen. Mitään helppoa vastausta tuskin löytyy.
Salon ydinkeskusta on tiivis, mutta lähiöihin on kilometrien matka. Kaikilla ei ole käytettävissä omaa autoa, ja taksikyyti voi monelle olla liian kallis.

Salossa tarvitaan nyt uusia ajatuksia kaupunkiliikenteen hoitamiseksi. Yksi ratkaisu voisi olla kutsupohjainen liikennejärjestelmä, jossa yksittäisiä kuljetustarpeita kootaan yhteen ja hoidetaan tilanteeseen parhaiten sopivalla ajoneuvolla.
Suurta bussia ei kannata lähettää ajoon vain muutaman matkustajan vuoksi, mutta pienemmällä autolla kuljetus voi olla jopa kannattavaa tai ainakin selvästi vähemmän tappiollista.
Sujuva joukkoliikenne on keskeinen osa hyvin toimivaa yhdyskuntarakennetta. Kyse on koko Salon elinvoimaisuudesta.


Uutiset
STT
Arkisto