Salon lukio tarjoaa vielä läppärit kirjoituksiin

0

Salon lukiossa tietokoneita on tarjolla yli 50 opiskelijalle. Lukion vanha ohjeistus linjasi, että opiskelijat käyttävät aina koulun omia koneita sähköisissä opinnoissa.
Periaatteessa siis jokaiselle kirjoittajalle on koulun kone sähköiseen ylioppilaskirjoitukseen.
– Osa opiskelijoista tuo oman koneensa, mutta tarpeen mukaan tarjoamme lukion puolesta koneen kirjoituksiin. Kevään 2017 tutkinnossa suurimpana sähköisenä koepäivänä kirjoituksiin osallistuu yli 60 kokelasta, kertoo rehtori Juha-Markus Koistinen.
Ensi syksynä myös Salossa vaaditaan, että kaikilla opiskelijoilla on oma kone kirjoituksissa. Salon opetuslautakunta päätti linjasta muutama vuosi sitten.
– Lautakunnan päätöksen taustalla on luonnollisesti kulut, kuten valtaosassa muitakin Suomen kuntia, sanoo Koistinen.
Osa maakunnan lukioista tarjoaa opiskelijoilleen tietokoneen sähköisiin ylioppilaskirjoituksiin. Kone löytyy erityisesti pienemmistä lukioista, mutta myös joissakin isommissakin lukioissa satsaus on tehty. Esimerkiksi Paimion lukiossa ja Naantalin lukiossa on kirjoituksissa lähtökohtaisesti koulun kautta hankittu laite.
– Koemme yhtenevän päätelaitteen varmimmaksi ja turvallisimmaksi, sanoo rehtori Heikki Turpeinen.

Teimme sähköpostikyselyn Varsinais-Suomen lukioille, onko lukion kirjoituksissa oppilaiden käytössä oma kone vai lukion tarjoama kone. Suurin osa lukioista ei tarjoa koneita ylioppilaskirjoituksiin. Turun kaupungin lukioissa edellytetään opiskelijalta omaa konetta, samoin esimerkiksi Kaarinassa, Loimaalla ja Uudessakaupungissa. Turun yliopiston normaalikoulussa taas lukiolaiset saavat koneet koulusta.

– Kaikille oppilaille on kone saatavilla koulun kautta, mutta suurin osa käyttää omaa tuttua kannettavaa. Pienessä koulussa koneet ovat valmiina opetuskäytössä, eikä ole tarvittu lisäinvestointeja ylioppilaskirjoitusten suhteen, kertoo Perniön lukion rehtori Arttu Karhilahti.

– Jokaisella koulun oman koulun kokelaalla on käytössään koulun tietokone. Kemiönsaaren lukiossa 26 omaa kokelasta kirjoittaa sekä noin 7 ammattikoululaista. Heillä ei ole käytössään koulun koneita, mutta kukaan heistä ei kirjoita sähköisä kokeita tänä vuonna, kertoo Kemiönsaaren lukion rehtori Ben Johansson. 
Salon lukiossa koneet on hankittu leasing-sopimuksella.
– Salon lukion tarjoamat koneet ovat vuokrattuja Lenovon perusläppäreitä. Leasing on toimiva ratkaisu, koska tällöin kokelaan käyttöön saadaan aina uudehko ja toimiva varakone, kertoo Koistinen.

 

 

Pienemmissä lukioissa suunta on kääntymässä. Yhä useammin lukiolaiselta vaaditaan omaa konetta.
– Lukion ykköset ovat ensimmäinen porukka, jolla on omat koneet. He varmaankin aikanaan kirjoittavat omilla koneillaan, kertoo Someron lukion rehtori Merja Klemola.
Nykymuodossaan lukion omia koneita ei myöskään riitä kaikille, kun yhä useampi koetilanne muuttuu sähköiseksi.

 

Kirjoitusten digitalisoiminen on aiheuttanut kouluille paljon vaivaa. Osa rehtoreista huomauttaa myös salien teknisen varustelun maksaneen paljon.
– Suurimmat ongelmat liittyvät Ylioppilastutkintolautakunnan kehittämän Abitti-järjestelmän käynnistämiseen USB-tikulta koneen oman käyttöjärjestelmän ohi. Tietyt merkit ja jopa mallit ovat herkempiä tämän suhteen. Järjestelmällisellä testauksella ja opiskelijoiden infoamisella olemme päässeet tilanteeseen, jossa esimerkiksi viime keskiviikon digitaalinen reaalikoe lähti ongelmitta ja aikataulussa käyntiin, kertoo Koistinen.
– Toivottavasti koulut pääsevät siirtymään langattomaan järjestelmään mahdollisimman pian, toivoo Laitilan lukion vararehtori Aki Vaaraslahti.

 

Poimintoja rehtoreiden vastauksista

Tarjoaako lukionne koulun tietokoneita oppilaiden käyttöön ylioppilaskirjoituksissa?

Kemiönsaaren lukio
Jokaisella oman koulun kokelaalla on käytössään koulun tietokone.
Kosken lukio
Opiskelijan on mahdollista käyttää koulun läppäriä. Aika moni käyttää omaa kannettavaa.
Paimion lukio
Koulu tarjoaa koneita ylioppilaskirjoituksiin. Lähtökohtaisesti jokaisella opiskelijalla on koulun kautta hankittu päätelaite.
Perniön lukio
Kaikille oppilaille on kone saatavilla koulun kautta, mutta suurin osa käyttää omaa tuttua kannettavaa.
Salon lukio
Kyllä. Osa opiskelijoista tuo oman koneensa, mutta tarpeen mukaan tarjoamme lukion puolesta koneen.
Someron lukio
Tarjoamme vielä koulun koneet. Omalla koneella saa kirjoittaa, jos haluaa. Kaikki käyttävät kuitenkin koulun koneita.

 

Ylioppilastutkinto digitalisoituu: Viime syksynä kirjoitettiin ensimmäiset digikokeet

  1. Syksyllä 2016 kirjoitettiin sähköisesti saksa, maantiede ja filosofia.
  2. Tänä keväänä kirjoitetaan ensimmäistä kertaa ranska, yhteiskuntaoppi ja psykologia.
  3. Ensi syksynä uudet digitaaliset kokeet tulevat toisen kotimaisen kielen kirjoittajille, uskonnon ja elämänkatsomustiedon kirjoittajille, terveystiedon ja historian kirjoittajille.
  4. Keväällä 2018 sähköistyvät seuraavat kokeet: äidinkieli, suomi/ruotsi toisena kielenä, venäjä, fysiikka, kemia ja saame.
  5. Viimeisenä digitalisoituu matematiikan koe keväällä 2019.
  6. Ylioppilaskokeet lyhenevät, kun kuullunymmärtämiset siirtyvät osaksi varsinaista koetapahtumaa. Ennen penkkareita ei ole siis enää kuunteluita.