Ylämenu
Menu
Uutiskirje

Sanni Grahn-Laasonen: Opetuksen turvaamiseksi voidaan tarvita kuntaliitoksia

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen.

Koulutus nousee kuntien päätöksenteossa keskiöön, kun sosiaali- ja terveyspalvelut siirtyvät maakunnan vastuulle, arvioi opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen (kok.). Hänen mukaansa tämä tarkoittaa, että opetuksen turvaamiseksi voidaan jopa siirtää kuntarajoja.

– Koulutuksen tasa-arvo toteutuminen edellyttää kuntien välistä yhteistyötä. Kuntaliitoksia pitää harkita juuri tilanteissa, joissa sillä turvattaisiin tasa-arvo ja opetuksen resurssit, sanoo Grahn-Laasonen.

– Kuntien välillä on suuria eroja. Osa panostaa jo nyt koulutukseen vahvasti tarjoamalla esimerkiksi opetusta yli minimituntikehyksen. Toisaalta on kuntia, joissa on vain yksi koulu ja vähän lapsia ja joissa ei ole voimavaroja kehittää koulua, Grahn-Laasonen tietää.

Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen vieraili maanantaina Salossa.

6 vastausta: Sanni Grahn-Laasonen: Opetuksen turvaamiseksi voidaan tarvita kuntaliitoksia

 • Kuntaliitoksia ei tarvita, Sanni Grahn-Laasonen vaan edustaa tyypillistä lyhytnäköistä kokoomuskantaa. Kunnat voivat tehdä yhteistyötä kuntarajojen yli ilman, että kuntia tarvitsee yhdistää.

  • Näin toimii kokoomus: leikataan julkisten palveluiden rahat, jonka jälkeen voidaan osoittaa, että: ”katsokaa nyt, eivät toimi”.
   Jonka jälkeen latu on auki yksityistämiselle, tehostamiselle, liitoksille…

   • Mitä pahaa tehostamisessa on? Samalla rahalla saa enemmän.

 • Kokoomus ei voi enää muuta sanoakaan kuin ”voidaan tarvita”! On toinen asia mitä he sillä tarkoittavat! Kyllä kai pääministerilläkin on laatikko täynnä kaikenlaisia kaaviohässäköitä joita hän todella mielellään esittelee! Päiväkotilapset samoja hässäköitä piirtelevät kaiket päivät! On myös hienoa sanoa että kaikilla on opiskelupaikka mutta ei mainita että se avoin paikka saattaa olla satojen kilometrien päässä? Onko ilmassa huuhaata?

  • Kyllä ilmassa on huuhaata ihan riittävästi ja valtionhallinnossa liikaa ”asiantuntijoita”. Nyt sitten pitää tehdä uusien varhaiskasvatusohjeiden mukaan Vasu kaikille varhaiskasvatukseen osallistuville, ja sitä tulee seurata myös – saako muuten lapsi enää missään ympäristössä kasvaa ja kehittyä rauhassa ilman turhaa vatulointia?

   Mitä muuten mahtavat ajatella varhaiskasvatusyksiköiden johtajat siitä, että heidän tehtäviinsä tulee kuulumaan Vasun tekeminen ja valvonta myös alueensa perhepäivähoitajien lasten osalta. Aika mielenkiintoinen vaatimus – mitä se tuleekaan käytännössä merkitsemään?

   Suomen nykyisen hallituksen mukaan tätä kutsutaan nimellä ”byrokratian purku”. Mihin meneekään lasten ohjattu ja normitettu, suunniteltu ja valvottu kasvatus? Mikä oikein on tällaisen toiminnan tarkoitus ja tavoite? Eikö vanhemmat saa enää mitenkään kasvattaa lapsiaan omien periaatteidensa mukaisesti? Jokaisella lapsellahan tulee olla lain suoma oikeus tähän Vasu-toimintaan – muutoin hän jää kehityksestä jälkeen.

   Omat lapsemme, kolme ja lastenlapsemme kahdeksan kappaletta, eivät ymmärtääkseni ole jääneet kehityksestä jälkeen, vaikka eivät ole Vasuun päässeet osallistumaan eli tähän hienoon, kenen asiantuntijan kynästä lähteneeseen ohjelmaan.

   Paljonkohan tuo vie työaikaa ja lisää resurssitarvetta sekä vähentää sitä lasten normaalista päiväkotitoiminnasta?

 • Kiitos Sanni. Hyvä ulostulo juuri ennen kuntavaaleja. Nyt äänestäjät varmasti tietävät, mikä puolue ajaa kuntien pakkoliitoksia. Koulutuksen tasa-arvolla kun ei tässä asiassa ole mitään merkitystä.

  Opetusministeriö voi milloin vain määritellä opetuksen kriteerit tarkemmin tai laittaa lakimuutoksen alulle, siihen ei kuntaliitoksia tarvita.


Uutiset
STT
Arkisto