SDP nousemassa kuntavaaleissa Salon suurimmaksi – vihreillä kovaa kasvua kannatustutkimuksessa

0

SDP on nousemassa kuntavaaleissa Salon suurimmaksi puolueeksi. Kokoomus tulisi toiseksi ja keskusta kolmanneksi. Salon Seudun Sanomien teettämän kannatusmittauksen perusteella kolmen suuren puolueen yhteenlaskettu paikkamäärä laskee, ja vihreät kasvattaa kannatustaan niiden ja perussuomalaisten kustannuksella.

Gallupin mukaan 25,3 prosenttia salolaisista aikoo äänestää sosiaalidemokraatteja, mikä toisi puolueelle 13 valtuutettua. Puolueen paikkamäärä nousisi näin yhdellä viime kuntavaaleihin verrattuna. Kokoomus kuuluu kannatuskyselyn mukaan kevään häviäjiin. Viime vaaleissa se sai liki 28 prosenttia Salossa annetuista äänistä. Nyt osuus putoaisi lähes viidenneksen, ja puoluetta äänestäisi 22,9 prosenttia kaupunkilaisista. Keskusta kannatus on 20,8 prosenttia.

Kun prosentit muutetaan valtuustopaikoiksi, kokoomus saisi  Salon 51-paikkaiseen valtuustoon 12 valtuutettua ja keskusta 11.
Voimasuhteiden vaihtelusta huolimatta kuntavaaleissa kolme suurinta kamppailee ykköspaikasta. SDP:n, kokoomuksen ja keskustan kannatuslukujen ero mahtuu tutkimuksen virhemarginaalin sisään.

Viime vaaleihin verrattuna suurin voittaja on kyselyn mukaan vihreät. Puolue kaksinkertaistaisi valtuutettujensa määrän kolmesta kuuteen ja nousisi tasoihin perussuomalaisten kanssa, joka puolestaan menettäisi yhden paikan. Vasemmistoliitto pitää kannatusmittauksen mukaan kaksi paikkaansa, ja kristillisdemokraattien on tyytyminen yhteen valtuutettuun. Keskustan kanssa vaaliliitossa olevan RKP:n kannatus on jäämässä 0,4 prosenttiin, mikä ei nosta ketään sen kolmesta ehdokkaasta valtuustoon. KTP:llä on Salossa yksi ehdokas, mutta kannatuskyselyssä kukaan vastaajista ei maininnut puoluetta.

Tutkimus tehtiin puhelinhaastatteluna 13.–17. maaliskuuta, jolloin kaikki ehdokkaat olivat jo tiedossa. Tutkimustoimisto Feelback Oy poimi tutkimukseen osallistujat satunnaisesti. Puoluekantansa kertoneilta osallistujilta kysyttiin: mitä puoluetta äänestäisit, jos kuntavaalit olisivat nyt. Kyselyyn osallistui 651 salolaista. Heistä 315 kertoi äänestävänsä sellaista puoluetta, joka on asettanut Salossa ehdokkaita.

Kuntavaalien ennakkoäänestys alkaa ensi viikon keskiviikkona. Varsinainen vaalipäivä on sunnuntaina 9. huhtikuuta.

Lue lisää aiheesta lauantain Salon Seudun Sanomista.

Kuntavaalien ulkomainonta on alkanut. Ennakkoäänestys puolestaan alkaa ensi viikon keskiviikkona