Suurin ulkomaisen lihan tuoja ostaa broileria brasilialaisyritykseltä – ei salmonellaa

0

Suomen suurin ulkomaisen lihan tukkukauppa Pan Nordic Meat kertoo tuovansa brasilialaista broilerinlihaa Seara-yhtiöltä, joka on tutkinnan kohteena. Pan Nordicin mukaan tutkinta kohdistuu kuitenkin vain lihajalosteita valmistavaan Searan tytäryhtiöön, eikä Suomeen tuodussa broilerinlihassa ole tavattu salmonella tai muita laatuongelmia.
Naudanlihan Pan Nordic ostaa itse tutkimaltaan brasilialaisyritykseltä. Yhtiö ei ole Pan Nordicin mukaan tutkinnan kohteena Brasiliassa. Pan Nordic ostaa kuitenkin EU:n sisämarkkinoilta jonkin verran brasilialaislihaa, jonka alkuperää nyt tarkistetaan.
Elintarviketurvallisuusvirasto Evira kertoo käynnistäneensä selvityksen, joka koskee Suomeen tuotua brasilialaista lihaa. Evira ja lihan tuontiyritykset tutkivat parhaillaan, kuinka paljon Brasiliasta on tuotu lihaa Suomeen.
Kaksi suurta liha-alan yritystä on suljettu Brasiliassa korruptioepäilyjen ja elintarviketurvallisuusongelmien vuoksi. Brasilialaisyritysten epäillään lahjoneen viranomaisia, jotta nämä sallisivat pilaantuneen lihan viennin ulkomaille.
Evira ja tuontiyritykset selvittävät nyt, onko kahdesta suljetusta yrityksestä tuotu lihaa Suomeen.
– Kuluttajan ei tarvitse olla huolissaan. Suomalaiset kaupat ja ravintolat tietävät tuotteidensa alkuperän ja poistavat varmasti maineriskin välttämiseksi epäilyttävät tuotteet ja raaka-aineet myynnistä tai käytöstä, rauhoittelee Eviran johtaja Leena Räsänen tiedotteessa.

Myös EU tutkii

Evira on yhteydessä myös EU-komissioon, joka on aloittanut selvityksen yhdessä Brasilian viranomaisten kanssa. Myös elintarvikeyritykset ovat Eviran mukaan aloittaneet tarkemmat selvitykset tuomiensa tuotteiden toimitusketjuista sekä tehostaneet tuotteidensa laadunvalvontaa.
EU:n ulkopuolelta tuotava liha tarkastetaan aina siinä EU-maassa, johon se ensimmäiseksi saapuu. Ensisijaisesti lihan laadusta vastaavat yritykset omavalvontasuunnitelmansa ja omien laatuvaatimustensa mukaisesti. Sen lisäksi viranomaiset valvovat tuontilihaa riskin perusteella.

MTK varoittaa huijauksista

Maa- ja metsätaloustuottajain keskusliitto MTK varoittaa, että ruokaväärennykset ja erilaiset huijaukset ovat maailmalla valitettavan yleisiä ja edelleen lisääntymässä.
Etujärjestön mukaan parhaiten kuluttaja pystyy suojautumaan huijauksilta ostamalla kotimaista lihaa ja lihatuotteita. MTK vaatii, että kuluttajalla on oikeus tietää syömänsä lihan alkuperä myös ravintoloissa ja julkisissa ruokapalveluissa, kuten sairaaloissa, kouluissa ja päiväkodeissa.

Kesko lopetti jo pari vuotta sitten

Kesko kertoo havainneensa laadunvalvonnassaan pilaantunutta brasilialaista lihaa jo pari kolme vuotta sitten. Yhtiö ei pystynyt tuolloin erittelemään, oliko ongelma Brasilian päässä vai kuljetuksessa. Konserni päätti lopettaa brasilialaisen lihan tuonnin.
Keskon mukaan yhtiö linjasi, että sen omassa ketjuvalikoimassa painotetaan hyvin vahvasti suomalaista lihaa, ja omissa merkkituotteissa liha on ainoastaan kotimaista.
Yksittäiset kauppiaat ovat kuitenkin voineet ostaa lihaa muilta tukkukauppiailta. Kesko selvittää tilannetta, ja tuloksien pitäisi valmistua jo tänään.

STT

Kuvat: