Terho tähtää Soinin paikalle

0

Kaksi vuosikymmentä on Timo Soinin (ps.) mielestä riittävä aika puolueen puheenjohtajalle. Hän ei ole enää käytettävissä, kun puolue valitsee puheenjohtajan kesäkuussa.
Kyse ei ole mistään tavanomaisesta puolueen puheenjohtajan vaihdoksesta. Timo Soinia voidaan hyvällä syyllä pitää puolueen isähahmona. Käytännössä juuri hän on nostanut perussuomalaiset pienestä ryhmästä isoksi hallituspuolueeksi.

Suurena yllätyksenä Timo Soinin luopuminen ei lopulta tullut. Hallituskausi on ollut raskas, eikä oman puolueen vetäminenkään ole ollut kevyttä.
Hallituskausi on syönyt perussuomalaisten kannatusta. Kentällä on ollut vaikea hyväksyä kaikkia hallituksen ratkaisuja. Soini itse on viihtynyt paremmin ulkoministerin tehtävissä kuin puolueen puheenjohtajana.

Perussuomalaiset hakee Soinin jälkeen uutta suuntaa. Kärkiehdokkaista ensimmäisenä ilmoittautui eduskuntaryhmän puheenjohtaja Sampo Terho. Samassa yhteydessä Terhon hyvä ystävä, puolustusministeri Jussi Niinistö ilmoitti tukevansa Terhoa.
Kaikkien katseet ovat nyt kääntyneet Brysseliin ja europarlamentaarikko Jussi Halla-ahoon. Hän kertoi joulukuussa asettuvansa todennäköisesti ehdolle puheenjohtajakisaan. Maahanmuuttokriittisen Halla-ahon tähtäin oli suunnattu nimenomaan Soinin linjaa vastaan.

Mitenkään itsestään selvää Sampo Terhon valinta ei ole, jos Jussi Halla-aho asettuu ehdolle. Halla-ahon kannatus puolueen sisällä on suuri.
Puheenjohtajavalinnalla on vaikutusta myös hallitustyöskentelyyn. Halla-ahon valinta todennäköisesti johtaisi perussuomalaisten lähtöön hallituksesta. Tilalle voisivat nousta RKP ja KD.
Terhon valinta aiheuttaisi muutoksia salkkujakoon. Timo Soini haluaisi jatkaa vaalikauden loppuun ulkoministerinä. Terho ei suoraan luvannut jatkoaikaa Soinin salkulle, vaan totesi ottavansa itse keskeisen salkun. Tilanne voi johtaa tehtävien jakamiseen ja lisäministereihin, jos se sopii muille hallituskumppaneille.
Puhtaasti vaalimatematiikan mukaan perussuomalaisten kannattaisi lähteä hallituksesta, sillä kannatusluvut on helpompi kääntää nousuun oppositiosta.
Mielenkiintoinen oli Sampo Terhon ilmoitus mahdollisesta EU-kansanäänestyksen järjestämisestä Britannian tyyliin.